ACTUALITATE 6 aprilie 2009

Medicii veterinari privaţi şi-au făcut patronat

de Covasna Media | 589 vizualizări

Medicii veterinari privaţi din ţară s-au organizat într-un Patronat al Medicilor Veterinari Privaţi din România (PMVPR), care să le reprezinte interesele atât în relaţiile cu statul, cât şi cu instituţiile acestuia, şi au adoptat şi o rezoluţie prin care constată problemele cu care aceştia se confruntă şi stabileşte măsurile ce se impun.

Preşedintele Filialei Covasna a PMVPR, dr. Ilie Muscalu, a explicat că acest Patronat a fost constituit special ca o organizaţie a medicilor veterinari de liberă practică, pentru a veni în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă aceştia şi în general orice structură care se ocupă de medicină veterinară, iar problemele din domeniu nu sunt deloc puţine.

„Una din cele mai importante probleme şi mai grave este circulaţia medicamentului. La ora actuală deşi există legi, din păcate nu sunt aplicate, circulaţia medicamentelor este haotică, şi problema cea mai gravă - o grămadă de produse şi de origine animală ajung în consum public - nu putem controla situaţia respectivă”, a precizat medicul veterinar.

O altă problemă amintită a fost cea a cabinetelor veterinare. În judeţul Covasna aceste spaţii au fost cedate primăriilor, şi deşi medicii veterinari sunt obligaţi după legile europene să le menţină la nişte standarde, nu pot face acest lucru într-un imobil care nu le aparţine, pe care nu-l pot îmbunătăţi, iar dacă la oraş situaţia mai arată cumva, la sate aceste probleme sunt mai acute.

În altă ordine de idei, dr. Muscalu a amintit că probleme sunt şi cu autorităţile, „deoarece ei taie şi spânzură”, fără să ia în seamă uneori şi punctele de vedere ale veterinarilor, iar contractele sunt făcute unilateral.

Probleme cu identificarea animalelor

O altă problemă ţine de identificarea animalelor, în această perioadă ar fi problema mieilor, pentru care medicii nu au numere matricole, mai spune preşedintele PMVPR Covasna, subliniind că în acest fel mieii nici nu pot pleca spre export.

„Prin patronat încercăm să ajungem să intrăm în structurile de dialog social, între sindicate, patronate şi Guvern, deoarece o grămadă de hotărâri şi legi care vin peste noi vin fără să fim consultaţi, nu se cunosc problemele de teren, sau pur şi simplu se ignoră. Şi prin ce ne permite legea patronatelor care ne ajută sper să facem multe, ce nu s-a reuşit până acum. Încercăm să schimbăm sistemul, să-l facem mai practic, să fie accesibil pentru proprietar”, a mai afirmat dr. Ilie Muscalu.

Potrivit rezoluţiei adoptată de medicii veterinari privaţi, aceştia solicită, printre altele, urmărirea şi sancţionarea drastică a persoanelor care practică activităţi medicale veterinare fără autorizaţie inclusiv a activităţilor conexe cum ar fi însămânţările artificiale, urgentarea achiziţionării spaţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, prin simplificarea procedurilor de achiziţie şi evaluarea corectă a imobilelor.

Ana Sidon

Teme articol: medici veterinari patronat
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.