Lumea pe care ne-o dorim
De Ziua Mondială a Mediului, APM Covasna își deschide porțile pentru locuitori
Agenția pentru Protecția Mediului Covasna își deschide vineri porțile pentru toți locuitorii care sunt interesați de problema mediului, marcând cum se cuvine una dintre cele mai importante zile din an: Ziua Mondială a Mediului. „Noi am organizat acțiuni preliminare Zilei Mediului. Vineri avem și Ziua Porților Deschise. Așa că, oricine dorește ne poate vizita în intervalul 8:00-14:00”, ne-a informat directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.
În 2015, când pe întreg mapamondul s-au înmulțit inițiativele de protejare și conservare a naturii, Organizația Națiunilor Unite – cea care a instituit această zi în 1972 – a stabilit că tema pentru Ziua Mondială a Mediului va fi în acest an „Lumea pe care ne-o dorim” (The World We Want). Prin tema aleasă, ONU face un apel către umanitate în scopul economisirii resurselor Planetei şi al evitării risipei de orice fel, a unei lumi mai bune şi mai drepte.
Importanța mediului în viața omului
Sărbătorită anual pe data de 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului este mereu un prilej de reflecție asupra importanței pe care mediul o are în viața omului, dar mai ales asupra obligației pe care acesta o are de a proteja natura și de a lăsa o moștenire unică generațiilor viitoare: un mediu curat și sănătos.
Ziua Mondială a Mediului reprezintă totodată un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile nonguvernamentale, întreprinzători, industriaşi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.
Contactat pentru a transmite un mesaj populației din Sfântu Gheorghe, cu privire la Ziua Mediului, directorul societăţii de salubrizare TEGA SA, Tóth-Birtan Csaba, ne-a spus: „Ceea ce facem noi zi de zi arată cât de important este mediul pentru noi. Avem o responsabilitate foarte mare în privința protejării mediului. Mesajul nostru ar fi îndreptat către oamenii care trebuie să înțeleagă importanța sistemului de colectare selectivă. Am vrea să îi rugăm pe toți să fie mai atenți, să nu mai arunce deșeuri la marginea pădurii sau în locuri riverane”.
Covasna, unul dintre cele mai curate județe din țară
Pe de altă parte, directorul TEGA a dorit să își exprime mulțumirea față de faptul că în Sfântu Gheorghe, comparativ cu alte orașe ale țării, oamenii sunt mult mai receptivi și mai atenți la mediu, deși există loc și de mai bine. „La noi în oraș lucrurile stau totuși bine, față de nivelul din țară. Anul trecut orașul nostru a fost recompensat cu premiul „Orașul naţional al reciclării”. Cred că oamenii ar trebui să aibă puțină răbdare și să nu se mai grăbească atunci când aruncă gunoiul. Să acorde un minut pe zi pentru o gestionare responsabilă a gunoiului”, ne-a declarat Tóth-Birtan Csaba.
O părere similară a avansat și directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, care și-a exprimat satisfacția de a vorbi despre județul Covasna ca despre unul dintre cele mai curate județe ale țării. „Noi avem un oraș curat față de ce am văzut în țară. Suntem un județ curat și cu o calitate a aerului bună și foarte bună”, a spus acesta.
Un mesaj sensibil de Ziua Mondială a Mediului l-a transmis și Direcţia Silvică a judeţului, care a subliniat la rându-i nevoia de a celebra cu fast atât ziua de 5 iunie, cât și alte zile similare: „La fel ca Ziua Mondială a Mediului, Ziua Mondială a Apei etc., pe data de 21 martie este sărbătorită Ziua Mondială a Pădurii, pentru a reaminti populației de importanța și numeroasele beneficii aduse de pădure și de faptul că acest covor verde nu înseamnă numai copaci, ci că este, de fapt, o complexă comunitate vie”, ne-a spus responsabilul cu difuzarea informațiilor publice în cadrul Direcţiei Silvice Covasna, Daniela Caftangioglu.
O zi în care conștientizăm ce e cu adevărat vital
În contextul actual, în care oamenii ies în stradă pentru stoparea abuzurilor împotriva pădurilor, nu ne rămâne decât să ne bucurăm pentru faptul că omenirea începe să deschidă ochii și să înțeleagă că obținerea de avantaje financiare colosale nu trebuie să fie un interes primordial ce poate fi situat deasupra oricăror altor interese. Ceea ce asigură existența vieții pe Terra este menținerea ei, iar acest lucru înseamnă înainte de orice protejarea mediului, a naturii care are încă șanse de regenerare și care încă mai poate fi salvată.
Într-o zi în care, la nivel planetar, omenirea cinstește natura merită să ne amintim toți de obligația pe are o avem față de aceasta și să sărbătorim împreună căci „pădurea, cel mai complex ecosistem terestru, prin schimburile de energie, masă și informație care au loc aici, condiționează echilibrul mediului înconjurător. Dragostea și respectul pentru păduri în rândul populației, mai ales al populației tinere – și în special al elevilor –, trebuie să pornească de la conștientizarea că un arbore, arboret sau o pădure este o ființă vie care trebuie ocrotită și cultivată, iar ea, la rândul ei, apără viața, sănătatea și existența omului”, ne-a mai spus Daniela Caftangioglu.