ACTUALITATE 25 noiembrie 2012

Mii de covăsneni şi-au plâns primarul trecut în nefiinţă

de Székely Emőke | 553 vizualizări
Primarul staţiunii Covasna, Lőrincz Zsigmond, s-a stins din viaţă vineri, la vârsta de 48 de ani, în urma unui infarct. Primarul stațiunii Covasna, Lőrincz Zsigmond, s-a stins din viaţă vineri în urma unui infarct.

Primarul staţiunii Covasna, Lőrincz Zsigmond, s-a stins din viaţă vineri, la vârsta de 48 de ani, în urma unui infarct.

Lorincz ZsigmondPrimarul stațiunii Covasna, Lőrincz Zsigmond, s-a stins din viaţă vineri în urma unui infarct. Acesta s-a simțit rău în noaptea de joi spre vineri și a fost transportat la spitalul din Braşov, unde a fost operat, însă medicii nu i-au putut salva viața. Lőrincz Zsigmond avea 48 de ani, iar în urma lui a rămas o familie îndoliată și un oraș întreg care îl plânge.

Iubit de covăsneni

Lőrincz Zsigmond a fost unul dintre puținii primari pe care cetățenii l-au ales cu majoritate zdrobitoare. Români sau maghiari deopotrivă i-au acordat încredere atât în 2008, când a devenit edilul stațiunii, cât și la alegerile locale de anul acesta. Cei care l-au cunoscut spun că era un om binedispus mai tot timpul și nu ezita să îi ajute pe cei care aveau nevoie de sprijin. Și-a luat sarcina de primar în serios, iar fața orașului s-a schimbat sub conducerea lui. Avea de asemenea multe proiecte, planuri pe care el nu le mai poate duce la bun sfârșit. Iar ca o dovadă a faptului că a fost iubit de oamenii simpli care l-au votat sunt florile și lumânările aduse în fața Primăriei Covasna. De asemenea, atât sâmbătă la condoleanţe cât şi duminică la înmormântare au luat parte mii de oameni.

Primar, nu politician

Născut pe 27 februarie 1964, Lőrincz Zsigmond a terminat cursurile Facultății de Economie din cadrul Universității „George Barițiu”. A fost ales primar al Covasnei în 2008 sub culorile UDMR. Lumea îl cunoștea ca pe un prosper om de afaceri care avea o fabrică de înghețată în stațiune. Mulți cetățeni care îl plâng spun că datorită lui au un loc de muncă prin care își pot întreține familia. Lőrincz Zsigmond spunea de multe ori că el de fapt nu este politician pentru că nu se potrivește cu tipologia politicianului din zilele noastre, dar spunea de asemenea cu mândrie că este primar și luptă pentru ca orașul Covasna să fie o stațiune cunoscută nu doar în țară, ci și în afara ei.

Vestea a venit ca un șoc

Viceprimarul din Covasna, și cel care va asigura interimar conducerea orașului, Thiesz János, povestește că joi după masa au mers împreună la Casa de Cultură Orășenească la o prezentare de carte, după care au mers tot împreună la un eveniment de campanie. Thiesz spune că după ce s-au despărțit, Lőrincz Zsigmond a mers să verifice iluminatul public din oraș, așadar și-a văzut de treburile de primar. De altfel, tot joi am vorbit și noi cu el, ne-a dat de veste faptul că s-au primit bani pentru modernizarea unei grădinițe din oraș și ne-a spus că are în vedere modernizarea tuturor instituțiilor de învățământ din localitate.

Omagii din partea președintelui Băsescu și a colegilor din UDMR

Printre cei care au ținut să îi aducă un ultim omagiu lui Lőrincz Zsigmond s-a aflat și președintele Traian Băsescu, care trimis o coroană de flori la înmormântarea fostului edil al Covasnei. Cu toate că într-adevăr nu era un politician tipic, Lőrincz Zsigmond făcea politică şi conducea cu succes organizația zonală Covasna a UDMR. Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, și-a exprimat omagiul printr-un necrolog în care spune că Lőrincz Zsigmond s-a aflat în slujba cetățenilor din Covasna și a privit mereu binele comunității. „Ca și personaj public, Lőrincz Zsigmond a câștigat în mai multe rânduri încrederea populației din această zonă, iar oamenii nu au ezitat să i  se adreseze atât la Primăria Covasna, cât și pe stradă” – scrie Kelemen Hunor.

Președintele organizației județene a UDMR, Tamás Sándor, spune că vestea decesului lui Lőrincz Zsigmond i-a întristat pe membrii acestei organizații, pe cei care l-au cunoscut personal, dar și pe cei care îl știu doar prin prisma activității sale. „Cu inima îndurerată conștientizăm faptul că nu își va mai continua munca începută. Ni-l amintim pe Lőrincz Zsigmond ca fiind un om care și-a îndeplinit cu mult drag și responsabilitate îndatoririle de gospodar al orașului Covasna, dar și ca un formator al comunității” – spune Tamás Sándor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.