ACTUALITATE 27 februarie 2014

Mărțișoarele nu mai sunt ce-au fost...

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 1030 vizualizări

martisoare februarie 2014 - 04

De la an la an sunt tot mai puțini vânzători de mărțișoare pe străzile oraşelor

1 Martie bate la uşă şi ne aduce, cel puţin teoretic, primăvara. Plus o tradiţie pe cât de veche, pe atât de plăcută: mărţişorul. Aşa se face că, de câteva zile, comercianţii şi-au scos tarabele cu tot felul de mărţişoare – unele mai frumoase, altele mai puţin atractive. Din păcate însă, tradiţia mărţişorului pare pe cale de dispariţie la Sfântu Gheorghe, căci în vreme ce în anii din urmă în centrul oraşului şi în alte puncte strategice mărţişoarele apăreau pe multe tarabe, în acest an zilele apropiate Mărţişorului au părut mult mai goale şi prea puţin interesate de acest simbol al primăverii. Comercianţii par să se fi împuţinat, iar cei care au mai rămas spun cu părere de rău că afacerea nu (mai) prea merge.

În centrul oraşului Sfântu Gheorghe am găsit o singură tarabă unde se vindeau mărţişoare, comparativ cu alţi ani când era „bătaie” pe un loc bun în centru în ultimele zile din februarie

Mai puține tarabe

Față de anii trecuți parcă nu sunt la fel de multe tarabe pline de mărțișoare. În centrul orașului, de exemplu, am găsit doar una, cu o varietate nu prea largă de asemenea cadouri. „Prețurile încep de la 1,5 lei și ajung la 10 lei, depinde de model. Până acum am vândut în jur de 300 de bucăți, în general au cumpărat mame care au copii la grădiniță. Dar am avut și clienți bărbați, care au spus că vor oferi mărțișoare mamelor, soțiilor sau colegelor. Față de alți ani cred că se cumpără mai puține mărțișoare, parcă nici tradiția asta nu mai e ce a fost” – ne-a declarat o vânzătoare, adăugând că anii trecuți scotea bani frumoși, pe când acum abia îi mai iese socoteala.

Cumpărături cu lista în mână

„Am nevoie în total de 24 de mărțișoare. Am doi băieți mici, și fiecare trebuie să ducă mărțișoare la școală, plus pentru mătuși, bunici și vecine. Voi cumpăra cele mai simple pentru că și așa se adună, nu prea avem din ce să luăm mărțișoare scumpe. Oricum, gestul contează” – ne-a mărturisit o mamă. Un grup de băieți cotrobăiau și ei în cutia cu mărțișoare. Ne-au spus că vor cumpăra câte două-trei bucăți, doar pentru femeile importante din viața lor, adică mama, bunica și eventual o fată din clasă. Aceștia au ales modele cu flori, pentru că, spun ei, florile sunt mereu pe placul femeilor. „Mie mi se par cam kitschoase, mai ales acestea ieftine, dar sper totuși ca mamei să îi placă” – spune unul dintre băieți.

Unii preferă florile

Zambile, garoafe, lalele sau ghiocei, de toate se găsesc din belșug zilele acestea. Florăresele spun că în această perioadă fac vânzare bună, mai ales în prag de 8 Martie. „Cei mai mulți cumpără flori de sezon, zambile, narcise, dar și trandafirii au adepți, romanticii sau cei care vor să își impresioneze iubitele, soțiile, preferă trandafirii. Prețurile sunt la nivelul anului trecut, de la 5 lei în sus” – spune o florăreasă. Buchetul de ghiocei se vinde cu 2 lei, iar vânzătoarea spune că îi dă ieftin pentru că îi este frică de polițiștii locali, care o gonesc. „Nu am cum să închiriez un loc în piață, unde să merg? Vând la colţ de stradă, mai fac un ban cinstit” – spune ea.

Mărţişoare preţioase

Un magazin de bijuterii din Sfântu Gheorghe se pregăteşte de Mărţişor de câteva săptămâni bune. În acest sens, vitrina a fost decorată cu diferite bijuterii – în general medalioane din aur sau argint, cărora li s-a ataşat câte un şnur alb-roşu.

Fiecărei femei îi place să primească un mărţişor, iar atunci când acesta este o bijuterie fină, dintr-un material preţios, care poate fi apoi purtată şi în alte ocazii, e şi mai frumos”, ne-a declarat Laura, managerul magazinului.

Aceasta susţine că în ultimele zile a avut destui clienţi – în general bărbaţi trecuţi de 30-35 de ani, care au preferat să le cumpere femeilor speciale din viaţa lor un astfel de mărţişor.

Hand-made-urile sunt la modă, dar nu pentru oricine

Mărţişoarele realizate manual sunt mai plăcute şi au un bun-gust evident, faţă de cele din diverse metale sau plastic. Cu toate acestea, clientela e limitată – aceste mărţişoare, realizate din materiale speciale – lemn, ceramică sau hârtie de orez, sunt preferate de persoanele mai atipice, cu înclinaţii artistice.

„Nu sunt pentru oricine aceste mărţişoare, tocmai de asta pe mine nu mă veţi vedea la tarabă cu ele. Am o experienţă din anii trecuţi şi mi-a ajuns, prefer să le vând pe internet, merită mai mult şi am certitudinea că ajung la oameni care ştiu să le aprecieze”, ne-a spus Ioana, o tânără care realizează tot felul de bijuterii şi articole de decor.

Aproape 300 de copii au participat la atelierele de la MNCR în care au confecţionat mărţişoare, dar au şi învăţat semnificaţiile acestui simbol al primăverii

Copiii şi-au creat propriile mărţişoare

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a organizat, zilele acestea, mai multe acţiuni prin care specialiştii de aici i-au învăţat pe cei mici să confecţioneze mărţişoare. În plus, copiii de grădiniţă, clase primare sau chiar gimnaziu au aflat de la cei implicaţi în proiecte despre legendele legate de Mărţişor, simbolurile şnurului alb-roşu şi Baba Dochia cu ale sale cojoace.

„Am derulat mai multe ateliere, în care le-am vorbit copiilor despre legende şi tradiţii, ajutându-i apoi să confecţioneze mărţişoare. Rezultatul final a fost minunat, căci fiecare copil a plecat acasă cu cel puţin două mărţişoare şi cu mândria că le va dărui mamei sau bunicii. Tocmai acest sentiment al lucrului cu drag făcut înseamnă mai mult decât orice, plus că cei mici au putut înţelege poate mai bine ce înseamnă Mărţişorul”, ne-a declarat reprezentanta MNCR, Cristina Felea.

Potrivit acesteia, la atelierele MNCR au participat peste 300 de copii, aceştia arătându-se cuceriţi mai ales de activitatea creatoare şi dând dovadă de foarte multă imaginaţie.

Dacă pentru majoritatea bărbaţilor luna martie şi Mărţişorul în sine sunt o corvoadă, femeilor le place să primească acest mic simbol al primăverii, mai ales din partea bărbaţilor care contează: fiu, tată, soţ.

„Ştiu că a devenit oarecum demodat în ultimii ani să mai porţi un mărţişor. Dar mie îmi place şi chiar aştept ca cei dragi mie să mi le ofere, precum şi eu ofer. Până la urmă, e o tradiţie a noastră, pe care nu văd de ce n-am păstra-o, dacă putem sărbători altele importate, cum ar fi Valentines Day”, ne-a spus Doina, în vârstă de 28 de ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.