ACTUALITATE 13 aprilie 2017

Mulțumiri, emoții și amintiri, la 30 de ani de TAM

de Sever Ioan Miu | 1391 vizualizări

Joi, 13 aprilie, după maratonul spectacolelor de teatru filmate, a avut loc vernisajul expoziției de fotografii dedicată aniversării celor 30 de ani de Teatru Andrei Mureșanu.

“Acest vernisaj a fost coordonat, gândit și executate de colega mea de la PR Nagy Lazar Kincso, ea a făcut toată partea de documentare, s-a ocupat de refacerea arhivelor teatrului (....) Această expoziție de fotografie poate fi vizionată în fața teatrului, unde va fi, timp de o lună”, și-a început cuvântul managerul TAM, Anna Maria Popa. “Expoziția este gândită ca o călătorie prin timp, pornind de la ziarele vremii, din 1987, unde mulțumirile noastre se duc către domnul Drăgan, care a semnat majoritatea articolelor din acea vreme, urmând fotografiile pe stagiuni, de la prima stagiune din 88-89 până la stagiunea curentă, terminând cu un scurt istoric al teatrului nostru, echipa actuală și inclusiv poze și articole din presa din prezent, unde un mare loc îl ocupă preluarea sediului nostru”, a continuat managerul teatrului.

“Nu am avut un traseu ușor. Teatrul Andrei Mureșanu a fost și sub Minister, o perioadă de 6 ani, și la Consiliul Județean, o perioadă de doi ani, totuși, cea mai lungă și mai stabilă perioadă a avut-o sub finanțarea (...) Consiliului Local. Drept urmare, le mulțumim, pentru că, din păcate, astsa e realitatea, nu putem fi finanțați, nu putem exista”. Popa a mai mulțumit colectivului TAM, tuturor colaboratorilor, partnerilor media, publicului, și colegilor de la Cinematograful Arta al Casei de Cultură Konya Adam. De asemenea, Anna Maria Popa i-a amintit pe foștii directori TAM: “Începem cu Constantin Codrescu, el a fost cel care a pus bazele și a deschis teatrul în 1987, apoi Radu Macrinici (...) creatorul festivalului Atelier, un festival foarte important care a deschis ușa către exterior, către Occident, a fost prima ocazie ca orașul Sfântu Gheorghe, într-adevăr să se poziționeze pe harta culturală a acestei țari (...)”, și-a inițiat evocarea Anna Maria Popa.

Managerul a menționat că festivalul Atelier “nu mai face parte din prezent, însă trebuie să-l respectăm și să fim mândri de ce a reprezentat trecutul acestui teatru”. “Apoi a venit Doru Mareș -iarăși, o perioadă foarte frumoasă în istoria teatrului-, Horațiu Mihaiu - care a făcut festivalul TRANS.FORM- , urmat de Florin Vidamski, el fiind inițiatorul și creatorul unui alt festival, foarte important TAMper2 - iată că fiecare conducător a avut un concept, a avut o direcție și fiecare și-a dus contribuția (...) apoi a a urmat din nou Horațiu Mihaiu (...), apoi Dan Țopa și din 2015 am preluat eu această sarcină, care mă onorează. Și, evident, ca să nu întrerup tradiția, am făcut și eu un festival (râde). Sunt foarte încântată de festivalul D-ButanT, sper să aibă viață lungă și să-l ducem mai departe”, a declarat, emoționată, directorul TAM.

TIMG_2033otodată, Anna Maria Popa a transmis mulțumiri către două personalități ale teatrului din România - Ion Caramitru, -care a deschis prima stagiune TAM în 1987 cu un recital de poezie în interpretarea sa -, precum și directorul Tamási Áron, Bocsárdi Laszlo. “Abia de doi ani avem sediul propriu, dar să nu uităm că un sfert de secol am împărțit împreună sala Teatrului Tamási Áron (....) eu sunt de principiu că privim înainte, ne bucurăm de ce urmează, dar să nu uităm și să respectăm întotdeauna și să apreciem trecutul și pe absolut toată lumea care a fost alături de noi atunci când am avut mai mare nevoie”, a mai spus reprezentantul Teatrului Andrei Mureșanu. La final, managerul TAM l-a invitat să vorbească oe pe Petre Străchinaru, omul de cultură covăsnean căruia i se datorează apariția actualului Teatru Andrei Mureșanu. “Domnia sa nu numai că ne-a reprezentat foarte mult timp, din punct de vedere cultural, la conducerea instituțiilor din subordine, în schimb, și din punct de vedere politic, întotdeauna a știut să facă o onoare orașului pe care îl reprezintă”, a spus managerul TAM.

Fost vicepreședinte al Comitetului pentru Cultură Covasna, fost consilier în Inspectoratul pentru Cultură Covasna și fost director al Centrului de Cultură Arcuș, distins cu Medalia Meritul cultural și cu premiul Pro Urbe, Petre Străchinaru a depănat amintiri despre venirea lui Ion Caramitru la Sfântu Gheorghe, despre oamenii politici cărora li se datorează apariția teatrului românesc. Totodată, omul de cultură a povestit și despre plecarea mai multor actori la București, precum și despre actorii basarabeni care au venit la TAM, printre care Valentina Cazacu și Nae Croitoru.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.