Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe găzduieşte expoziţia „Cuibuşor de nebunii”
O expoziţie itinerantă cuprinzând 70 de cuiburi reconstituite şi ouă provenite de la păsări sedentare şi migratoare din nordul Moldovei va fi vernisată marţi la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe.
Potrivit organizatorilor, expoziţia, intitulată „Cuibuşor de nebunii”, îşi propune, printre altele, că atragă atenţia publicului cu privire la impactul antropic negativ asupra locurilor de cuibărit şi asupra arealului de răspândire al acestor păsări.
„Expoziţia itinerantă doreşte să aducă la cunoştinta publicului larg vizitator variabilitatea formei şi diversitatea materialului natural (vegetal şi animal), utilizat la construcţia cuiburilor provenite de la păsările sedentare şi migratorii din nordul Moldovei. Pe de altă parte, expoziţia itinerantă pune în valoare o paletă coloristică diversă a ouălor de la speciile aviene. Nu în ultimul rând, expoziţia itinerantă îşi doreşte să conştientizeze cu ajutorul unei machete, impactul major negativ antropic asupra locurilor de cuibărit şi asupra arealului de răspândire al păsărilor sedentare şi migratorii din nordul Moldovei. Cea de-a doua machetă prezentată în această expoziţie itinerantă se referă la recunoaşterea orificiilor de la cuiburile amplasate în malurile nisipoase ale râurilor şi în proximitatea acestora, care sunt construite de păsări ihtiofage şi insectivore brevipode. Suplimentar, în această expoziţie se regăsesc şi cinci cărticele cu trilurile şi cântecelele emise în perioada de împerechere şi de construcţie a cuibului, de către păsările sedentare şi migratorii din nordul Moldovei”, se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Vernisajul expoziţiei, organizate de Colecţia Publică Cinegetică din Sfântu Gheorghe, administrată de Asociaţia Vadon şi Muzeul de Ştiintele Naturii din Suceava, administrat de Muzeul Naţional al Bucovinei, va avea loc marţi, de la ora 12,00, iar la eveniment va fi prezentă şi Florentina Carmen Oleniuc, biolog şi muzeograf, expert în arheozoologie şi arheobotanică, cea care a reconstituit această colecţie.
Expoziţia a mai fost prezentată până acum la Galeria de Artă „Traian Postolache” din Rădăuţi şi la Muzeul de Ştiintele Naturii din Suceava şi va putea fi vizitată la Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe până în data de 30 octombrie.