Ministrul Carmen Dan a dus muncă de lămurire cu sătenii din Căpeni
Oamenii nu s-au lăsat convinși să-și lase casele în urmă, în ciuda pericolului iminent de inundații
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, însoțit de secretarul de stat Raed Arafat și de ministrul Apelor și Pădurilor Ioan Deneș, a mers joi după-masă în vizită la casele oamenilor din Căpeni, Baraolt, care au refuzat să se mute din calea apelor, în ciuda insistențelor autoritățile locale, pompierilor, polițiștilor și jandarmilor.
Din cele 130 de gospodării cu 300 de persoane care au fost stabilite încă de miercuri pentru evacuare, până joi seara doar 15 gospodării și 26 de persoane s-au lăsat convinse de autorități. Toți cei evacuați s-au cazat la rude și la cunoștințe. Două persoane au refuzat vehement plecarea.
Oficialii de la București au dus, cam în zadar, muncă de lămurire cu locuitorii satului Căpeni, care au insistat că nu există niciun pericol, deși autoritățile și specialiștii în domeniul apelor le-au explicat că digul stă să se prăbușească.
Scopul principal al vizitei oficiale de joi, 15 martie, a convoiului guvernamental în satul Căpeni din Baraolt, spune ministrul Carmen Dan, a fost nu doar analizarea situației din teren, ci și încercarea de a-i convinge pe oameni să iasă din locuințele care ar putea fi inundate dacă digul din apropiere se va rupe.
Pe alocuri, discuțiile au semănat cu un „dialog al surzilor”, mai cu seamă că vremea frumoasă și faptul că apa începea să se retragă aduceau argumente în plus pentru oamenii speriați că agoniseala de-o viață ar putea fi luată de ape.
„Apa va veni foarte repede exact în zona aceasta. (...) Noi nu vrem să fie oameni aici într-o atare situație”, le-a explicat Carmen Dan cetățenilor, rugându-i efectiv să nu-și pună în pericol viețile, dar și pe cele ale pompierilor care vor interveni în cazul unei inundații.
Înainte de plecare, ministrul Afacerilor Interne i-a transmis primarului din Baraolt, Lázár-Kiss Barna András, să continue munca de lămurire până când va fi convins că viețile oamenilor vor fi cât mai departe de pericol. „Poate stabiliți o comunicare de acum înainte și mai treceți pe aici prin zona asta. (...) Aș vrea ca pe porțiunea asta să nu fie copii”, a spus Carmen Dan.
Și secretarul de stat Raed Arafat a încercat să le transmită oamenilor din Căpeni că nu doar viețile lor sunt puse în pericol în caz de viitură, ci și cele ale pompierilor care vor veni să îi salveze.
„Noi stăm stresați din două motive: nu știm ce va fi și dacă va fi ceva noi ne riscăm oamenii pentru a-i salva pe cei care puteau singuri să plece înainte să fie o problemă. Pompierii nu vin fără risc în astfel de situații. Asta e realitatea. Noi trebuie să încercăm să rezolvăm problema înainte ca să apară problema oamenilor blocați din cauza apelor”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.
Digul din satul Căpeni al orașului Baraolt este în continuare sub atentă monitorizare. Acesta a rezistat toată noaptea de miercuri, însă, spun autorităților locale, pericolul nu a trecut, mai ales în contextul în care județul Covasna a intrat din nou sub cod portocaliu de inundații din cauza ploilor ce vor urma.
Decizia de evacuare a populației a fost luată de autoritățile locale și prefectul județului, de comun acord cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pe baza informațiilor primite de la specialiștii în gospodărirea apelor.
ISU Covasna anunța miercuri noaptea că există posibilitatea ca digul de protecție din zonă să cedeze înainte de traversarea în totalitate a viiturii, care este prognozată pe o durată de circa 10 ore.