ACTUALITATE 14 februarie 2016

Majorări salariale doar în teorie

de Iulia Drăghici - Taraș | 1385 vizualizări

Teoretic, legea arată faptul că salariile şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav şi asistenţilor acestora ar fi trebuit să crească cu 25% de la 1 ianuarie 2015, însă, în practică, lucrurile stau cu totul altfel

Majorările cu 25% a salariilor persoanelor plătite din fonduri publice, de la sfârşitul anului trecut, nu au produs schimbări în toate buzunarele. În această categorie se înscriu indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav, dar şi indemnizaţia de însoţitor pentru persoanele cu handicap. În timp ce în primul caz indemnizaţia nu suferă deloc modificări, în cel de-al doilea, sumele cresc doar în anumite situaţii.

Disensiunile între beneficiarii indemnizaţiilor pentru handicap şi autorităţile publice au apărut după intrarea în vigoare a Legii 293/2015, privind aprobarea OUG 35/2015 pentru modificarea şi completarea OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, publicată în Monitorul Oficial în noiembrie 2015.

Teoretic, legea arată faptul că salariile şi indemnizaţiile plătite din fonduri publice ar fi trebuit să crească cu 25% de la 1 ianuarie 2015, însă, în practică, lucrurile stau cu totul altfel.

„Este vorba de bani în plus, oricât de puţini, pentru noi contează. În fiecare lună se adună”, ne-a spus Marius, un tânăr din Sfântu Gheorghe care beneficiază de indemnizaţia pentru însoţitor. Tânărul care ne-a adus la cunoştinţă subiectul ne-a mai declarat şi că în alte oraşe din ţară, cum ar fi Câmpina sau Târgu Mureş, indemnizaţiile ar fi crescut începând din 1 ianuarie.

Directorul Direcţiei pentru Asistenţă Comunitară din Sfântu Gheorghe, Tankó Vilmos, ne-a declarat că noua lege a generat discuţii „pertinente în ceea ce priveşte salariul asistenţilor personali. Legea operează cu două concepte: salariul minim pe economie, 1050 de lei, şi salariul de încadrare. Noua lege menţionează că majorarea de 25% se acordă pe salariul de încadrare”.

Tankó Vilmos a mai explicat: „La un moment dat, aceste salarii erau la un nivel asemănător. Guvernul a majorat în câteva rânduri salariul minim, crescând de la circa 600 de lei la 1050 de lei, dar la salariul de încadrare nu au operat nimic. Astfel, în momentul de faţă, salariul de încadrare este mult sub nivelul salariului minim pe economie. Dacă, din aritmetică, noua suma este mai mică, indemnizaţia se rotunjeşte la pragul salariului minim pe economie. Salariul de încadrare pentru funcţiile despre care vorbim acum, dar şi în cazul altor categorii de salariaţi, este de circa 647 de lei. Însoţitorul primea şi înainte de majorare tot salariul minim pe economie, datorită unui articol de lege care spune că dacă salariul de încadrare este mai mic decât salariul minim, atunci se acordă salariul minim”.

Conflicte şi neînţelegeri între populaţie şi autorităţile locale

Potrivit unui calcul, directorul Direcţiei pentru Asistenţă Comunitară din Sfântu Gheorghe ne-a demonstrat că adăugând cei 25% la suma de 647 de lei, adică la salariul de încadrare a unui însoţitor, noua indemnizaţie este de 809 lei. Cu toate că pe hârtie suma a crescut cu circa 162 de lei, în buzunarul beneficiarului nu ajunge diferenţa, salariul său fiind oricum de 1.050 de lei, cu sau fără majorare.

„Şi în opinia mea, majorarea ar fi trebuit acordată pe salariul minim, nu pe salariul de încadrare. De aici a apărut confuzia de fond. Guvernele României tot vorbesc despre legea unei salarizări unice, dar nu rezolvă problema în mod concret. Astfel creează conflicte şi neînţelegeri între populaţie şi autorităţile locale”, ne-a spus Tankó Vilmos.

Cât despre creşterea salariilor sau indemnizaţiilor la nivelul altor oraşe, directorul Tankó Vilmos ne-a spus că există câteva variante: „Fie vorbim despre discuţii din „folclor”, fie autorităţile au aplicat greşit legea, dar tind mai degrabă să cred prima variantă. Dacă e vorba de aplicarea greşită a legii, atunci Curtea de Conturi îi va obliga să dea banii înapoi”.

Salariul asistenţilor persoanelor cu handicap creşte doar la o vechime de peste 15 ani

Pe de altă parte, există cazuri în care însoţitorii ar putea sesiza diferenţe salariale nu doar la nivel teoretic, ci şi practic. „În cazul unei persoane care are vechime în muncă de peste 15 ani, atunci cu tot cu sporuri şi majorare, noul salariu ajunge la 1096 de lei. În cazul unei vechimi de 25 de ani, salariul brut mărit va ajunge la 1.136 de lei. Aici se pot simţi creşteri salariale”, ne-a spus Tankó Vilmos.

Indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav nu s-a majorat

„Persoanele cu handicap gradul I au dreptul ori la asistent personal, ori la indemnizaţie, în funcţie de opţiunea lor. În cazul indemnizaţiilor legea este foarte clară: salariul minim net pe economie. În prezent, salariul minim brut este 1.050 de lei, iar după ce se reţin dările către stat, rămân aproximativ 775 de lei”, ne-a explicat directorul Direcţiei pentru Asistenţă Comunitară din Sfântu Gheorghe, Tankó Vilmos.

În evidenţele Direcţiei pentru Asistenţă Comunitară din Sfântu Gheorghe figurează între 200 şi 230 de persoane cu handicap grav. Tankó Vilmos a precizat că lunar, circa 70 de persoane beneficiază de indemnizaţie, iar alte aproximativ 160 de persoane au optat pentru însoţitor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.