ACTUALITATE 29 iunie 2021

Mitinguri în fața primăriilor orașelor din județul Covasna pe fondul atacurilor de urs

de Iulia Drăghici - Taraș | 2225 vizualizări

Autoritățile locale și județene, dar și reprezentanți ai organizațiilor crescătorilor de ovine și bovine și agricultori organizează marți, 29 iunie, începând cu ora 12:00, în fața primăriilor din orașele covăsnene proteste pașnice. Evenimentele doresc să atragă atenția asupra problemei urșilor.

Demersul, la care vor putea lua parte maximum 100 de persoane în fiecare locație, vine să susțină inițiativele de modificare legislativă propuse de către ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, după cum susțin autoritățile locale.

În ultimele luni atacurile urșilor înregistrate în mai multe localități din țară au cauzat vătămarea integrității corporale, chiar decesul a numeroase persoane, respectiv pierderi materiale însemnate. Nu mai putem aștepta! Solicităm adoptarea cadrului legal adecvat care să permită intervenția  imediată și eficientă, deoarece nimic nu este mai important decât viața omului! Susținem inițiativele de modificare legislativă propuse de către ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna indispensabile rezolvării acestei probleme deosebit de acute!”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Un mesaj similar îl are și primarul orașului Covasna, Gyerő József, care îi invită pe cetățenii preocupați de această problematică, să ia parte la acțiune.

În Orașul Covasna îi așteptăm în fața primăriei pe cei care consideră că actuala stare de lucruri este de netolerat, că prezența urșilor în mediul locuit este un pericol real, care trebuie înlăturat prin modificarea legilor în favoarea omului! La eveniment pot lua parte concomitent cel mult 100 de persoane”, a transmis edilul Gyerő József.

Rugăm gospodarii păgubiți, constrânși să facă cheltuieli suplimentare, care trăiesc într-o stare de alertă din cauza animalelor sălbatice din zonă, turiștii care nu mai pot vizita pădurile adiacente datorită pericolului reprezentat de urși și pe toți cei care doresc să plimbă pe câmp în siguranță să ia parte la această demonstrație. Să ridicăm vocea pentru peisajul nostru agricultural, pentru aprecierea vieții și a muncii omenești! (sic!)”, a transmis și primarul din Baraolt, Benedek Huszár János.

Și Primăria Întorsura Buzăului i-a invitat la protest pașnic pe cei care vor să semnaleze problema urșilor. „Îi invităm pe toţi cei care cred că viaţa oamenilor este în pericol, iar conflictele între carnivorele mari şi om sunt deja de nesuportat, să se alăture acestei inițiative. La această manifestație pot participa maxim 100 de persoane. Acțiunea se va desfășura ținând cont de măsurile de protecție și prevenție din contextul actual, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică sunt condiții obligatorii”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Primăriei Întorsura Buzăului.

De fapt, mitingurile locale vin să suplinească un protest care ar fi urmat să fie organizat la București, dar care a fost regândit din cauza restricțiilor anti-COVID.

Împreună cu aleșii locali din mai multe județe, reprezentanți ai organizațiilor crescătorilor de ovine și bovine, agricultori, ne-am propus să ne facem auzită vocea organizând un miting amplu chiar în București, la care urma să ia parte mii de demonstranți, dar legislația în vigoare restrânge numărul participanților la cel mult 100 de persoane.

Din acest motiv s-a abandonat ideea unui asemenea demers și am convenit ca în data de 29 iunie, începând cu ora 12, în fiecare oraș al județului să aibă loc un miting local, de conștientizare a problemei și responsabilizare a decidenților”, a mai scris Tamás Sándor.

Proiectul ministrului mediului prevede că urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților vor putea fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 de ore, în funcție de gravitatea situației.

Organizațiile de mediu de opun acestor modificări legislative și spun că ele ar putea conduce din nou la organizarea de partide de vânătoare la trofeu.

În județul Covasna, doi bărbați au fost atacați de urs în ultimele săptămâni, unul între Sfântu Gheorghe și Șugaș Băi și altul la marginea satului Zagon.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.