ACTUALITATE 2 august 2010

Medicamentele, pe cale de a deveni un lux

de Ana Sidon | 567 vizualizări
Rețetele compensate și gratuite sunt în pericol din lipsa banilor Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) și cea a Colegiului Farmaciștilor Covasna au discutat săptămâna trecută situația gravă în care se află sistemul sanitar, și în special eliberarea medicamentelor compensate și gratuite în farmaciile cu circuit deschis. Potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor din judeţ, Nagy Andras, solicitarea lor este să se deblocheze fondul de urgență imediată, respectiv să

Rețetele compensate și gratuite sunt în pericol din lipsa banilor

Conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) și cea a Colegiului Farmaciștilor Covasna au discutat săptămâna trecută situația gravă în care se află sistemul sanitar, și în special eliberarea medicamentelor compensate și gratuite în farmaciile cu circuit deschis.

Potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor din judeţ, Nagy Andras, solicitarea lor este să se deblocheze fondul de urgență imediată, respectiv să se respecte contractul, precum și să se solicite la realocarea bugetară suma necesară pentru achitarea datoriilor farmaciilor.

Nagy Andras a afirmat că facturile farmaciilor pe luna iunie au fost acceptate de CAS, însă nu au fost plătite, în timp ce restul facturilor stau la sediul Colegiului, iar farmaciile eliberează pe riscul lor, fără a avea o acoperire juridică, contabilă.

„Așteptăm deblocarea fondului de urgență de 10%, prin care mai putem elibera încă o lună, o lună și jumătate. Am mers pe încredere, nu am oprit de la 1 august eliberarea rețetelor, dar după rectificarea bugetară, care se pare că per total va fi una negativă, să sperăm să putem da de la 1 septembrie. Dacă nu, CAS este în afara legii, nerespectându-se mai multe clauze din contractul semnat cu farmaciile, iar eliberarea rețetelor ar fi un dezastru economic pentru acelea care ar face acest lucru, neavând nicio acoperire”, a explicat președintele Colegiului Farmaciștilor din județ.

Până în prezent către farmacii a fost plătit 68% din valoarea facturii din luna noiembrie anul trecut, în schimb rămân alte opt luni neacoperite. Potrivit lui Nagy, contractul cadru permite plata la șapte luni, dar există restanțe de plată peste scadență, fapt care face nul contractul.

„Dacă nu vor exista acele așa numite credite de angajament, farmaciile vor fi nevoite să suspende temporar rețetele compensate și gratuite. Datoria este imensă, nici nu mai poate fi contabilizată, farmaciile sunt în incapacitatea de plată către distribuitori și furnizori, foarte multe plătesc penalizări din cauza întârzierilor”, a mai spus Nagy Andras, cu mențiunea că practic este posibilă lipsa oricărui medicament din farmacii.

Întrebarea retorică a acestuia a fost dacă autoritățile intenționează sau nu să mai susțină sistemul farmaceutic de eliberare a medicamentelor, iar dacă da, atunci trebuie găsiți bani pentru ca populația să aibă acces la acest drept universal.

În ceea ce privește programele naționale, reprezentantul farmaciștilor din județ a precizat că există promisiuni de plată, dar și în acest caz există restanțe și situația devine gravă întrucât vorbim despre bolnavi de cancer, diabet, transplanturi, care nu pot supraviețui fără medicamente.

Sursa foto: informatia-zilei.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 2 august 2010
"SA TRAITI BINE!!" Asa suna sloganul electoral al dlui Basescu, cu care a si castigat alegerile, mintimd in stil mare alegatorii!! Ceea ce se intampla azi in Romania in toate domeniile nu numai cel citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.