Munca în gospodărie și căsătoria, motive de a refuza o slujbă în turism
Din cei 234 de participanți la bursele locurilor de muncă în domeniul turismului, organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forțelor de Muncă (AJOFM) Covasna în acest an, toți absolvenți ai cursurilor de pregătire în domeniul turismului, doar opt s-au angajat în hoteluri sau pensiuni. Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, spune că mulți au preferat să stea acasă, unele femei nefiind lăsate de soț să plece, iar unii bărbați fiind mai interesați să lucreze în gospodărie.
Bursele destinate cursanților au avut loc în comunele Zagon, Comandău, Reci, Cernat, precum și în municipiul Târgu Secuiesc. Locurile de muncă au fost în județul Brașov – de exemplu la Aro Palace și Hotel Alpin din Poiana Brașov –, dar și la SC Turism Covasna și la pensiuni din județul nostru. Au fost selectate 80 de persoane, din care opt și-au găsit loc de muncă, după cum ne-a declarat Kelemen Tibor.
Deși majoritatea cursanților s-au implicat în cele șase luni de curs, interesul nu s-a văzut în aceeași măsură la bursele locurilor de muncă. Au existat cazuri când angajatorii s-au plimbat printre oameni, întrucât aceștia erau reținuți, spune Kelemen Tibor.
Au fost candidate care au spus că nu le lasă soțul, sau că nu pot merge pentru că au de dus copilul la grădiniță. Alți candidați au preferat să rămână acasă pentru a-și crește animalele. Nici salarii de 1.200 de lei, cu posibilitate de creștere până la 3.000 de lei, cum era cel de bucătar într-o unitate de turism, nu au atras suficienți doritori, după cum ne-a declarat Kelemen.
Din cei peste 400 de absolvenți ai cursurilor de calificare ca bucătar, ospătar sau ai cursului de competențe de comunicare în engleză, organizate în cele cinci localități covăsnene, peste 160 de persoane nu au venit la bursele locurilor de muncă. Din aceștia foarte mulți și-au găsit de lucru, preponderent în agricultură. Indiferent că s-au angajat sau nu în domeniu, cursanții au primit subvenții de până la 1.400 de lei pe persoană.