Măsuri după vizita ministrului Sănătății: reverificare a circuitelor COVID în Spitalul Județean
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe spun că nu au rămas indiferenți la vizita ministrului Sănătății de sâmbătă, 25 aprilie, și că, deși nu au primit vreo solicitare oficială în acest sens, au reverificat circuitele COVID.
„Am reverificat circuitele. Toate spitalele au fost construite înainte de 89, în speță spitalul nostru, clădirea principală, a fost construită în 74. Ideea că ar exista în momentul de față un spital care să aibă toate circuitele la zi, conform normativelor, eu o exclud. Nu zic că nu există, dar eu o exclud. Există, pentru situațiile în care se intersectează circuitele diferite soluții, ca de exemplu, că se stabilesc diferite orare în funcție de care circuitele pot fi folosite. De exemplu, circuitul de deșeuri nu are voie să se intersecteze cu circuitul de sterile. Dacă nu se poate rezolva cu două coridoare separate, atunci poate fi folosit acel circuit, ca soluție intermediară, în situația în care se stabilesc orare diferite, adică de la 10 până la ora 11 transporți sterilul, după care, de la 11 la 12 transporți deșeul din secția respectivă. După care iau măsuri de dezinfecție, de curățenie și circuitul poate fi folosit din nou, ca steril. Aceeași problemă a fost și la Urgență. Colegii de la DSP au reverificat circuitele și lucrăm în continuare, să zic așa, îmbunătățit”, a spus marți, într-o conferință de presă, managerul spitalului județean, András-Nagy Róbert.
Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe a avut sâmbătă parte de o vizită surpriză – fulger din partea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru. La ieșirea de la scurtul control făcut secției de urgență, oficialul a spus că a aflat despre o serie de probleme în ceea ce privește organizarea circuitelor în spital, dar și legate de atitudinea unor pacienți.
„Am discutat cu personalul medical de aici, era o problemă vizavi de circuite, vizavi de atitudinea unor pacienți care nu respectă aceste circuite sau își asumă anumite riscuri și pleacă sau își asumă anumite riscuri și merg pe anumite circuite. Este o problemă pe care va trebui să o discut cu Direcția de Sănătate Publică, dar după ce vom face o evaluare completă”, a spus sâmbătă, la ieșirea din Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe, ministrul Nelu Tătaru.
„Problema a pornit de la ideea că un pacient, cu suspiciune COVID trebuia să aștepte o jumătate de oră până când se steriliza circuitul, o suprafață de 4 metri pătrați, în care se intersectează circuitul de covid cu non-covid”, a explicat, marți, în conferința de presă, managerul spitalului.
Totodată, András-Nagy Róbert spune că, dacă ar fi avut o ocazia, ar fi avut o serie de subiecte de discutat cu Nelu Tătaru, în principal legate de acțiunile care vor urma după 15 mai.
„Am fi avut întrebări în ceea ce înseamnă activitatea spitalului sau a spitalelor COVID în perioada ce urmează. Știm cu toții că după data de 15 – 17 mai o să aibă în vedere Guvernul, așa cum a și anunțat, niște măsuri de relaxare în ceea ce privește restricțiile aduse în această perioadă de timp cu privire la circulația persoanelor și așa mai departe. Modul în care noi ar trebui să organizăm activitatea spitalelor este o întrebare, modul de finanțare a spitalelor în perioada ce urmează este o altă problemă, dar și care ar fi acele măsuri la care noi, ca și spital, ar trebui să reacționăm – măsuri pe care o să le ia Guvernul, la nivel de țară. Acestea ar fi fost principalele întrebări. Noi deja ne gândim ce măsuri de siguranță trebuie să adoptăm în rândul personalului, cum ar trebui să reorganizăm spitalul. Deciziile noastre sunt însă în legătură sau pot fi răsturnate de anumite decizii la nivel național”, a mai spus András-Nagy Róbert.
Întrebările au rămas deocamdată fără răspuns pentru că ministrul nu s-a întâlnit cu reprezentanții din conducerea spitalului în vizita sa inopinată.