Mamutul preistoric împrumutat parcului Dino din Râşnov a revenit la Muzeul din Baraolt
Mastodontul preistoric descoperit în urmă cu un deceniu în mina de la Racoş a fost readus la Muzeul Depresiunii Baraolt, după aproape doi ani în care a fost împrumutat parcului de dinozauri de la Râşnov.
Directorul muzeului, Demeter Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că acesta poate fi văzut în cadrul unei expoziţii, însă scheletul nu a putut fi expus în picioare din cauza mărimii sale - aproape 7 metri lungime şi 3,5 metri înălţime.
„Nu avem o încăpere atât de mare ca să îl putem expune în picioare, dar am reconstituită o hartă a zonei în care au fost găsite oasele în urmă cu aproape zece ani. Un artist a realizat şi o pictură în care vizitatorii pot vedea cum arăta acest animal preistoric (...) Oasele sunt conservate, dar va trebui să construim o clădire nouă în care să îl putem expune definitiv în mărime naturală. Vom avea nevoie de o cameră mare (...) şi ne-am gândit că ar fi interesant să facem şi o copie în mărime naturală a mastodontului, pe care să o expunem în curtea muzeului“, a declarat Demeter Laszlo.
Conducerea Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, în subordinea căruia se află secţia muzeală din Baraolt, a declarat că o astfel de investiţie necesită sprijinul autorităţilor locale, iar acestea sunt deschise să sprijine proiectul şi caută surse de finanţare.
„Eu m-am gândit la o şură de sticlă, să spunem aşa, unde să intre vizitatorii şi să-l poată vedea. S-ar putea face un fel de terariu uriaş, cu plante (...) Cu siguranţă ar merita să fie ridicat în picioare, sunt sigur că ar atrage foarte mulţi vizitatori“, a declarat directorul Muzeului Naţional Secuiesc, Vargha Mihaly.
Potrivit acestuia, scheletul a fost descoperit în 2008, la mina Racoş din zona Baraolt, în timpul unor lucrări de excavaţii.
Specialiştii spun că aparţine speciei Anancus Arvernensis, care a trăit în urmă cu trei milioane de ani şi că scheletul este foarte valoros pentru că s-a păstrat aproape în totalitate intact.
„Faptul că scheletul e aproape întreg (...) e meritul unui om simplu, un subinginer care ştia ceva geologie şi a avut curajul şi starea de spirit să oprească lucrările şi să aducă oameni, care, cu penseta, au reuşit să îl scoată din pământ“, a spus Vargha Mihaly.
În anul 2016, an în care mamutul a fost împrumutat Parcului Dino din Râşnov, conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna a adresat o scrisoare Consiliului Judeţean, prin care a solicitat găsirea unei modalităţi de punere în valoare a acestuia în plan local.
Preşedintele Camerei, Edler Andras, a propus ca mastodontul să fie expus într-o carieră de piatră, unde s-ar putea organiza şi alte activităţi menite să atragă turiştii.