Peste 105.000 de cazuri tratate în 2018 la Spitalul Județean
Se estimează o creștere de peste 10.000 de cazuri față de anul precedent
La Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” s-au tratat în 2018 aproximativ 105.000 de cazuri, cu 10.000 mai multe decât în anul precedent, arată cel mai recent bilanț al unității spitalicești.
„Din punct de vedere medical au fost creșteri atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere al numărului cazurilor tratate atât în Ambulatoriu - Policlinică, cât și în spital, față de anii precedenți”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, managerul spitalului, András-Nagy Róbert, care a detaliat bilanțul.
Creștere s-a înregistrat și la numărul de spitalizări, cu 1.000 de cazuri mai multe față de anul precedent. Dacă în 2017 erau înregistrate 19.000 de externări, la final de 2018 se va vorbi despre peste 20.500.
Și partea serviciilor de spitalizare de zi a înregistrat o creștere cu peste 2.000 de cazuri.
Partea de susținere a activității medicale, respectiv serviciile paraclinice, în care se încadrează și laboratorul de analize medicale, de anatomie patologică, are de asemenea o creștere. În cadrul spitalului s-au făcut într-un an peste 420.000 de analize singulare.
„Au venit mulți medici tineri, cu entuziasm, cu voință, cu o atitudine pozitivă și acest lucru se vede și în cifrele de care am zis. La Medicină Internă în momentul de față sunt 3 medici specialiști, care fac jumătate din activitatea secției. Lunar, media lor de cazuri externate este de peste 90. La fel și Pediatria. Cu echipa tânără, doar cazurile de terapie efectivă au fost trimise în Brașov, care trebuiau intubate. Restul le-am rezolvat noi aici. Și la chirurgie este o creștere substanțială de calitate și de cifre. Numărul de intervenții chirurgicale total realizate este de 6.900. Din acesta, numărul intervențiilor laparoscopice, adică minim invazive, este de 30%. Am verificat și la alte spitale județene limitrofe, iar proporția asta ajunge la ei undeva la 20%. Se observă această creștere de nivel. Aceasta este practic și direcția pe care vrem să mergem în cele ce urmează. Vrem să dezvoltăm paleta intervențiilor pe toate specialitățile la cele minim invazive”, a spus András-Nagy Róbert.
În ceea ce privește partea financiară, peste 8,2 milioane de lei din bugetul instituției s-a dus anul acesta pe consum de medicamente și produse sanitare de bază, necesare la nivelul spitalului. Modificările din Codul Fiscal au avut impact și asupra bugetului unității spitalicești, cu 2,5 milioane de lei. Recuperarea pierderii se va face prin economii și optimizarea proceselor, a mai punctat managerul.
„Ca și concluzie în ceea ce privește activitatea medicală, eu cred că spitalul începe să lucreze bine. Și acest fapt se oglindește în creșterea numărului de cazuri și în policlinică și în spital și desigur a trecut vremea când spitalul era un șantier și oamenii au văzut că condițiile de cazare și cele de lucru în terapie intensivă, bloc operator sunt mult mai bune decât oriunde în regiune. Specialiștii care au venit în ultima perioadă în spital au dat aceste rezultate și eu le mulțumesc pentru acest lucru colegilor mei care au lucrat mult”, a încheiat bilanțul András-Nagy Róbert, nu înainte însă de a admite că la nivelul personalului există reclamate și anumite probleme de atitudine, însă că administrația nu are pârghii legale prin care să îi sancționeze pe angajații care le vorbesc urât pacienților, dar și că, totodată, astfel de reclamații nu ajung niciodată la manager cu detalii concrete.
În cadrul Spitalului Județean Covasna își desfășoară activitatea aproximativ 1.000 de persoane, dintre care 900 angajați, restul colaboratori. În 2018, 9 noi specialiști s-au alăturat echipei de la „Dr. Fogolyán Kristóf”, iar 2019 se anunță noi angajări în specializări precum gastroenterologie, medicină internă, oncologie, psihiatrie sau neurologie și recuperare, reabilitare.