ACTUALITATE 23 iulie 2022

Museum of the Moon - LUNA creează magie la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1163 vizualizări

Luna a ajuns mai aproape de pământeni, de această dată la Sfântu Gheorghe, cu ajutorul Lights On Romania. Vorbim despre celebra lucrare a artistului Luke Jerram, care le oferă curioșilor șansa de a descoperi corpul ceresc în toată splendoarea lui. Până în ultima zi a lunii iulie, spectaculoasa instalație poate fi vizitată în Parcul Elisabeta.

În mijlocul naturii, într-un cadru de poveste, vizitatorii se pot (re)conecta, într-un mod special, cu Universul prin intermediul instalației Museum of the Moon. Macheta măsoară 7 metri în diametru și este concepută la o scară de 1:500.000, ceea ce înseamnă că fiecare centimetru corespunde în realitate unei distanțe de 5 kilometri din suprafața Lunii.

Inspirația pentru această lucrare a venit în Bristol, acolo unde se înregistrează al doilea cel mai înalt interval de maree din lume, cu un decalaj de 13 metri. Trecând în fiecare zi în zonă și observând această diferență uriașă, a venit și ideea artistică. Este o oportunitate pentru curioși de a vedea Luna îndeaproape, cu fiecare detaliu, cu fiecare crater”, spune Luke Jerram, artistul care a conceput instalația.

Museum of the Moon aduce mai aproape de noi un simbol puternic, Luna fiind dintotdeauna o sursă de inspirație pentru întreaga omenire și simbolul care creează legături indestructibile. Oamenii sunt invitați să redescopere parcul Elisabeta, văzut de data asta prin intermediul unei spectaculoase opere de artă care arată cel mai bine noaptea. Aici va fi organizat, între altele, și un picnic nocturn - moment în care publicul va putea savura bucate delicioase sub clar de lună.

Ne bucurăm să revenim la Sfântu Gheorghe, după ce anul trecut Gaia a creat spectacol în același loc. De data aceasta ne vom îndrepta privirile către spectaculoasa lună. Este o lucrare artistică ce stârnește întrebări, dă startul unor discuții relevante și chiar schimbă retorici. Lumina e mereu în actualitate, iar apropierea noastră de ea e cu adevărat specială”, spune Andi Daiszler, inițiatorul proiectului Lights On România.

Instalația de lumină a ajuns în locuri spectaculoase din lume și a creat magie în biserici, muzee, parcuri sau chiar clădiri de birouri. Ea aduce mai aproape de noi un simbol puternic, Luna fiind dintotdeauna o sursă de inspirație pentru întreaga omenire și elementul care creează legături indestructibile.

Expoziția este organizată cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe. Luna poate fi admirată din 22 până în 31 iulie.

*** 

Despre Luke Jerram

Luke Jerram e un artist multidisciplinar din Bristol, Marea Britanie. Creațiile sale includ sculpturi, instalații și proiecte artistice live. Cariera sa de peste 20 de ani l-a dus peste tot în lume, având proiecte pe aproape toate continentele și expunând în cele mai mari centre urbane ale planetei. În 2019 a fost numit Fellow al Royal Astronomical Society din Marea Britanie, pentru contribuțiile aduse domeniului și promovării acestuia.

Despre Lights On:

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional, precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii. 

Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite.

Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.

Sursa foto: Lights on Romania. 

Sursa: comunicat de presă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.