ACTUALITATE 16 octombrie 2008

Mame minore

de Covasna Media | 599 vizualizări

În primul semestru al acestui an, în judeţul Covasna, din aproximativ 500 de femei gravide, 44 au fost minore

În judeţul Covasna, doar în primul semestru al acestui an, 44 de fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani au devenit mămici, numărul sarcinilor înregistrate în acea perioadă fiind de aproape 500. Nici cu avorturile nu am stat prea „prost“ în rândul minorelor, astfel că dintr-un total de 1.692 de avorturi 159 au fost efectuate la fete cu vârste între 15 şi 19 ani, 52,49% din cazuri provenind din mediul rural. Unul dintre motivele care duc la astfel de probleme în rândul mi norelor constă în lipsa de comunicare a acestora cu un medic specialist, sau chiar cu părinţii lor, înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Potrivit doctorului Carmen Andrei, medic specialist în cadrul Cabinetului de Planning Familial al Spitalului Judeţean Sfântu-Gheorghe, numărul tinerilor care se prezintă la acest cabinet este mult mai mic decât ar trebui, într-o săptămână trecând pragul cabinetului aproximativ 100 de ...

În primul semestru al acestui an, în judeţul Covasna, din aproximativ 500 de femei gravide, 44 au fost minore

În judeţul Covasna, doar în primul semestru al acestui an, 44 de fete cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani au devenit mămici, numărul sarcinilor înregistrate în acea perioadă fiind de aproape 500. Nici cu avorturile nu am stat prea „prost“ în rândul minorelor, astfel că dintr-un total de 1.692 de avorturi 159 au fost efectuate la fete cu vârste între 15 şi 19 ani, 52,49% din cazuri provenind din mediul rural. Unul dintre motivele care duc la astfel de probleme în rândul mi norelor constă în lipsa de comunicare a acestora cu un medic specialist, sau chiar cu părinţii lor, înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Potrivit doctorului Carmen Andrei, medic specialist în cadrul Cabinetului de Planning Familial al Spitalului Judeţean Sfântu-Gheorghe, numărul tinerilor care se prezintă la acest cabinet este mult mai mic decât ar trebui, într-o săptămână trecând pragul cabinetului aproximativ 100 de persoane, atât noi cât şi persoane care au mai fost. Cele mai multe fete care trec pragul cabinetului de planning sunt fete cu vârste de 16-17 ani şi cele peste 25 de ani, acele femei care deja au un anumit număr de copii şi nu mai doresc alte sarcini, dar şi unele care sunt trimise de către doctorii de la chiuretaj. „Consider că numărul minorelor care rămân însărcinate este foarte mare, ţinând cont că deja de câţiva ani se face contra cepţie şi de câţiva ani se vorbeşte peste tot de metode pe protecţie împotriva sarcinii“ a spus doctor Carmen Andrei. Medicul le recomandă tinerilor să nuşi înceapă viaţa sexuală fără protecţie şi înainte de a face acest pas să treacă pe la un cabinet de planning, sfaturile medicului de aici, dar şi testul de sarcină fiind gratuite.

Programe în rândul şcolilor

Medicul Carmen Andrei a declarat că ei sunt dispuşi să meargă în şcoli pentru a face programe de educaţie sexuală, dar „acest lucru se poate realiza numai la cererea şcolilor. Noi nu putem să mergem de capul nostru“ a spus medicul. Astfel de programe nu s-au mai ţinut în şcoli de aproape doi ani, medicul spunând că acest lucru se resimte datorită numărului crescut de sarcini din ultima perioadă în rândul elevelor.

Viorel Iordan

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.