ACTUALITATE 3 februarie 2022

Managerul SJU, despre centrul de evaluare COVID: „În aceste condiții nu merită să rămână funcțional”

de Iulia Drăghici - Taraș | 951 vizualizări

Centrul de evaluare COVID deschis săptămâna trecută în incinta Spitalului Județean de Urgență Covasna din Sfântu Gheorghe și-a început activitatea. În perioada 28 ianuarie – 2 februarie au fost văzuți de medicii de acolo doar șase pacienți, cu vârste cuprinse între 48 și 72 de ani. Cifra este mică, spune managerul SJU, care punctează că dacă se menține așa, programul centrului va fi diminuat, pentru că la situația de acum nu se justifică prezența medicilor acolo. 

„În aproape patru zile de funcționare au fost șase pacienți. În aceste condiții nu merită să rămână funcțional. Răspunsul la întrebarea „de ce nu vin mai mulți pacienți?” este că această inițiativă de trimitere în multe situații a trebuit să vină de la medicul de familie și am constatat, în situații și situații, că medicul de familie încă consultă prin telemedicină pacienții COVID-19 sau prin geam sau telefon ori alte căi și nu îi trimit. Au fost situații în prima zi în care pacienții s-au prezentat neprogramați, medicul de familie pur și simplu le-a zis „duceți-vă acolo și se va găsi o soluție”. Într-adevăr am găsit o soluție. Nefiind în Corona Forms înregistrați la momentul respectiv, i-am evaluat, cum am făcut și până acum, prin intermediul Urgenței. (...) Dar Urgența este pentru urgențe. În momentul în care se prezintă cineva, trebuie să aibă o justificare medicală, nu că de două săptămâni mă doare spatele sau capul. (...) Sunt situații și situații. Ideea este că motivul pentru care am apelat la înțelegerea medicilor de familie să își programeze pacienții la acest centru a fost din mai multe considerente: unu, ca pacientul să știe la ce moment trebuie să ajungă, doi, ambulanța să știe cum să se organizeze. (...) Al treilea motiv este egoismul nostru propriu, că vrem să avem și noi cât de cât o organizare a activității noastre, având în vedere că personalul medical în acest centru a fost dirijat de pe secțiile de Infecțioase”, a declarat András-Nagy Róbert miercuri, într-o conferință de presă. 

Astfel, el a spus și că vor mai urma câteva zile de analiză a activității centrului și apoi o diminuare a programului, dacă situația rămâne la fel. 

„O să mai vedem în continuare care va fi activitatea acestui centru și pe săptămâna viitoare o să luăm o decizie de diminuare a programului centrului de evaluare, mai ales și în condițiile în care și funcționarea acestui centru nu înseamnă un venit suplimentar pentru spital. (...) Este încadrat în bugetul Casei de Asigurări de Sănătate”, a spus managerul spitalului. 

La centrul de evaluare COVID acces au doar persoanele cu test COVID-19 pozitiv, oficial, înregistrate în platforma Corona Forms, care au cel puțin o comorbiditate, prezintă simptome, dar nu atât de grave cât să necesite internarea. Programarea la centrul de la Spitalul Județean se face online de către medicul de familie. Persoanele programate trebuie să aibă asupra lor o fișă de monitorizare a pacientului, întocmită de medicul de familie, care să cuprindă date precum: saturația de oxigen, temperatură/febră, alte simptome (tuse, etc.).

În prezent, la centrul de evaluare COVID de la SJU sunt angrenați patru medici de la Infecțioase și unul de la Medicină Internă, dar în funcție de necesități, numărul se va putea modifica.

Un document publicat pe site-ul DSP Covasna arată că la nivelul județului Covasna funcționează patru astfel de centre. Pe lângă cel de la Spitalul Județean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf”, mai sunt la: Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Géza” din Covasna și Spitalul Orășenesc Baraolt.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.