ACTUALITATE 7 noiembrie 2012

Mașini multe, parcări puține, oameni nemulțumiți, autorități depășite

de Székely Emőke | 461 vizualizări

Mai mulți cititori ne-au semnalat faptul că pe unele străzi din Sfântu Gheorghe se circulă greu atât pe jos, cât și cu mașina. Este vorba de unele străzi înguste, unde oamenii parchează mașini, de cele mai multe ori pe trotuar, iar pietonii sunt nevoiți să se deplaseze pe carosabil.

Străzi aglomerate

Faptul că sunt prea multe mașini în trafic este o problemă la nivel național, iar lipsa parcărilor îi determină pe șoferi să își lase mașinile pe unde apucă. Să luăm de exemplu strada Sporturilor din Sfântu Gheorghe. Dacă pe partea cu Ştrandul lucrurile par a fi cât de cât normale (datorită parcării laterale destul de mari), pe partea cealaltă a străzii domină un haos total. Strada este îngustă, circulația se face pe ambele sensuri, iar mașinile sunt parcate pe trotuar de ambele părţi ale străzii. „Mă supără faptul că nu pot să circul pe trotuarul și așa stricat. Mașinile sunt parcate în așa fel încât pur și simplu nu ai loc pe unde să treci” – spune un cititor al ziarului, care locuiește pe această stradă.

Problemă similară pe strada Presei

Trotuarul aglomerat este o problemă și pe strada Presei. Aici există un trotuar îngust, însă acesta este folosit mai mult pe post de parcare. Izabela Iacob este o tânără din Sfântu Gheorghe care ne-a spus că zilnic îi este frică să nu fie călcată de vreo mașină pe această stradă. „Am un copil mic, așadar ne deplasăm cu căruciorul. Din cauza mașinilor sunt nevoită să împing căruciorul pe carosabil. Tot din cauza mașinilor parcate, autoturismele care se deplasează pe această stradă nu au prea mare loc, așadar vin foarte aproape de mine și de ceilalți pietoni. Știu că au construit recent o parcare aici, cea de la grădiniță, însă nu este de ajuns” – povestește ea.

Șoferi la fel de nemulțumiți

Nici șoferilor nu le place faptul că își lasă mașinile pe marginea străzii, dar nu au unde să le parcheze, așadar dezbaterea problemei ne duce într-un cerc vicios, parcă fără ieșire. Albert este șofer de câteva decenii și ne-a spus că și el își lasă mașina pe trotuar sau pe marginea șoselei pentru că nu are încotro. „Parcările din oraș sunt prea puține față de numărul mare de mașini. Parcă nimeni nu mai vrea să circule fără mașină, iar odată cumpărate și folosite, acestea trebuie parcate undeva. Eu încerc zilnic să las mașina în parcare pentru că odată cineva mi-a rupt oglinda retrovizoare și nu vreau să o pățesc din nou. Mașina nu o pot lua cu mine în bloc, așadar trebuie să o las undeva” – spune el.

Soluţia aparentă: străzi cu sens unic

Autoritățile locale încerc să facă față situației,iar în ultima perioadă au fost construite mai multe parcări în oraș, iar Primăria Sfântu Gheorghe a decis ca mai multe străzi din oraș să fie cu sens unic. Au depus o cerere în acest sens la secția Rutieră a IPJ Covasna și în ultima perioadă au spus că așteaptă aprobarea poliției, însă şeful IPJ Covasna, cms. şef Ioan Popa, ne-a spus că cererea Primăriei a fost aprobată încă din luna mai. „Într-adevăr am primit această cerere din partea Primăriei Sfântu Gheorghe, iar aceasta a fost aprobată în data de 15 mai 2012. Este vorba de străzile Voican, Daczó, Bisericii, Oltului, Puskás Tivadar, aleea din spatele blocului 105 și o parte din strada Kőrösi Csoma Sándor. Noi am aprobat cererea, celelalte probleme cu privire la acest lucru revin în sarcina dânșilor” – ne-a declarat Ioan Popa.

Sensuri unice în scurt timp

Managerul orașului, Czimbalmos Kozma Csaba, ne-a confirmat că au avizul necesar de la Poliție pentru ca străzile în cauză să devină cu circulație în sens unic, adăugând că acest lucru depinde acum doar de firma constructoare care a reabilitat aceste străzi. „Așteptăm ca firma constructoare să monteze indicatoarele și să vopsească marcajele pe drum, după care aceste străzi vor deveni cu circulație în sens unic” – a spus Czimbalmos. Întrebat despre situația de pe strada Sporturilor, managerul orașului a spus că sunt mai multe astfel de zone în oraș, în special în cartierele cu blocuri. „Pe strada Sporturilor situația rămâne deocamdată așa cum este acum. Am construit o parcare și acolo, știu că nu este de ajuns dar pentru amenajarea unei alte parcări ar fi nevoie să desființăm un spațiu verde” – afirmă el.

Versiuni proprii de rezolvare a problemei

Am întrebat un șofer de taxi din Sfântu Gheorghe care ar fi în opinia lui o soluție pentru a nu mai avea aglomerație pe străzile înguste. „Străzile cu sens unic sunt într-adevăr o soluție, însă avem situații și în Sfântu Gheorghe unde s-ar putea evita blocarea unui sens dacă mașinile ar parca doar pe una dintre cele două părți ale drumului. Pe strada Kőrösi Csoma Sándor, de exemplu, dacă ar fi mașini parcate doar pe o singură parte, ar rămâne două benzi de circulație libere. Sunt și eu șofer, dar trebuie să spun că unora nu le pasă de faptul că perturbează traficul, pur și simplu își lasă mașinile pe unde apucă” – povestește acesta.

Amenzi pentru mașinile parcate necorespunzător

Managerul orașului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Kozma Csaba, ne-a mai spus că Primăria nu mai ridică mașinile parcate necorespunzător. „Amendăm acei șoferi care parchează neregulamentar. Vorbim aici despre două categorii: șoferii care nu au plătit în parcările cu plată, și despre cei care parchează în zone verzi. De ridicat însă nu ridicăm mașinile oamenilor” – a declarat Czimbalmos.

Așadar în privința mașinilor multe, a parcărilor puține, a pietonilor nemulțumiți și a autorităților care fac, dar poate nu destul, Sfântu Gheorghe se încadrează în tiparul național. Cu toate acestea primarul orașului, Antal Árpád, spune că administrația publică va continua construirea parcărilor. Numai în luna septembrie au fost terminate lucrările de construcție la 8 astfel de amplasamente, așadar locuitorii pot spera că lucrurile se vor rezolva, sau cel puțin se vor ameliora.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.