ACTUALITATE 16 ianuarie 2017

Municipiul Sfântu Gheorghe, într-un proiect internaţional despre incluziunea romilor

de Covasna Media | 1880 vizualizări

În cea mai recentă şedinţă extraordinară a Consiliului Local s-a aprobat participarea Municipiul Sfântu Gheorghe într-un alt proiect internaţional, de această dată privind populaţia romă. Programul „RARE – Schimbarea discursurilor, schimbarea practicilor: Romii ca resursă umană”, din cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 este coordonat de Serviciul Maghiar de Ajutor Maltez din Budapesta. Alături de Ungaria şi România, în proiect mai sunt implicate organizaţii şi autorităţi locale din Bulgaria, Cehia, Serbia şi Slovacia.

„Este vorba despre un program care studiază romii ca resursă umană şi care îşi propune integrarea acestora. Liderul proiectului este Serviciul Maghiar de Ajutor Maltez din Budapesta, iar programul se derulează pe durata a 30 de luni (ianuarie 2017 – iunie 2019)”, a precizat viceprimarul Sztakics Éva-Judit.

Valoarea totală a programului RARE este de aproape 2.040.000 de euro, bugetul aferent Municipiului Sfântu Gheorghe fiind de 124.705 euro. Din aceştia, aproape 106.000 de euro (85%) provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, 16.212 euro (13%) din contribuţie naţională şi aproape 2.500 de euro (2%) din bugetul local.

„Obiectivul general al proiectului RARE constă în echiparea autorităţilor locale, regionale şi naţionale, a organizaţiilor neguvernamentale, a prestatorilor de servicii sociale cu capacităţi speciale în vederea unor reacţii mai bune la aceste probleme, provocări sociale prin îmbunătăţirea capacităţilor şi crearea de politici speciale adecvate bazate pe date şi evidenţe mai exacte”, arată raportul de specialitate al Primăriei Sfântu Gheorghe.

Aceeaşi sursă precizează faptul că „romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din Uniunea Europeană şi sunt printre cei mai deprivaţi, care se confruntă cu excluziune socială, discriminare şi acces limitat pe piaţa muncii, în educaţie şi în sistemul de sănătate”. Mai mult, proiectul îşi propune „facilitarea cooperării între instituţii, actori economici de pe piaţa muncii în vederea exploatării potenţialului economic prin participarea romilor pe piaţa muncii, totodată are în vedere echiparea instituţiilor partenere cu cunoştinţe, metode, dar şi oportunităţi pentru a putea întâmpina problemele de incluziune, pentru a monitoriza eficienţa intervenţiilor”.

Teme articol: romi program intruziune
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.