Metode simple de îngrijire a tenului pe timp de vară
Frumusețea fizică a fost și este o preocupare foarte importantă a ființei umane, despre care s-a spus la un moment dat în mod ironic că este singurul animal care își dorește să fie mai frumos decât a fost conceput de natură. Vremea toridă de vară, pe care toți o așteptăm ca să ne bucurăm de soare și plajă, poartă însă cu sine și o serie de dezavantaje în acest sens, dezavantaje pe care merită să le cunoaștem, astfel încât să ne putem feri de ele în mod eficient pentru a ne conserva frumusețea și a avea un ten sănătos.
Îngrijirea obligatorie în orice anotimp
Cosmeticiana Mirela Bucur spune că măsurile de îngrijire a tenului nu trebuie luate numai pe timpul verii. Dacă ne pasă de felul în care arătăm, avem obligația de a respecta cu strictețe câteva reguli de bază pentru îngrijirea tenului. „Nu poți să spui că te îngrijești dacă nu ai măcar un demachiant personalizat pentru ten uscat, pentru ten gras etc. Acestea se folosesc dimineața și seara”, spune Mirela Bucur care explică în primul rând faptul că pielea trebuie să fie mereu curată. Pentru îndepărtarea impurităților este importantă o demachiere riguroasă, de două ori pe zi, cu un demachiant compatibil cu tipul de ten și cu dischete pentru demachiat. „Toată lumea mă întreabă de ce trebuie să ne demachiem și dimineața dacă seara ne-am îngrijit, ne-am demachiat, ne-am dat cu tonic, am aplicat și crema nutritivă. Acest lucru este important pentru că, în timpul nopții, se desprind celulele moarte de pe ten și dimineața ele trebuie îndepărtate”, explică Mirela Bucur, care precizează că această îngrijire de bază trebuie făcută indiferent de anotimp.
Îngrijirea tenului pe timpul verii
Referitor la îngrijirea tenului pe timpul verii, Mirela Bucur ne atrage atenția că este foarte important ca atunci când am terminat cu demachierea de dimineață să ne gândim foarte bine la cât de mult ne vom expune la soare. După ce am terminat demachiatul trebuie să ne gândim ce vom face în ziua respectivă. „În funcție de cantitatea de melanină a pielii, care diferă de la un tip de piele la altul, putem selecta pete cauzate de soare. Este suficient să mergi 10 minute prin soare fără o cremă cu factor de protecție și petele apar. În timpul verii, indiferent de tipul de ten, trebuie aplicată o cantitate mică de cremă cu factor între 30 și 50. Dacă e vorba de un ten gras, putem aplica pe față direct crema de protecție. Dacă tenul este uscat, mai întâi aplicăm crema noastră și pe urmă pe cea protectoare, din care se pune cât un bob de mazăre pentru că intră foarte repede în piele”, ne învață Mirela.
Mersul la solar trebuie făcut cu măsură
Pentru că bronzul este o modă a ultimilor ani, persoanele care preferă bronzul de solar trebuie să se expună puțin și treptat pentru a nu-și risca sănătatea. „Să mergi la solar cu câteva zile înainte de a merge la mare este o crimă împotriva ta. Dacă dorești un bronz frumos pe termen lung, te vei duce în fiecare zi câte 2 minute, nu mai mult. Acest lucru se repetă până când obții bronzul visat”, punctează cosmeticiana.
Metode naturiste de îngrijire a tenului
„În perioadele de iarnă și vară obligatoriu avem nevoie de un gomaj. Aș da niște rețete foarte aproape de noi având ca ingrediente lucruri naturale aflate la îndemână în bucătăria noastră”, spune Mirela Bucur, a cărei rețetă de gomaj este una foarte simplă: o linguriță de zaț de cafea, 2-3 picături de ulei de măsline extravirgin și 2-3 picături de zeamă de lămâie. Amestecul se aplică circular pe față după ce tenul a fost ușor înmuiat la aburii din cadă, fără să agresăm tenul. La sfârșit, putem aplica o mască. Pentru tenurile uscate, se poate aplica o mască preparată în casă dintr-un gălbenuș de ou, o linguriță de ulei de cocos și o linguriță de miere. Crema se lasă 20 de minute, după care se clătește și se aplică neapărat un ser sau o cremă hidratantă.
O altă variantă de gomaj pe timp de vară, mai ales pentru tenurile sensibile, este recomandată de cosmeticiana Cătălina Farkas. „Măștile cu produse din lapte, cum este iaurtul, au și efect de exfoliere naturală. Pe timp de vară, ele pot asigura un peeling pe bază de acizi. Mai mult, aceste produse hidratează, hrănesc și ajută pielea”, spune Cătălina. Ea ne atrage atenția asupra faptului că gomajul este recomandat mai mult pentru tenurile grase, nu și pentru cele uscate.
Fructele și legumele – cel mai bun tratament pentru ten
Vara avem la îndemână câteva ingrediente de bază pentru menținerea hidratării, precum aplicarea feliilor de castravete pe față și masarea tenului cu ele. Pepenele galben este de asemenea foarte bun pentru ten. Pe zonele cu cearcăne se pot aplica felii foarte subțiri de cartofi și dischetele cu tonic, iar roșiile sunt foarte indicate pentru tenurile grase, în vreme ce caisele sunt perfecte pentru un ten uscat.
Bărbații trebuie să fie mai atenți decât femeile
Bărbații, care din ce în ce mai mult încep să se îngrijească de sănătatea și frumusețea tenului, trebuie să aibă în vedere că structura pielii lor este diferită de cea a femeii, ceea ce înseamnă că îngrijirea tenului trebuie să fie una chiar mai atentă. „Bărbații au pielea mai grasă, iar sebumul se intensifică la căldură. Au barbă, au mustață și mențin mai ușor impuritățile pe ten. Teoretic, tenul lor se deshidratează chiar mai repede decât cel al femeilor și pentru că ei beau mai multă apă”, a precizat Cătălina Farkas.
Indiferent de metoda pentru care optați, este foarte important să vă protejați și îngrijiți tenul corespunzător în sezonul cald. În caz contrar, veți confirma concluzia Mirelei Bucur: „Dacă nu am avut grijă de ten în timpul verii, toamna se va vedea cu siguranță acest lucru”.