ACTUALITATE 26 martie 2017

Meseria de scafandru – ofertă inedită pe piaţa muncii pentru tinerii din Covasna

de Agerpres | 2079 vizualizări

O şcoală de scafandri din Sfântu Gheorghe a lansat o ofertă inedită pe piaţa muncii, acordându-le tinerilor posibilitatea de a obţine un brevet internaţional şi de a lucra ca divemaster, respectiv ca ghid subacvatic.

Organizatorul cursului, Szabó Jenő, susţine că meseria de scafandru „e la mare căutare” în multe ţări din întreaga lume, prin urmare absolvenţii acestui curs şi-ar putea găsi lesne un loc de muncă în străinătate.

Potrivit acestuia, oferta se adresează în special liceenilor şi studenţilor. „De multe ori v-aţi întrebat ce veţi face după ce veţi termina şcoala şi nu aţi găsit un răspuns. Noi vă oferim nu numai şansa de a avea un loc de muncă, ci şi de a călători, de a obţine venituri consistente, peste media din România, şi un brevet internaţional care vă oferă posibilitatea de a lucra oriunde în lume ca divemaster (ghid subacvatic pentru scafandri de agrement). Şcoala de scafandri este ca o şcoală de şoferi – parte practică şi parte teoretică, ce se îmbină şi complementează”, menţionează acesta pe o reţea de socializare.

Cursurile vor începe în această primăvară şi se vor desfăşura la Braşov şi Sfântu Gheorghe în piscine închise, iar din vară, în lacul artificial aflat în localitatea Dalnic din judeţul Covasna.

Scafandrul Szabó Jenő a absolvit Facultatea de Geologie din Cluj, iar în anul 1994 a obţinut brevetul internaţional de instructor. În studenţie a lucrat pentru scurtă vreme cu celebrul explorator Jacques Ives Cousteau, pe care l-a însoţit într-o expediţie ce a avut ca scop evaluarea gradului de poluare a Dunării, începând din Pădurea Neagră şi până la vărsarea în Marea Neagră, iar ulterior a fost implicat în multe proiecte internaţionale de anvergură, numărându-se printre membrii echipei care a descoperit cetatea scufundată de la Callatis (Mangalia).

Szabó Jenő a declarat că meseria de scafandru i-a oferit foarte multe satisfacţii şi că printre cele mai frumoase amintiri se numără întâlnirea cu delfinii din Marea Roşie.

„Pentru mine întâlnirea cu delfinii sălbatici a fost o experienţă de neuitat. Este o senzaţie fantastică să înoţi împreună cu delfinii sălbatici, care nu sunt obligaţi să vină la tine, nu sunt într-un bazin, nu trăiesc în captivitate. (...) Şi atunci când din largul mării sau oceanului vin delfinii la tine şi nesiliţi de nimeni stau ore întregi cu tine şi te lasă să îi mângâi, stau la jumătate de metru de tine ore întregi şi se uită în ochii tăi, simţi acea comunicare care este o senzaţie fantastică”, a declarat Szabó Jenő.

Scafandrul covăsnean s-a implicat în ultimii ani şi în mai multe proiecte educative pentru elevi, printre care „My Lake” şi „Regatul apelor”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.