ACTUALITATE 4 mai 2009

Manifestare de protest la aniversarea Colegiului Miko

de Covasna Media | 865 vizualizări
Protestul a fost organizat de Biserica Reformată şi are la bază retrocedarea clădirii acestui colegiu

Peste 700 de persoane s-au adunat ieri în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe pentru a participa la adunarea prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Szekely Miko şi totodată pentru a lua parte la protestul organizat de Biserica Reformată ca urmare a cercetării efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie privind retrocedarea acestei clădiri. Nemulţumirea reprezentanţilor Bisericii Reformate este că deşi clădirea a fost retrocedată

Protestul a fost organizat de Biserica Reformată şi are la bază retrocedarea clădirii acestui colegiu

Peste 700 de persoane s-au adunat ieri în centrul municipiului Sfântu-Gheorghe pentru a participa la adunarea prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Szekely Miko şi totodată pentru a lua parte la protestul organizat de Biserica Reformată ca urmare a cercetării efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie privind retrocedarea acestei clădiri.

Nemulţumirea reprezentanţilor Bisericii Reformate este că deşi clădirea a fost retrocedată către Biserică, asupra acestui fapt a început o cercetare penală din partea DNA, pe motiv că unele acte ar fi false.

„Această clădire a fost retrocedată cu ordonanţă de urgenţă şi s-a format o comisie din care face parte şi un reprezentant al Bisericii Reformate, un jurist. Acum această comisie este învinuită că ar fi falsificat actele de retrocedare şi nu am fi proprietarii clădirii. Suntem din păcate chemaţi, reprezentanţii noştri şi episcopul vicar, pentru nişte cercetări, la DNA, ca martori. Am protestat pentru faptul că ni sa contestat dreptul de proprietate şi dacă o dată ni s-a retrocedat ne întrebăm ce noutate ar fi intervenit atunci când avem nişte acte doveditoare”, a declarat episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Pap Geza.

În sprijinul afirmaţiilor sale, episcopul a amintit de o autorizaţie din anul 1928 potrivit căreia şcoala este proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal şi pe baza acestei autorizaţii a funcţionat Şcoala Confesională. De asemenea, a amintit de actul de naţionalizare a imobilului, de unde ar reieşi că proprietarii sunt Biserica Reformată.

„Se pare că la DNA aceste dovezi nu sunt luate în seama. O să anunţăm toate instituţiile europene, este vorba despre o renaţionalizare, aşa se numeşte această acţiune şi vom apela la toate forurile posibile competente europene”, a mai spus episcopul.

Retrocedare cercetată de DNA

Cercetarea penală a DNA a început de la sesizarea a două persoane fizice din Sfântu-Gheorghe, care se judecă de mai mult timp cu Biserica Reformată pentru un imobil cumpărat de ei doi şi care a fost cândva sediu pentru locuinţe de serviciu ale profesorilor de la Colegiul Miko.

Biserica Reformată îi dăduse în judecată pe cei doi, pe motiv de cumpărare cu rea credinţă, spunând că ar fi trebuit să ştie că acea casă este proprietatea Bisericii Reformate.

Unul dintre reclamanţi, Benedek Levente, a declarat că în aprilie 2007, el şi Fejer Zoltan l-au căutat pe episcopul Pap Geza cu propunerea că nu vor „scotoci” cazul colegiului, întrucât doreau rezolvare amiabilă, dacă biserica renunţă la continuarea procesului pentru casa respectivă. Benedek a completat că propunerea lor nu a fost primită şi astfel au fost nevoiţi să ducă în instanţă şi retrocedarea Colegiului Miko, despre care spun că au găsit dovezi, în timp ce căutau informaţii despre casa pentru care au fost daţi în judecată, că nu ar fi în proprietatea Bisericii Reformate.

„În apărarea propriei locuinţe am fost nevoiţi să prezentăm în instanţă dovezi care până la urmă vor duce la pierderea dreptului de proprietate asupra Colegiului Miko, dobândit prin nenumărate mijloace frauduloase de către biserică. De atunci cazul a depăşit lupta celor două persoane, familii. Retrocedarea ilegală este cercetată şi de DNA”, a spus Benedek.

Potivit acestuia, clădirea Colegiului Miko nu ar fi fost niciodată proprietatea Bisericii Reformate, iar ridicarea lui a fost posibilă nu prin donaţia Bisericii ci din donaţia persoanelor fizice şi cu ajutorul oferit de ministerul învăţământului ungar şi de creditele contractate de Sf.Gheorghe.

„O mulţime de acte din arhivă din cartea funciară dovedesc că proprietarul clădirii era Colegiul Miko în sine, iar biserica reformată supraveghea procesul educaţional doar din punct de vedere moral. Dacă e să retrocedăm cuiva clădirea Colegiului Miko, atunci ea va trebui retrocedată secuimii din Trei Scaune. Operaţiunea denumită impropriu retrocedare a fost finalizată în anii după Revoluţie, prin înşelăciune, fals în acte publice şi alte infracţiuni de natură penală, la comiterea cărora şi-au dat concursul atât unele înalte feţe bisericeşti cât şi mai multe personalităţi ale vieţii politice”, a mai declarat Benedek Levente. În opinia acestuia, manifestarea organizată ieri de reprezentanţii bisericii reprezintă o inducere în eroare a populaţiei, care cunoaşte doar din auzite şi nu din acte situaţia.

Conform lui Benedek Levente, cercetarea DNA este îndreptată asupra celor care au semnat nota de constatare privind retrocedarea Colegiului către biserică, asupra reprezentanţilor de carte funciară sau funcţionari publici din Primărie.

Duminică a avut loc marcarea împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului Szekely Miko din Sf.Gheorghe, alături de care au fost dedicate şi câteva momente şi discursuri Zilei Internaţionale a Mamei. La acestea se adaugă protestul legat de Colegiul Miko. La eveniment a participat şi episcopul Tokes Laszlo, candidat la alegerile europarlamentare, precum şi politicieni UDMR, cum ar fi preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.