Microintreprinderile sunt supraimpozitate
Deputatul UDMR Edler Andras consideră că impozitul minim aplicat de Guvern reprezintă în cazul microintreprinderilor o supraimpozitare, iar în opinia sa în spatele acestei măsuri s-ar ascunde şi faptul că Guvernul nu agreează această formă a microintreprinderilor şi ar vrea să o distrugă folosindu-se de criză.
Edler Andras a declarat că din calculele pe care le-a făcut reiese că la o cifră de afaceri între 0 şi 140.000 de lei, impozitul minim este mai mare decât impozitul de 3% datorat de microintreprinderi conform Codului Fiscal, ceea ce ar reprezenta, în opinia sa, că impozitul minim reprezintă de fapt o supraimpozitare dacă ne referim la micointreprinderi.
Potrivit deputatului UDMR, este posibil ca în culise să fie vorba despre altceva, respectiv Guvernul actual să nu agreeze forma aceasta de existenţă a micro intreprinderilor şi atunci sar folosi de criză pentru a găsi alte modalităţi de a distruge această categorie de intreprinzători sau această formă de impozitare.
Pe tema impozitului, Edler a purtat şi o corespondenţă cu Ministerul Finanţelor, dar s-a plâns că răspunsul primit de el este „departe“ de ce întrebase, dovadă fie de nepricepere, fie de minciună cu premeditare.
Amintind de trecerea microintreprinderilor în alte forme, de persoană fizică autorizată sau asociaţie familială, Edler spune că acest proces nu este însă deloc simplu, există un patrimoniu, nişte costuri, ori aici este vorba despre firme de subzistenţă, cu puţini angajaţi, care de multe ori produc pentru supravieţuire. „Altă problemă a impozitării microintreprinderilor este că se plăteşte la cifra de afaceri de anul trecut, iar dacă anul acesta stau foarte prost şi nu merge afacerea, trebuie să plătească impozit mare pentru că în anul anterior le-a mers bine“, a mai spus Edler.
Majorare a numărului de suspendări
Potrivit unor date prezentate de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Covasna (CCI), Herman Rosner, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a crescut în ultima perioadă de aproape patru ori faţă de suspendările care se realizau în medie într-un an întreg.
Astfel, firmele au asaltat în număr mare Registrul Comerţului pentru suspendarea temporară a activităţii sau pentru închidere. De exemplu, în luna aprilie şi-au suspendat activitatea 133 de societăţi comerciale, iar în luna mai 413 firme, de aproape 4 ori cifra suspendărilor care se realizau, în medie, într-un an întreg la nivelul judeţului. Totodată, numărul firmelor radiate a crescut în luna aprilie de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 23 la 48 de firme, şi de la 31 la 43, în luna mai.
„În aceste condiţii vom asista la efecte precum reducerea numărului de locuri de muncă, creşterea numărului celor care vor face presiune pe fondurile de pensii, inclusiv pensionări în avans, creşterea tentaţiei către economia gri – evaziune fiscală”, a precizat Rosner.
Potrivit acestuia, Hotărârea Guvernului privind introducerea impozitului minim, forfetar este o reglementare nefavorabilă IMMurilor şi o abordare greşită a Guvernului, care nu s-a consultat şi în teritoriu.
În contextul în care în ţară există multe societăţi privatizate, cu performanţe economice de profitabilitate discutabile, CCI Covasna susţine că o măsură bene fică era impunerea unui impozit minim la societăţile privatizate, în funcţie de valoarea fondurilor fixe, a activelor corporale, care au făcut obiectul privatizării.
Totodată, preşedintele CCI Covasna susţine că hotărârea Guvernului ar trebui anulată, iar o eventuală trecere de la forma de microintreprindere la PFA sau asociaţie familială să fie făcută gratuit sau cu reducere de 50%.
Ana Sidon