ACTUALITATE 25 ianuarie 2015

Mii de proprietari de câini riscă să fie amendaţi

de Székely Emőke | 569 vizualizări

Doar un sfert dintre câinii din judeţ au fost microcipați, termenul expirând la începutul anului

La 1 ianuarie a expirat data până la care proprietarii de câini trebuiau să își microcipeze animalele, iar acestea trebuiau să fie înscrise în registrul special de evidență. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Covasna, Sikó-Barabási Sándor, spune că doar 25% din câini au fost microcipați, deși datele sunt aproximative întrucât nimeni nu știe numărul exact al câinilor din județ.

„În prezent, din evidențele DSVSA în județ există un efectiv de 35.175 câini și 15.656 pisici. Deţinătorii de câini au obligaţia să sterilizeze animalele, să le microcipeze şi să le înscrie în registrul veterinarilor, numit RECS. În topul înregistrărilor se află Bucureştiul cu peste 50 de mii de câini declaraţi oficial. Capitala e urmată de Cluj şi Dâmboviţa. În județul Covasna, până la începutul acestui an au fost microcipați, înregistrați și vaccinați antirabic doar aproximativ 25% din câini, iar vaccinarea s-a efectuat la cca. 20% din pisici. Termenul pentru vaccinarea antirabică ține până la 28 februarie” – a declarat Sikó-Barabási Sándor.

Acesta spune că apărătorii drepturilor animalelor susţin că un motiv pentru care oamenii nu şi-au microcipat câinii este preţul prea mare pe care îl cer veterinarii, care variază de la 15 la 100 de lei. În județul Covasna acțiunea de microcipare, înregistrare și vaccinare antirabică a câinilor costă între 20 și 50 lei.

„Cert este faptul că pentru câinii microcipați, în perioada de campanie vaccinul și manopera sunt gratuite. La vaccinarea antirabică a pisicilor vaccinul se suportă de la buget, iar costurile manoperei se suportă de către proprietar. Microciparea câinilor se suportă integral de proprietar. Microcipul comandat de medicii veterinari de la firmele specializate costă în jur de 10-12 lei, la care se adaugă manopera. În cazul în care medicul veterinar efectuează și alte acțiuni asupra animalelor (de ex. deparazitare), costurile suplimentare ale acestuia se suportă integral de proprietar” – spune directorul DSVSA.

Amenda pentru cei care nu şi-au înregistrat câinii în registrul unic poate ajunge la 5.000 de lei. Până acum nu s-a dat însă nicio sancţiune. Cei care nu au câinii microcipaţi riscă însă să nu îi poată vaccina. Ordinul spune că doar animalele care sunt microcipate pot fi şi vaccinate antirabic.

România este printre ultimele ţări din Uniunea Europeană care introduc identificarea obligatorie a câinilor. Polonia este singura ţară care nu are un astfel de registru, în vreme ce ţările din vestul şi nordul Europei au un procent de microcipare de 100%.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.