Natalitatea scade, școlile se închid treptat
Ca și în alte zone rurale din România, și în județul Covasna se observă o îmbătrânire a populației, care duce la desființarea treptată a școlilor. Conform informațiilor transmise de inspectorul școlar general Kiss Imre, în prezent, în aproximativ 30 de localități rurale covăsnene există clase cu efective reduse sau cu predare simultană. Pe cale de consecință, mai multe clase și chiar școli se vor desființa, pe măsură ce se împuținează numărul de copii care să fie înscriși la școli.
„Pe parcursul anilor, din cauza scăderii natalității, s-a ajuns la situația în care nu mai are cine să intre în clasele pregătitoare. Sunt aproximativ 30 de astfel de unități în județ. Noi nu vrem să desființăm școli, suntem pentru păstrarea acestora, dar deja se pune întrebarea până când se mai poate menține o școală unde nu sunt destui elevi. Tendința este de îmbătrânire, nu numai la noi, ci este o tendință peste tot”, a spus inspectorul Kiss Imre.
Un caz care poate funcționa ca exemplu în acest sens este Măgheruș, un sat care aparține de Ozun și unde, la Școala Primară Măgheruș, care are ca secție grădinița, aceasta nefiind de sine stătătoare nu mai sunt copii de vârstă preșcolară. Practic, în acest an școlar s-au înscris zece copii, șapte în învățământul primar și trei la grădiniță, care merg la Lisnău.
În contextul nou creat, inspectorul școlar general consideră că ar fi necesară instruirea cadrelor didactice astfel încât acestea să poată să gestioneze mai ușor și profesionist clasele cu predare simultană care se vor înmulți pe măsură ce se va reduce numărul copiilor, cu atât mai mult cu cât județul Covasna are și un specific aparte, dat de nevoia de predare atât în română, cât și în maghiară.