ACTUALITATE 4 decembrie 2013

Masa de Crăciun, mai săracă decât în alţi ani

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 765 vizualizări

Deşi mai sunt trei săptămâni până la Crăciun, oamenii se gândesc deja cu teamă la sumele pe care le vor cheltui de sărbători

Crăciunul este, probabil, cea mai importantă sărbătoare a anului, cea în care, clișeic ori nu, fiecare dintre noi vrea să arate tot ceea ce are mai bun. Și vine cu o perioadă plină, care începe deja cu mult timp înainte de 25 decembrie și care se concretizează în tot felul de pregătiri – de la curățenia de Crăciun și până la cumpărăturile pentru o masă îmbelșugată, totul înseamnă pregătiri și așteptări. Iar asta face ca luna decembrie să fie cea mai costisitoare din an, căci cadourile, bradul și masa de sărbători costă enorm: în vreme ce prețurile au crescut la unele produse aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, salariile au rămas aceleași, ba chiar au scăzut pentru unii. Așa se face că, dacă în mod obișnuit Crăciunul însemna bucurie și nerăbdare, pentru cei mai mulți dintre noi s-a transformat într-o mare bătaie de cap, tocmai pentru că nu există bani destui – și asta nu pentru a ne lăfăi în cheltuieli, ci nici măcar pentru lucrurile elementare.

Carnea de porc a devenit un lux, de pește nici nu te poți apropia

Se știe bine că nicio masă de Crăciun nu e autentică fără friptură și sarmale – iar asta indiferent despre ce obiceiuri vorbim. Cu toate acestea, în actualele condiții, friptura, cârnații și sarmalele nu vor fi prezente pe masa tuturor covăsnenilor. Aceste produse s-au scumpit față de anul trecut, iar unii spun că au renunțat la ele pentru că nu au bani pentru a le cumpăra.

Un kilogram de carne de lucru costă 16 lei, și e cel mai ieftin sortiment de carne. Apoi pulpa de porc se vinde la 18 lei, ceafa trece de 20, la fel și mușchiulețul, care ajunge și la 24 de lei. Kilogramul de cârnați tradiționali costă de asemenea în jur de 20 de lei, în vreme ce simplele jumări se vând la 30 de lei kilogramul.

Cât privește peștele proaspăt, prețul acestuia pornește de la 24 de lei kilogramul și ajunge chiar și la 35, în funcție de fel, așa că foarte puțini își vor permite să pună pe masa de Crăciun o astfel de „delicatesă”.

Cel mai greu le este persoanelor cu venituri mici, dar și pensionarilor, căci nici nu se pot apropia de cărnuri, când dintr-o pensie de câteva sute de lei mai au de plătit facturi, utilităţi și medicamente. Nici salariații nu au speranțe de mai bine: la un salariu mediu care în Covasna abia sare de 1.000 de lei, o tânără familie cu un venit lunar de aproximativ 2.000 de lei, cu rate la bănci și doi copii nu-și va permite o masă prea îmbelșugată. Cu puțin  noroc, aceste familii vor reuși să încropească ceva pentru cadourile copiilor, vor face sacrificii pentru a cumpăra și împodobi un brad – în condițiile în care un kilogram de bomboane de brad e 12-13 lei, iar din ce va mai rămâne poate-poate se va aduna de o cină cu sarmale.

Carne de pui și de Crăciun

Pentru a avea totuși o bucată de carne pe masa de Crăciun, mulți aleg pulpele de pui. Mai ales cele de import (congelate) sunt mai ieftine, așadar mai accesibile pentru cei cu buzunar subțire. Așa face și doamna Tereza, care ne-a spus că din pensia ei de 800 de lei nu își permite masă îmbelșugată, ca acum câțiva ani.

stand carne

Cumpăr două pulpe de pui pe care le prăjesc la cuptor, asta vom mânca de Crăciun. Nu mă plâng, mă bucur că am trăit și vremuri mai bune, că le-am putut oferi copiilor mei sărbători așa cum se cuvine” – spune bătrâna. Aceasta ne-a povestit multe despre vremurile demult apuse, când masa era îmbelșugată, și chipurile celor din familie pline de zâmbete. Trebuie săi pozitiv, să încerci săstrezi ce e mai important în sărbători, și anume spiritul de a fi mai bun. Nu contează ce mănci sau ce bei, atâta timp cât e liniște în casă” – spune ea.

Există însă și familii ori bătrâni care deși ar vrea, nu au din ce să plănuiască o sărbătoare cu de toate. Este cazul doamnei Gizella, care la 85 de ani trăiește singură, dintr-o pensie de 500 de lei. Numai gazul o costă 200 de lei lunar pe timp de iarnă, așa că nici nu se gândește la excese. Femeia spune că va găti normal de Crăciun, mai ales că n-are pe nimeni care să-i vină în vizită și să-i critice sărăcia. Ca și doamna Tereza, spune că e mulțumită că a avut perioade mai bune-n viață, în care a știut cum e să ai de toate.

„Mi-e milă însă de cei tineri, care învață de pe acum cum e să nu ai. Și nu-i normal ca la vârsta lor să nu știe cum e o masă îmbelșugată de Crăciun, cum e să te bucuri de această sărbătoare sfântă”, ne-a spus bătrâna.

Cozonaci cumpărați sau făcuți în casă?

Mulți spun că de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească cozonacul. Cumpărat de la magazin sau făcut acasă, mirosul acestei bunătăți, amestecat cu miros de brad și portocale face parte din atmosfera Crăciunului, pentru cine își permite. Un cozonac la magazin costă în jur de 10 lei, și gospodinele spun că nici dacă îl faci acasă, nu economisești prea mult. Gustul copilăriei însă nu se poate cumpăra. Doamna Maria face în fiecare an câte zece cozonaci. Cu nucă, mac, stafide și cacao, aceştia ajung la copiii și nepoții ei.

Fata mea îmi tot spune să nu mă mai ocup de așa ceva că e mai rentabil să cumpere de la magazin. Dar m-am obișnuit, și nu sunt sărbători fă cozonac. Mă apuc pe data de 22 decembrie, și pâ în ziua de ajun termin, apoi vine fiecare și își ia porția” – povestește femeia. Mamele cu serviciu, care nu au însă timp de frământat aluat și copt cozonaci, îi cumpără din magazin. Sunt buni și ăştia. E adevărat, nu au gustul copilăriei, se simte că sunt făcuți la fabrică, dar dacă omul nu are timp și energie să îi facă în casă, cumpă de la magazin” – ne-a declarat Alina, o tânără mamă.

Despre orice ar fi vorba – carne, cozonaci, prăjituri ori altfel de produse, specialiștii Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor atrag atenția asupra faptului că numai produsele cumpărate din locuri autorizate sunt sigure, și pentru a evita îmbolnăvirea, trebuie să se evite cumpărarea de la comercianți ambulanți sau de la marginea străzii.

Decorațiunile de Crăciun, ceva mai ieftine

Cu trei săptămâni înainte de Crăciun, mai toate magazinele au fost inundate de tot felul de obiecte decorative cu motive de Crăciun: de la ghirlande de brad multicolore la globuri de tot felul, figurine cu îngerași și Moși Crăciuni care mai de care mai atractivi. Obiceiul românilor este însă de a aduna și păstra aceste decorațiuni de la an la an, tocmai în ideea de a economisi bani. Căci dacă mirosul bradului natural nu-l poate înlocui nimic și astfel trebuie investit în acesta la fiecare sărbătoare, ghirlandele, globurile și figurinele se deteriorează mai greu. Sunt unii însă care își doresc altceva în fiecare an și au de unde alege: se găsesc globulețe de diverse culori de la 4 lei un set de opt până la 4-5 lei un glob frumos pictat și atent ornat. Ghirlandele au și ele prețuri între 2 și 8 lei bucata, în funcție de culori, mărime și calitate. Unele decorațiuni sunt realizate cu stil, altele sunt ceva mai kitschoase, însă scopul e același, în cele din urmă: să îmbrace bradul de Crăciun, simbolul sărbătorii și bucuria nu doar a celor mici, ci inclusiv a adulților.

Grafic 1Grafic 3

Cât cheltuim pe cadouri?

Perioada aceasta e prilej de cheltuială și pentru cadouri, mai ales atunci când vine vorba de copii. Vineri seară vine Moș Nicolae, iar peste aproape trei săptămâni vine şi Moș Crăciun. În vreme ce Moș Nicolae aduce, în general, cadouri mai mici și mai mult simbolice – o jucărioară, dulciuri și fructe, Moș Crăciun e mult mai consistent: el vine obligatoriu la toți copiii și le aduce jucăriile dorite, hăinuțe și încălțări noi și, din nou, dulciuri.

„În jur de 300 de lei tot vom cheltui cu cadourile pentru copii. De Moș Nicolae poate scăpăm cu 50-60 de lei, pentru fructe și dulciuri, dar de Moș Crăciun treaba nu mai e așa de simplă: o geacă de iarnă costă vreo 70 de lei, o pereche de cizmulițe încă 50 de lei, pantalonași iar 30-40 de lei... O jucărie costă până-n 100 de lei și oricum le-ai împărți și drămui, toate se adună. Sunt mulțumită că reușesc să cumpăr ceva, e bine că sunt multe site-uri care în această perioadă au reduceri la jucării și cărți, comandăm de acolo și ieșim mai ieftin”, ne-a spus Mariana, mama unui băiețel de 3 ani.

Dar și cei fără copii au cheltuieli, căci au parteneri de viață, părinți și prieteni apropiați. Și oricât de mare ar fi criza, tot mai mare e satisfacția de a aduce o bucurie celor dragi. Pe de altă parte, Biserica ne atenționează că darurile pe care le oferim de Moș Nicolae și Moș Crăciun mai ales copiilor trebuie să vină ca o răsplată pentru aceștia, nu ca ceva firesc – tocmai pentru a-i învăța pe cei mici valoarea pe care o dobândesc acțiunile și atitudinile lor. Iar Sărbătoarea Crăciunului ar trebui să fie în primul rând despre celebrarea nașterii lui Iisus și mai puțin despre mâncăruri și cadouri.

Cheltuim mai mult din cauza creșterii prețurilor

Un studiu recent al MEDNET Marketing Research Center arată că suma medie pe care românii intenționează să o cheltuiască în acest an pentru cadouri în perioada următoare este de 465 de lei. Cei mai mulți intenționează să cumpere articole de îmbrăcăminte / încălțăminte, cosmetice / parfumuri, jucării sau ciocolată / cafea. Iar aceste cadouri vor merge, în principal, către soțul/soția, partenerul de viață, copiii și părinții respondenților. Studiul, realizat exclusiv în mediul urban, pe persoane cu vârsta între 18 și 65 de ani, mai arată că Moș Nicolae este o sărbătoare importantă pentru români, astfel că peste 80% dintre noi vor oferi cadori cu această ocazie, suma medie estimată a fi cheltuită în acest scop fiind de 290 de lei. În acest an, bugetul mediu total alocat pentru Crăciun şi Revelion înregistrează o creștere comparativ cu anul anterior atingând valoarea de 1.540 de lei, față de 1.255 de lei în 2012. Iar principalul motiv al creșterii poate fi faptul că, așa cum am mai arătat, prețurile au crescut vizibil față de anul trecut.

Grafic 4

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.