Miting cu fanfară împotriva desfiinţării Liceului tehnologic Kós Károly din Sfântu Gheorghe
Aproape 200 de persoane au participat marţi după-amiază la un marş şi un miting de protest desfăşurat în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe, împotriva hotărârii Consiliului Local de a comasa liceele tehnologice Kós Károly şi „Puskás Tivadar”.
Protestatarii, majoritatea elevi, părinţi şi cadre didactice, au străbătut în acordurile unei fanfare distanţa dintre Liceul „ Kós Károly” şi Primăria Sfântu Gheorghe, unde au afişat mai multe pancarte cu mesaje în limba maghiară, prin care şi-au exprimat dezacordul faţă de decizia autorităţilor locale de a restructura reţeaua şcolară, prin desfiinţarea acestui liceu şi unificarea lui cu „Puskás Tivadar”.
Directorul Liceului „ Kós Károly”, Komán László, a declarat că, într-adevăr, numărul elevilor a scăzut considerabil în ultimii ani, însă şcoala are şi la ora actuală peste 300 de elevi, respectiv numărul minim prevăzut de lege pentru a-şi păstra personalitatea juridică.
„Într-o întâlnire pe care am avut-o săptămâna trecută cu conducerea Primăriei am spus că suntem conştienţi că nu putem umple imobilul din cauza numărului redus al elevilor, dar am oferit două alternative – să schimbăm clădirile, pentru că în locul şcolii noastre vor să mute clasele elementare de la liceele Székely Mikó şi Mikes Kelemen, iar noi înţelegem şi suntem de acord cu acest lucru, sau să ne retragem în atelierul şcolii noastre, deci în altă locaţie, şi acolo să încercăm să ne desfăşurăm activitatea. Dar nici una dintre variante nu a fost acceptată. (…) În Legea Educaţiei Naţionale există un articol care specifică numărul minim de 300 de elevi pentru ca o unitate de învăţământ să aibă personalitate juridică, iar noi îndeplinim această condiţie, pentru că avem 350 de elevi”, a declarat Komán László.
El a mai spus că le mulţumeşte consilierilor români din forul local care au votat împotriva comasării liceelor şi a adăugat că speră ca Prefectura Covasna, care analizează legalitatea actelor emise de autorităţile locale, să ceară retragerea acestei hotărâri, astfel încât liceul „Kós Károly” înfiinţat în anul 1948 să îşi poată păstra în continuare identitatea.
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a explicat marţi, printr-un comunicat de presă, că decizia de unificare a celor două licee are ca scop crearea unei „şcoli profesionale puternice” şi a fost luată în urma unor studii aprofundate, ce au avut la bază scăderea numărului elevilor şi utilizarea mai eficientă a infrastructurii şcolare.
Printre altele, conducerea primăriei a menţionat că în clădirea Liceului „Kós Károly”, care are o suprafaţă aproximativă de 7000 metri pătraţi, învaţă 350 de elevi, în timp ce într-o altă şcoală din municipiu, respectiv „Székely Mikó”, pe o suprafaţă de 1200 metri pătraţi sunt „înghesuiţi” 371 de elevi din clasele primare.
Potrivit conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe, comasarea celor două licee va duce, într-adevăr, la pierderea personalităţii juridice şi actualului sediu al Liceului „Kós Károly”, însă nu va afecta numărul elevilor, al cadrelor didactice şi specializările. De asemenea, a menţionat că elevii vor avea condiţii mai bune de pregătire la „Puskás Tivadar”, acesta fiind un liceu mult mai bine dotat.
https://youtu.be/Rn-KJlNKu9A