ACTUALITATE 29 aprilie 2010

Memorii pentru sprijinirea Spitalului Judeţean

de Covasna Media | 818 vizualizări
Liderul Sindicatului Sanitas Covasna va trimite patru memorii de sprijin, către patru foruri diferite, în care prezintă situaţia grea în care se află Spitalul Judeţean Fogolyan Kristof și solicită sprijin pentru această unitate 29apr2010-spitalLiderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, susține că va trimite zilele acestea patru memorii de sprijin, către patru foruri diferite, în care prezintă situația grea în care se află Spitalul Județean Fogolyan Kristof și solicită sprijin pentru această unitate. Mai exact, declară Neagovici, cele patru memorii vor fi îndreptate către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), căreia i se solicită majorarea tarifului pe caz rezolvat – propunerea sindicatului ar fi cu plus 10% la tariful actual de cca 1.300 de lei -, Direcției de Sănătate Publică (DSP) pentru sprijin în obținerea certificatului de calitate ISO 9001 pentru laborator și radiologie, Consiliului Județean pentru finanțare în ceea ce privește

Liderul Sindicatului Sanitas Covasna va trimite patru memorii de sprijin, către patru foruri diferite, în care prezintă situaţia grea în care se află Spitalul Judeţean Fogolyan Kristof și solicită sprijin pentru această unitate

29apr2010-spitalLiderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, susține că va trimite zilele acestea patru memorii de sprijin, către patru foruri diferite, în care prezintă situația grea în care se află Spitalul Județean Fogolyan Kristof și solicită sprijin pentru această unitate.

Mai exact, declară Neagovici, cele patru memorii vor fi îndreptate către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), căreia i se solicită majorarea tarifului pe caz rezolvat – propunerea sindicatului ar fi cu plus 10% la tariful actual de cca 1.300 de lei -, Direcției de Sănătate Publică (DSP) pentru sprijin în obținerea certificatului de calitate ISO 9001 pentru laborator și radiologie, Consiliului Județean pentru finanțare în ceea ce privește cheltuielile către furnizori, și Prefecturii, pentru a transmite mai departe la Guvern aceste doleanțe.

„Acum nu mai au mai nimic, materiale, medicamente imediat nu mai primesc dacă nu plătesc facturile. Sunt grave problemele, situația spitalelor este una foarte grea. Prin aceste memorii vrem să arătăm că nu doar cerem, ci îi și sprijinim. Trebuie făcut front comun, altfel intră în colaps”, a declarat Neagovici, în contextul în care Sindicatul are mai multe revendicări privind drepturile salariale ale angajaților, dintre care o parte au și fost plătite.

Potrivit lui Neagovici, în prezent datoriile Spitalului Județean ajung undeva la 2,5 milioane de lei, față de furnizori. Liderul sindical spune că situația este cu atât mai grea cu cât Spitalul nu a putut încheia contract cadru pentru laborator, din lipsa certificatului ISO, iar pentru acest lucru au nevoie de 150.000 de lei.

Situaţia nu e roz și se înrăutăţește

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP), Deme Judit, situația spitalelor din județ nu este deloc una roz și au formulat către Ministerul Sănătății un memoriu în care au cuprins o serie de observații, printre care și cele legate de obținerea certificatului ISO de calitate în cazul spitalelor.

„Mi se par un pic ciudat că pacienții internați pot fi investigați fără ISO 9001, în timp ce pentru cei care vin în Ambulatoriul de specialitate se solicită ISO, când în mod logic pacienții care se tratează la Ambulatoriu au afecțiuni mai puțin complicate, pe când cazurile complicate se tratează tot în spital. Sunt niște neconcordanțe pe care încercăm să le înaintăm Ministerului cu propuneri de modificare”, a afirmat dr. Deme.

Astfel, spune directorul DSP, prevederile privind obligativitatea acestui ISO au apărut aproape de pe o zi pe alta și ar trebui să existe un termen ca, de exemplu, în 6 luni să se conformeze.

În afară de Spitalul din Tg.Secuiesc care are ISO pentru radiologie și Spitalul Județean care a început demersurile pentru obținerea lui la laborator și radiologie, restul spitalelor nu au încă acest certificat de calitate.

„Încep să apară problemele și e doar începutul. Sumele contractate vor fi mai mici, cheltuielile mai mari, nu văd luminița”, a precizat dr. Deme.

Aceasta a amintit câteva cauze care au dus aici, de la majorarea fără acoperire a salariilor, în bugetele de venituri – cheltuieli, cu acordul celor care ar trebui să facă rost de bani, până la obligativitatea obținerii acestor certificate, pentru care nu există sume prevăzute în bugetul spitalelor.

Dacă la Sf. Gheorghe sau Tg. Secuiesc laboratoarele nu au ISO, la Covasna și Baraolt nici nu există, mai spune dr. Deme, astfel că pacienții ar putea fi nevoiți să vină în cele două municipii pentru o analiză cât de simplă.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
diana, 1 mai 2010
mereu e vorba de micile majorari salariale!pt ca ceva sa mearga bine,are nevoie de investitii.o casa parasita se darama peste proprietar.nu e treaba personalului sa investeasca intr-o institutie de citeste integral
Lili, 29 aprilie 2010
Vai de capul nostru cu ce a inteles Dna Doctor despre acest ISO !!! Stimata Doamna, acest ISO cum ii tot spuneti Dvs inseamna o certificare a serviciilor oferite de spitalele de pe mapamodul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.