ACTUALITATE 4 iunie 2013

Mai mult de jumătate dintre covăsneni direcţionează 2% către ONG-uri

de Monica Vrânceanu | 99 vizualizări

donati

Peste 50% dintre covăsnenii care obţin venituri din salarii sau alte surse îşi direcţionează anual cei 2% din impozitul plătit Statului către o organizaţie neguvernamentală (fundaţie sau asociaţie). Directorul Finanţelor Publice Covasna, Ambrus Attila, a declarat că deşi termenul de direcţionare a celor 2% a expirat, datele nu au fost centralizate în totalitate, însă experienţa anilor trecuţi arată că mai puţin de jumătate din cei 2% rămân la Stat, în vreme ce peste 50% sunt direcţionaţi.

„Este interesant ceea ce se întâmplă, deoarece cei cu venituri mari şi inclusiv sume mai mari din cei 2% sunt de obicei căutaţi şi convinşi de către organizaţiile neguvernamentale. Pentru că acestea nu reuşesc însă să ajungă şi la fiecare dintre cei cu sume mai mici, acestea se pierd, deoarece unii sunt foarte comozi şi nu fac niciun efort pentru a trimite suma către o cauză anume”, a explicat Ambrus Attila.

Potrivit acestuia, în acest an avem aproximativ 40.000 de persoane care au dreptul de a redirecţiona cei 2%, însă ca în fiecare an, doar unii fac acest lucru. Iar procentul de 50% al celor care lasă cei 2% Statului reprezintă destul de mult, pentru că orice sumă, cât de mică ar fi, contează.

„Cred că e un semn de implicare civică şi această direcţionare a celor 2%, însă normal ar fi ca fiecare să dea acolo unde are convingerea personală că merită. Ce vreau să zic, sunt şcoli care au fundaţii, atunci normal că părinţii se simt oarecum obligaţi să dea acolo 2%, când poate că ei ar vrea să dea pentru protecţia animalelor sau la o instituţie de îngrijire a bătrânilor, a bolnavilor, a copiilor abandonaţi. Învăţământul e asigurat de Stat prin lege, oamenii ar trebui să nu mai aibă această teamă permanentă şi să facă aşa cum le dictează conştiinţa. Şi orice sumă, cât de mică ar fi, contează în această acţiune cu 2%, deoarece din puţin se adună în oala mare”, a mai spus Ambrus Attila.

În 2012, din direcţionarea a 2% din impozitul pe venit s-au strâns în judeţ 75.000 de lei, din care cea mai mare sumă a fost direcţionată către o mănăstire din judeţ – aproximativ 14.000 de lei; oamenii au mai ales să sprijine fundaţiile şcolilor şi fundaţii sanitare.

Fiecare persoană care obţine un venit din salariu sau alte surse poate direcţiona 2% din impozitul plătit statului către o organizatie non-guvernamentală.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.