ACTUALITATE 29 ianuarie 2012

Moaștele Sfântului Ioan Maximovici aduse la Catedrala Sfântul Nicolae din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 392 vizualizări

Sfântul Ioan Maximovici (1896-1966) este considerat de foarte mulți creștini ortodocși drept unul din cei mai mari sfinți ai sec. XX. A fost canonizat în anul 1994 de Biserica Rusă din Diaspora și apoi recunoscut ca Sfânt de toate Bisericile Ortodoxe Autocefale. În octombrie 2011, la cererea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Maximovici a fost dăruită de către Înaltpreasfințitul Kiril, Arhiepiscop de San Francisco și America de Vest, pentru Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Sfântu Gheorghe (sfintele moaște și un certificat de autenticitate al acestora  au fost aduse de către pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu, consilier culturar al episcopiei Covasnei și Harghitei, aflat într-un pelerinaj de o saptămână la San Francisco).

Sfântul Ioan Maximovici, alături de Sfântul Nectarie mitropolitul Pentapolisului (+1920) și de Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeeii (+1961) reprezintă o treime de Sfinți Ierarhi ai secolului XX, iar însușirile lor comune, care i-au adus la sfințenie sunt următoarele: iubirea de Dumnezeu mai presus de orice, mărturisirea lui Hristos ca Unicul și Adevăratul Mântuitor al lumii, cât și mărturisirea Ortodoxiei ca Unica și Adevărata Biserică întemeiată de Fiul lui Dumnezeu pe pământ; viața lor ascetică, lipsa oricărui compromis și dragostea  jertfelnică pentru semeni ne dau nouă, creștinilor ortodocși de azi, atât bucuria de a ne ști mlădițe ale Adevăratei Biserici, cât și chemarea și responsabilitatea de a le urma personal exemplul vieții lor.

Duminică, 29 ianuarie, în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, moaștele Sfântului Ioan Maximovici au fost primite cu multă bucurie și emoție de către preoții și credincioșii din Sfântu Gheorghe și nu numai. La sfârșitul Sfintei Liturghii, în tangătul vesel al clopotelor, părintele Ciprian Staicu, însoțit de membrii corului „Ortodoxia” (format din liceeni de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe), cântând troparul Sfântului Ioan Maximovici, a depus spre închinare, în mijlocul bisericii, racla cu moaștele Sfântului. S-a săvârșit apoi Acatistul Sfântului Ioan Maximovici, apoi toți credincioșii prezenți s-au închinat Sfântului Ierarh, au fost unși cu untdelemn de la candela aflată lângă racla cu trupul plin de har al Sfântului Ioan Maximovici (raclă aflata în Catedrala Ortodoxă rusească „Holy Virgin Cathedral – Joy of all Who Sorrow” (Sfânta Fecioara – Bucuria celor necăjiți) din San Francisco. De asemenea, toți cei prezenți au primit ca binecuvântare o iconiță a Sfântului Ioan Maximovici, având pe verso troparul acestuia și un CD care cuprinde material video despre viața Sfântului.

În numele Înaltpreasfințitului Ioan îi mulțumim Înaltpreasfințitului Kiril pentru neprețuitul dar pe care l-a făcut Eparhiei noastre, în special Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, nădăjduind ca Sfântul Ioan Maximovici să ne fie nouă tuturor mijlocitor, fierbinte rugător și călăuzitor pe calea mântuirii, adică spre Hristos, Arhiereul nostru cel veșnic.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioan în fiecare miercuri la ora 17:00 se va săvârși în Catedrala “Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Sfântu Gheorghe, slujba Acatistului Sfântul Ioan Maximovici; în timpul acestei slujbe racla cu moaștele Sfântului Ioan va fi pusă în naos, spre închinare, în restul timpului această raclă urmând a sta pe Sfânta Masă.

Pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

consilier cultural

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 30 ianuarie 2012
Dumnezeu binecuvinteaza orasul acesta Sfantu Gheorghe cu moastele Sfantului Ioan Maximovici . Asta inseamna ca inca mai sunt crestini ortodocsi romani adevarati care-si pastreaza credinta puternica citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.