ACTUALITATE 25 ianuarie 2018

Mica Unire și micul interes al autorităților covăsnene

de Iulia Drăghici - Taraș | 953 vizualizări

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor au fost copia la indigo a evenimentelor din anii trecuți

În ciuda frigului de miercuri dimineața, câteva zeci sau poate chiar sute de persoane au participat la Sfântu Gheorghe la evenimentul de marcare a împlinirii a 159 de ani de la Mica Unire. Fără vreo diferență față de anii trecuți, evenimentul desfășurat la grupul statuar „Mihai Viteazul” a cuprins seria obișnuită activități, după modelul: slujbă religioasă-discurs-cântece patriotice-depuneri de coroane-defilare-Hora Unirii - și apoi acasă.

Unii participanți la eveniment spun că ar fi așteptat ca în Anul Centenarului de la Marea Unire, acest eveniment să arate implicarea și creativitatea autorităților locale și județene în organizarea evenimentului, însă nu s-a văzut o diferență majoră față de evenimentele din alți ani, decât, poate, șirul lung de participanți care își așteptau rândul la depunerea coroanelor de flori.

„Măcar s-a făcut ceva”, a spus, oarecum resemnat, un cetățean venit să asiste la ceremonie.

Defilarea gărzii de onoare a fost și de această dată, se pare, principala activitate care a stârnit interesul oamenilor care au venit miercuri dimineață în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

„Ai răbdare, mamă, că nici eu nu mă așteptam să fie atât de mulți oameni cu coroane. Se termină imediat și vedem cum defilează militarii”, i-a spus o mămică fiului ei, care, întrebată de către copilul curios pentru ce s-a adunat atâta lume, a răspuns: „Pentru că se sărbătorește ziua României, ca să-ți zic așa, mai pe larg”.

În programul manifestărilor dedicate Micii Uniri a fost inclus și un simpozion organizat marți, 23 ianuarie, la Cercul Militar - Sfântu Gheorghe, cu tema, desigur, „24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române”.

În alte orașe din țară, evenimentul a fost primit cu ceva mai mult aplomb de către autoritățile locale, semn că se poate.  Printre activitățile deosebite din alte localități ale țării s-au numărat expoziții foto-documentare, întâlniri cu liceeni, dezbateri, spectacole omagiale cu interpreți de muzică populară și folk, parade ale costumelor populare românești, șezători, manifestări interactive cu meșteri populari și altele.

Pe 24 ianuarie se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. „Mica Unire„ de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.