Modernizarea străzilor din Micfalău, pe lista finanțărilor PNI „Anghel Saligny”
Aproape 10 milioane de lei au fost atribuiți comunei Micfalău, prin Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, în vederea modernizării străzilor. Ar fi vorba despre reabilitarea a 3,2 km de drum, dacă demersurile birocratice își vor găsi finalitate.
Solicitării de refacere a străzilor i-au fost atribuite, mai exact, 9.950.728 de mii de lei. A fost singurul proiect depus, deoarece s-a mizat pe câștigarea lui, dar și pentru că documentația unui proiect este destul de costisitoare, potrivit primarului.
„Acest proiect este foarte important pentru comuna Micfalău, iar, chiar dacă suma nu acoperă cheltuielile după creșterea prețurilor, cred, totuși, că vom găsi o soluție împreună cu Guvernul, pentru ca proiectul să se realizeze. Este vorba despre 3,2 km de străzi comunale care vor fi reabilitate. Este important să precizez că doar în intravilan, nu și alte străzi, forestiere, de exemplu. Este singurul proiect depus. Am considerat că acesta este prioritar. Mai avem proiecte depuse, dar pe alte finanțări. La momentul depunerii, am considerat că mergem doar pe un proiect, ca să câștige, fiindcă suntem o comună săracă, iar pentru aceste proiecte trebuie pregătită o documentație costisitoare. Doar predocumentația DALI (n.red. Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții) a costat 80 de mii de lei, cu celelalte studii, și încă nu suntem la proiectul tehnic. Deci, acești bani trebuia să-i plătim. Nu am fi putut suporta alte documentații. Ce am avut am reactualizat și am depus la CNI (n.red. Compania Națională de Investiții S.A.) sau la Fonduri Norvegiene. Acum suntem la faza de reactualizare documentație, căci aceasta este de anul trecut. Când va fi gata, în septembrie vom introduce spre avizare și la alte instituții și votăm în Consiliul Local, deoarece este nevoie și de o hotărâre în consiliu. Apoi sperăm ca la finele lui septembrie - început de octombrie să încărcăm documentele. Acum depinde și de autorități. Este o documentație mai complexă, noi avem și gaze naturale. De la ei e mai greu să obținem avize. Certificat de urbanism avem. Suntem cam la un sfert din documentație, urmează semnarea contractului și apoi licitațiile pentru proiectul tehnic și lucrare. Vreau să facem împreună proiectarea și executarea lucrărilor, deoarece poate va merge mai repede”, a declarat primarul Demeter Ferenc pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.
Comuna Micfalău este formată numai din satul de reședință cu același nume. S-a format în anul 2004 prin desprinderea din comuna Malnaș. Populația numără puțin peste 1.800 de locuitori, iar majoritatea locuitorilor sunt maghiari (97,12%), potrivit datelor recensământului din 2011.
O curiozitate locală o reprezintă izvoarele acide, care sunt utilizate şi ca ape curative. Apa minerală sărată (Sósborvíz) este atât de bogată în bicarbonat, încât gospodinele o utilizează la dospirea cozonacului.
Prin PNI „Anghel Saligny”, Guvernul României își propune să asigure serviciile de bază în localități (apă, rețele de canalizare și de gaze) și să reabiliteze drumurile și podurile, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, mdlpa.ro.
La nivelul județului Covasna se vor implementa 121 de proiecte, în valoare de aproape 1,28 miliarde de lei. Acordarea finanțărilor depinde de felul în care fiecare autoritate va parcurge în continuare pașii birocratici.
Sursa foto: mikoujfalu.ro