ACTUALITATE 9 iunie 2016

Masterclass de trompetă la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 971 vizualizări

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” devine, în perioada 8-13 iunie, gazda primei ediţii a Cursurilor de vară pentru trompetă. 10 dintre cei mai buni elevi specializaţi în trompetă din România vor lua parte la cursurile predate la Sfântu Gheorghe de profesorul Sergiu Cârstea. Activitatea este organizată de asociația „Romanian Brass Society” din Timișoara și Colegiul Național „Mihai Viteazul”, cu sprijinul Asociației pentru Comunitate.

Iniţiativa organizării acestui tip de eveniment la Sfântu Gheorghe aparţine cadrelor didactice de la CNMV, Liliana Grosar şi Maria Băilă.

„Specialiștii în domeniu își propun formarea și susţinerea tinerilor trompetiști la nivel de excelenţă și reorganizarea școlii trompetistice românești. Scopul primordial al evenimentului este cel de a promova talentele autohtone pe plan național și internațional”, a declarat Liliana Grosar, coordonatorul evenimentului.

Cursurile se vor derula în sala de activităţi a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”. „Pentru Colegiul nostru este o oportunitate și o șansă de a diversifica activitățile instructive pe care le promovăm ca unitate de învățământ. Consider că pentru un colegiu este absolut normal să ne putem afirma atât la nivelul concursurilor și olimpiadelor școlare, dar și la nivelul activităților extracurriculare din diferite domenii – cultural-artistic, sportiv sau civic. Este o şansă prin care putem demonstra că muzica este cea care modelează sufletul și educă spiritul. În același timp este o oportunitate pentru elevii participanți să aprofundeze studiul trompetei, beneficiind de serviciile educaționale ale unuia dintre cei mai cunoscuți și apreciați profesori de trompetă din țară, în persoana domnului Sergiu Cârstea”, a declarat Maria Băilă, cadru didactic la CNMV.

„Mai mult, coordonatorii își propun ca prin intermediul acestui eveniment să formeze o platformă pentru lansarea de artişti din rândul tinerei generații. În același timp, proiectul urmărește dezvoltarea schimburilor culturale prin participarea tinerilor din mai multe licee din țară, dar și organizarea anuală a Cursurilor de vară pentru trompetă – Sfântu Gheorghe, crearea site-ului dedicat acestui eveniment și editarea revistei „Trumpet Masterclass”, la fiecare ediţie a taberei, care să conțină impresii ale participanților, dar și interviuri cu personalitățile prezente la eveniment”, scrie în comunicatul oficial al evenimentului.

Cei mai buni tineri trompetişti din România

Cei 10 tineri artişti care vor avea ocazia să participe la cursurile predate de Sergiu Cârstea, președintele „Romanian Brass Society” Timișoara, șef de partidă trompetă la Opera Națională Română din Timișoara și profesor la Universitatea Națională de Muzică București, au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Aceştia au fost selectaţi în funcţie de rezultatele obţinute la diverse concursuri şi olimpiade şcolare din ţară sau străinătate. Elevii, care studiază trompeta, provin de la liceele de artă din țară, licee cu un mare renume în domeniul artistic: Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti”, București, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad și Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Cu ocazia organizării Cursurilor de vară pentru trompetă, Liliana Grosar va lansa un nou manual de blockflöte.

Finalul taberei va fi marcat printr-un concert susţinut de cei 10 elevi participanţi. Acesta va avea loc duminică, începând cu ora 17.00, în noua Piaţă Centrală a orașului Sfântu Gheorghe, în fața localului INdiVINO.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.