ACTUALITATE 2 aprilie 2013

Metode de înşelăciune la nivel naţional

de Covasna Media | 663 vizualizări

IPJ Covasna ne sfătuieşte cum să evităm să cădem în plasa ţeparilor

Dorinţa anumitor persoane de a face bani cu orice preţ şi prin orice modalitate nu este o noutate. Au cunoscut o evoluţie, din punctul de vedere al complexităţii, metodele utilizate. În cele ce urmează, vom prezenta câteva din aceste metode.

„Metoda accidentul”

Hoţii care preferă să lucreze cu telefonul şi cu vorba bună au găsit o nouă metodă de făcut bani: o înşelăciune, care îi face pe părinţii îngrijoraţi să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-şi ajuta copiii aflaţi în necaz.

Păcăleala este simplă şi nu necesită o documentare prea riguroasă din partea hoţilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecaţi în străinătate ori mutaţi în alte localităţi din ţară , care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.

Metoda utilizată este simplă şi implică de regulă două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinţilor şi susţine că este avocatul fiului familiei respective. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbeşte, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat.

Înşelăciunea poate avea următorul scenariu: fiul a fost implicat într-un accident rutier grav şi trebuie să plătească bani victimei, pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal şi de pedeapsa cu închisoarea.

Povestea poate varia: fiul a fost implicat într-o bătaie şi a rănit grav pe cineva, iar banii trebuie daţi, cu acelaşi scop, avocatului care a dat telefonul.

Hoţii acţionează pe baza unor informaţii minime, date despre telefon, dacă persoanele respective au copii plecaţi din ţară sau care nu stau în casă cu ei. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, care au totuşi o brumă de bani. Hoţii se dau drept avocaţi şi cer ca banii să fie transferaţi de obicei prin intermediul unui serviciu rapid de transfer de bani.

Metoda "Accidentul" s-a răspândit în ultima vreme la fel ca şi celelalte moduri de operare care vin şi trec precum moda, printre hoţi. "Tu ce faci? Uite, asta. Şi merge? Hai că încerc şi eu!

Metoda "Accidentul" se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 3 la 15 ani. Înşelăciunea care are consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Sfaturi ale Poliţiei pentru a evita această capcană

Primul sfat, pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.

În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei.

Pentru a împiedica "documentarea" hoţilor despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmarească, să încerce să se împrieteneasca cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini".

Câştiguri la concursuri telefonice, online ori tombole

Recomandăm ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat.

Totodată, nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după acte de identitate sau cărţi de credit prin email sau fax.

Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont, sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare.

Metoda Singer

Metoda Singer este o altă metodă uzitată de infractori pentru a înşela persoanele amatoare de câştiguri rapide. Metoda este simplă!

Infractorii  postează anunţuri în ziarele locale din toată ţara şi realizează numeroase afişe pe care le lipesc pe stâlpi sau în diverse locuri, anunţând, în numele firmei producătoare sau a unor persoane fizice, cumpărarea maşinilor de cusut vechi, din perioada interbelică, care au o anumită serie.

Dacă până nu demult versiunea cu care erau păcăliţi naivii suna de genul “vă cumpărăm maşina de cusut dar numai împreună cu perechea ei, pe care o puteţi achiziţiona de la o persoană ale cărei date vi le putem furniza noi”, înşelătorii au schimbat acum metoda şi îi păcălesc pe oameni să plătească online sume de bani reprezentând tot felul de taxe, de autentificare, de curierat, de legalizare, de traducere autorizată etc. Bineînţeles că aceste sume de bani nu fac altceva decât să rotunjească buzunarul celor care doresc să vă înşele.

Metoda facturii greşite

Facturile pe care le plătim lunar pentru utilităţi (gaz, curent electric, telefonie etc.) reprezintă o altă ţintă preferată. O persoană care se recomandă a fi reprezentantul furnizorului vă apelează pe telefon, spunând că a fost comisă o greşeală cu ocazia emiterii unei facturi, de regulă prin calcularea unei sume de plată mai mici. Pentru a nu fi întrerupt contractul de furnizare, va trebui să achitaţi, bineînţeles, diferenţa... care ajunge în alte buzunare.

Primul pas pe care trebuie să îl faceţi este să contactaţi furnizorul şi să verificaţi dacă întradevăr a fost emisă o factură greşită pe numele dumneavoastră. Nu cădeţi în panică şi nu efectuaţi nicio plată fără a primi o notificare oficială, în scris, din partea furnizorului şi până nu aţi clarificat, personal, situaţia.

Cumpărăturile online

Cumpărăturile online reprezintă o modalitate modernă şi comodă în achiziţionarea unor bunuri.

Din păcate, şi în acest domeniu, există persoane care exploatează din plin posibilităţile oferite de către tehnologia modernă.

Comenzile de acest gen sunt onorate, în principal, prin curierat rapid. Nu de puţine ori, persoanele care au comandat, de exemplu, telefoane mobile, au găsit, acasă, la deschiderea coletului, obiecte care nu aveau nimic în comun cu obiectul comandat (în loc de telefon mobil se găseau cartofi, pietre sau sticle de plastic).

Recomandarea este de a deschide coletul înainte de a face orice fel de plată. În cazul în care se constată neconformităţi, contactaţi în cel mai scurt timp Poliţia, pentru a putea identifica persoana care a făcut expedierea.

(IPJ Covasna)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.