ACTUALITATE 25 ianuarie 2022

Mica Unire, celebrată în ger și la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 2041 vizualizări

Ziua Unirii Principatelor a fost sărbătorită luni, 24 Ianuarie, și la Sfântu Gheorghe, așa cum, de altfel, este în fiecare an. Deși s-a anunțat că activitățile din fața Grupului Statuar „Mihai Viteazul” vor fi fără public, din cauza condițiilor impuse de pandemie, nu au fost puțini cei care au dorit să marcheze astfel evenimentul. Toate acestea, în ciuda condițiilor meteo, care nu au fost tocmai favorabile, având în vedere că gerul a mușcat cu siguranță din entuziasmul participanților. 

Esența evenimentului, redată prin discursurile organizatorilor, a fost extrasă din istorie și, desigur, s-a referit la unire. 

Simbolul evenimentului de astăzi este Hora Unirii, care ne transmite un mesaj simplu, dar profund. Doar împreună vom reuși. Avem obligația morală să căutăm ceea ce ne unește și nu ceea ce ne desparte. Numai împreună putem transforma și moderniza România. Putem avea idei diferite, însă obiectivul este unul și același. O Românie puternică și prosperă. La mulți ani!”, a spus prefectul Ráduly István, după ce e citit discursul premierului Ciucă. 

Faptul că noi astăzi trăim într-o țară liberă, independentă, într-un stat național și unitar, pentru că suntem membri ai celor mai importante alianțe din lume, mă refer la Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, este cu siguranță și meritul înaintașilor noștri, al acțiunilor acestora, al sacrificiilor multora dintre ei și de aceea sunt convins că este datoria noastră, a celor de astăzi, să rememorăm istoria, să aducem omagiu eroilor care au făcut sacrificiul suprem și, foarte important, să transmitem mai departe generațiilor următoare dragostea de neam și țară. (...) Trebuie să nu uităm ceea ce ne-au învățat cei care au făcut unirea, că unirea face puterea și împreună suntem mai puternici”, a spus și comandantul Centrului militar judeţean Covasna, lt.col. ing. Dorin Neagu. 

Din programul artistic au făcut parte Corul „Voievozii Munților” din Vâlcele, Corul bărbătesc „Voineștenii” din Covasna, care au cântat cântece patriotice, dar pe scena improvizată în fața lui Mihai Viteazul au fost și copii de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Școala Gimnazială „Ady Endre”, care au recitat poezii patriotice. 

Dar dincolo de toate acestea, este de spus și că termometrele au indicat temperaturi cu minus luni, la Sfântu Gheorghe, la ora când a avut loc ceremonia militară de celebrare a Zilei Principatelor Unite. 

Așa că, cel puțin un cuvânt de mulțumire și apreciere trebuie să meargă special către militarii, fie din garda de onoare, fie cei care au purtat drapelul, care au rezistat în același frig mai bine de o oră nemișcați. 

La eveniment a fost și un incident nefericit, în care unul dintre militarii prezenți și-a pierdut conștienta și a avut nevoie de ajutorul paramedicilor SMURD. 

Poate e util de menționat și că, deși în program era specificat faptul că Hora Unirii va fi doar intonată anul acesta, fără dans, pentru a se evita aglomerațiile de persoane, fiind o perioadă în cazurile de COVID-19 sunt în creștere, cei prezenți, în virtutea tradiției și poate pentru că au simțit nevoia să își dezmorțească mâinile și picioarele înghețate, s-au prins totuși în dans. Și nu s-a putut încheia acest eveniment fără să răsune, prin vocile câtorva participanți, renumitul slogan „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.