ACTUALITATE 9 februarie 2023

Modernizarea străzii Táncsics Mihály, motiv de îngrijorare pentru unii cetățeni

de Daniela Luca | 841 vizualizări

Felul în care s-a proiectat modernizarea străzii Táncsics Mihály este motiv de îngrijorare pentru unii cetățeni ai municipiului Sfântu Gheorghe. Un locuitor ne-a semnalat pe e-mail că mașinile sunt parcate până în porți și blochează trotuarele, iar din acest motiv pietonii sunt nevoiți să meargă pe stradă și să își pună viața în pericol. Subiectul a fost discutat de unii locuitori din oraș și pe un grup de pe rețelele sociale. Proiectul de modernizare a străzii respectă toate normativele, spun pe de altă parte autoritățile locale. 

„Stimate domnule primar al municipiului Sfântu Gheorghe. Vă rog respectuos să acordați atenție acestui aspect, deoarece este inadmisibil cum a fost reabilitat acest drum din perspectiva pietonilor. Este foarte grav ceea ce se întâmplă în fiecare dimineață, când sute de elevi, și nu numai, merg la școală pe mijlocul drumului, deoarece pe trotuar nu au loc. Să știți că nu din cauza faptului că nu este asfaltat, ci din cauza celor expuse – trotuar aproape inexistent, mașini parcate până în porțile lor, blocând trotuarul. Dacă rămâne așa, nu va dura mult până se va produce o tragedie din cauza nepăsării față de pietoni! Vă mulțumesc”, se arată în mesajul trimis autorităților locale de către cetățeanul care ne-a explicat că trotuarele sunt inaccesibile, totodată, și pentru persoanele cu dizabilități sau pentru părinții care își plimbă copiii în cărucioare. 

„Vă rog respectuos să aveți în vedere aceste aspecte până să se producă o tragedie. (...) Situația nu se va rezolva nici după asfaltare, deoarece mașinile vor parca până în gard, blocând astfel trotuarul”, ne-a transmis cetățeanul. 

Subiectul a fost discutat și pe un grup de pe Facebook numit Sepsiszentgyörgyi szégyenfal (din maghiară Peretele rușinii Sfântu Gheorghe), iar unii dintre cei care au adăugat comentarii la postare s-au declarat mulțumiți de faptul că strada se modernizează. 

„Mă bucur de această stradă ca un pește care se bucură de apă. Mulțumim pentru poze. Mă bucur să văd că lucrurile merg. Sunt sigur că va fi mai plăcut decât înainte să treci pe aici cu un bebeluș în cărucior”, a scris un locuitor din Sfântu Gheorghe. 

Ce spun autoritățile locale? 

Viceprimarul Tóth-Birtan Csaba ne-a declarat că proiectul de modernizare a străzii respectă toate normativele. 

„Strada Táncsics este executată după un proiect asumat de către un verificator atestat, deci respectă normativele incidente. Probabil, dacă trec în același timp sute de elevi, ea poate fi îngustă. Dată fiind configurația dată de șirul de case și nevoia proprietarilor de autoturisme, dar și de spațiu verde, proiectantul a ales această soluție”, ne-a spus miercuri Tóth-Birtan Csaba. 

În ceea ce privește termenul de execuție a lucrărilor care au început în luna septembrie a anului trecut, viceprimarul a punctat că asfaltarea ar trebui să se încheie în primăvară. 

„Lucrarea teoretic este pregătită pentru asfaltare. Probabil va fi nevoie de ajustări de 2-3 zile. În rest, depinde de pornirea stațiilor de asfalt, deci aprilie în mod cel mai probabil”, a mai spus viceprimarul.

Strada Táncsics Mihály, care face legătură între Vasile Goldiș și Kós Károly, a fost pe lista de lucrări încă din 2020, dar intervențiile nu au mai început, pentru că firma care a câștigat licitația și contractul de execuție nu s-a prezentat la muncă. Astfel, autoritățile au fost nevoite să rezilieze contractul și să caute alt executant, iar în cele din urmă primăria a luat decizia să facă lucrările cu societatea proprie Sepsi-Ut. 

În vara anului 2022, Consiliul Local a aprobat noul Proiect tehnic pentru obiectivul de investiții „Modernizare Strada Táncsics Mihály” din municipiul Sfântu Gheorghe, inclusiv modificarea devizului general. Noile acte prevedeau o valoare estimată a investiției de peste 2,4 milioane de lei, cu TVA inclus.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.