ACTUALITATE 20 octombrie 2015

Marş cu făclii la comemorarea Revoluţiei anticomuniste din 1956

de Agerpres | 1214 vizualizări

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna va organiza vineri, la Sfântu Gheorghe, o acţiune de comemorare a Revoluţiei anticomuniste desfăşurată în octombrie 1956 în Ungaria, care a avut reverberaţii şi în România.

În programul manifestării sunt cuprinse depuneri de coroane de flori la placa comemorativă a martirilor Revoluţiei din 1956, precum şi la placa Gloria Victis aflată pe faţada Primăriei. Festivitatea centrală va avea loc în Parcul memorial '56 din Sfântu Gheorghe şi va fi urmată de un marş cu făclii din Parcul Elisabeta până la monumentul dedicat martirilor regimului comunist.

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici a inaugurat anul trecut Casa memorială a victimelor dictaturii comuniste, unde sunt expuse documente, fotografii şi diverse obiecte ce au aparţinut unor localnici condamnaţi la închisoare, la muncă silnică ori la moarte pentru că s-au opus regimului comunist. La intrarea în muzeu, pe pereţii de culoare roşie, sunt postate fotografii alb-negru ale liderilor epocii comuniste, printre care Lenin, Stalin şi Nicolae Ceauşescu, iar în subsol au fost reconstituite, printre altele, o „cameră neagră” de aproximativ un metru lungime şi jumătate de metru lăţime unde erau izolaţi deţinuţii, o celulă cu două paturi de fier suprapuse şi o cameră de interogatoriu. De asemenea, sunt expuse câteva uniforme autentice, purtate în penitenciare de foşti deţinuţi politici.

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din judeţul Covasna, Török József, a declarat că muzeul, amenajat cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe, reprezintă nu doar un omagiu adus victimelor dictaturii comuniste, ci şi „un loc de învăţătură pentru urmaşi”.

„De aceea am înfiinţat această casă memorială, pentru ca cei care nu ştiu ce s-a întâmplat în acea perioadă să vină să vadă. Eu am fost condamnat la 12 ani de închisoare din care am executat nouă ani. Am fost arestat în 1965, am fost dus la Aiud şi am fost eliberat în 1974. Anii aceia nu se pot uita, nu ai cum să îi uiţi. Nu de aceea am făcut acest muzeu ca să ne plângem noi pe noi, anii aceia s-au dus, l-am făcut pentru cei care vor veni, pentru tinerii care nu au apucat acea perioadă, ca să fie un loc de învăţătură pentru urmaşi. Mesajul pentru ei este să nu accepte sub nici o formă dictatura, indiferent de culoare”, a declarat Török József.

Potrivit acestuia, Revoluţia din 1956 împotriva Partidului Comunist aflat la putere la acea vreme este considerată unul dintre cele mai importante momente din istoria Ungariei. Revoluţia a început la Budapesta printr-un protest studenţesc paşnic, iar apoi s-a transformat într-o amplă revoltă populară. Demonstraţiile au fost reprimate violent şi s-au încheiat la jumătatea lunii noiembrie. Potrivit estimărilor, în timpul revoltelor au murit circa 2.500 de oameni, iar ulterior aproape 200.000 de maghiari au părăsit Ungaria de teama represaliilor, refugiindu-se în Occident.

Revoluţia a avut ecouri şi în România, unde au existat manifestări de simpatie şi solidaritate, mărturii în acest sens existând şi în muzeul anticomunismului de la Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.