ACTUALITATE 22 septembrie 2016

Mofetele din judeţul Covasna ar trebui exploatate la scară mai largă în industria turismului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1542 vizualizări

Oraşul Covasna a fost miercuri gazda celei de-a treia zi din cadrul evenimentelor dedicate turismului din judeţul Covasna. Cu această ocazie, dr. Tatár Márta, medic primar cardiolog din cadrul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna a susţinut o prezentare, intitulată „Mofeta şi turismul de sănătate”.

Ideea care a reieşit din prezentarea acesteia a fost că mofetele şi băile curative s-ar putea exploata pe o scară tot mai largă în cadrul industriei turistice.

Specialistul cardiolog a spus că pentru lansarea Zilelor turismului, au putut fi transportate, la Bucureşti, numeroase „comori” ale judeţului – bucate, dansuri, meşteşuguri populare – dar nu şi mofetele. „Dacă cineva doreşte să le cunoască, trebuie să vină aici. Dispunem de un factor terapeutic pe care îl utilizăm de mai multe secole.” Dr. Tatár Márta a arătat că, în Europa, există mai multe locuri cu ape minerale şi mofete, dar într-o astfel de zonă mică, într-un număr atât de mare se găsesc doar în Ţinutul Secuiesc. Cercetările privind mofetele şi apele minerale au început încă în secolul 19.

„Gazul mofetic conţine bioxid de carbon – a explicat dr. Tatár –, iar acesta se absoarbe imediat în piele. Organismul vrea să scape cât mai repede de bioxidul de carbon, iar pentru aceasta se produc vasodilataţii, iar circulaţia sângelui se intensifică. Acest gaz conţine şi radon şi sulf. Sulful joacă un rol important în metabolismul cartilajului. Procesul devine lent odată cu înaintarea în vârstă, iar sulful încetineşte tendinţa de decelerare, stimulează organismul şi are şi un efect antioxidant. Deşi radonul este un gaz radioactiv, fiind prezent într-o concentraţie mică, nu este dăunător, ci dimpotrivă: are un efect stimulator asupra sistemului imunitar. Prin descompunerea radonului se produc ioni negativi care au un efect benefic asupra sănătăţii omului. Printre altele, aceşti compuşi produc efectul unic al mofetei şi îl fac nereproductibil în mod artificial”, a spus medicul cardiolog.

În opinia sa, toate acestea şi un marketing eficient pot transforma oraşul Covasna într-o destinaţie de nivel mondial pentru turismul de sănătate.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.