ACTUALITATE 17 iunie 2021

Lucrările pentru reabilitarea internatului de la CNMV au fost suspendate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2417 vizualizări

Reprezentanții școlii se tem că nici în toamnă nu vor putea caza elevii aici 

Lucrările de reabilitare începute la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, care vizează internatul și sala de festivități, s-au sistat din cauză că s-au găsit fisuri în pereți. Autoritățile au fost nevoite să lanseze o nouă licitație publică pentru aceste lucrări suplimentare, procedură care este în desfășurare. Luna viitoare se anunță câștigătorul și abia apoi începe treaba. Planul inițial era ca internatul să fie reabilitat până cel târziu în octombrie. Constructorul dă asigurări că toate termenele vor fi respectate. În același timp, reprezentanții școlii au rezerve în această privință și temeri că elevii vor fi nevoiți să înceapă și din toamnă școala într-un internat improvizat, cu condiții cel puțin îndoielnice.

Internatul Colegiului Național „Mihai Viteazul” a fost construit în 1976 și de atunci nu a mai fost reabilitat. S-au făcut lucrări mai mici și mai mari pe ici colo, dar în ultimul timp condițiile lăsau foarte mult de dorit. În sfârșit, la finalul anului 2019, un constructor a semnat cu Primăria Sfântu Gheorghe contractul, de 5 milioane de lei, pentru reabilitarea acestui obiectiv de investiții, la pachet cu modernizarea sălii de festivități. 

Ce lucrări prevede contractul de 5 milioane de lei 

Firma SC MODERN POWER SYSTEMS SRL a câștigat licitația pentru proiectul care prevede „Elaborare proiect tehnic și execuție lucrări privind obiectivul „Creșterea calității arhitectural-ambientale și reabilitare termică - Colegiul Național Mihai Viteazul, Internat și sala festivități””. 

Se vor proiecta şi executa lucrări de construcţii şi instalaţii conform documentaţiei DALI mai sus menţionate adică:

-reabilitarea termică a anvelopei

-lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/ a sistemului de furnizare a apei calde menajere

-instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu

-lucrări de instalare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală și ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior

-lucrări de reabilitare/modernizare a instalației de iluminat aferente clădirii

-lucrări de management energetic integrat pentru clădiri și alte activități care conduc la realizarea obiectivelor proiectului

-măsurile conexe care contribuie la implementarea proiectului pentru care se solicită finanțare (inclusiv documentații și lucrări necesare obținerii avizului ISU sau lucrări aferente cerințelor fundamentale de securitate la incendiu conform legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare.

- probe și teste finale, instruirea personalului”, se arată în anunțul publicat pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziții Publice. 

Valoarea inițială estimată totală fără TVA a investiției era de 5.278.449 lei, din care valoarea proiectării de 91.690 lei, asistența tehnică la proiectare 25.178 lei, execuție lucrări în valoare totală de  5.161.581 lei, inclusă și valoarea pentru organizare de șantier, se mai arată în SEAP.  

Firma SC MODERN POWER SYSTEMS SRL a câștigat licitația cu suma de 4.999.999 de lei. 

Pandemie, creșteri de prețuri și lucrări neprevăzute 

Când să înceapă treaba și să zică toată lumea „Doamne-ajută!” a venit pandemia. Pe de o parte, acest lucru ar fi trebuit să însemne mai multă libertate pentru lucrători, pentru că elevii au învățat în mediul online, deci nu era presiune vizavi de cazarea lor. 

Pe de alta, potrivit constructorului, pandemia a avut un alt efect: majorarea prețurilor la materialele de construcții. În plus, pentru că s-au închis fabrici, iar transportul a fost limitat, unele materiale au fost greu de găsit. 

Chiar și așa, susține managerul firmei SC MODERN POWER SYSTEMS SRL, s-a lucrat. Până s-au descoperit fisurile în pereți.

Nu același lucru îl spun reprezentanții școlii, care afirmă că s-ar fi așteptat ca forța de muncă să fie mai vizibilă pe șantier. Mai ales că, spune directoarea CNMV, Luminița Costea, au fost și perioade când muncitorii de la școală au fost să dea o mână de ajutor, când s-au curățat pereții. 

Oricum, constructorul dă asigurări că termenele vor fi respectate. 

Termenul de execuție va fi respectat. Lucrarea va fi finalizată. Asta e cea mai mare dorință a noastră. (...) Am lucrat la capacitate normală, am lucrat și în condiții pe timp de iarnă, în timp ce alte autorități, ca de exemplu la Miercurea Ciuc, au acceptat să suspende lucrările din cauza condițiilor meteo. (...) Temerea că nu se va finaliza e nefondată”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, managerul firmei SC MODERN POWER SYSTEMS SRL, Ionuț Lar. 

Ce pârghii au autoritățile 

În caz contrar, adică dacă lucrările nu vor fi încheiate la timp, autoritățile au posibilitatea să penalizeze constructorul, a spus primarul Antal Árpád. 

Eu sunt cel care ar dori cel mai mult ca lucrările să meargă mai bine peste tot. Dar este o firmă care lucrează așa cum lucrează. (...) Voi penaliza fiecare zi de întârziere. Atât pot să fac. Nu pot să stau cu o mitralieră în mână să îi pun pe muncitori să muncească mai repede. Până la urmă, eu am un contract. În contract am termene. Dacă nu se respectă termenele, am în contract penalizări. Atât pot să fac”, ne-a declarat săptămâna trecută edilul. 

Dar aceasta pare să fie singura pârghie a autorităților locale în acele situații în care se dovedește că o lucrare nu se încheie la timp din cauza constructorului. Rezilierea contractului nu este o soluție, din perspectiva primarului, pentru că astfel s-ar prelungi prea mult lucrările. 

Pot să spun firmei că reziliez contractul. Dacă reziliez contractul, înseamnă că trebuie să fac o expertiză despre care sunt lucrările neterminate, așa cum am făcut la stadionul mic. Asta ne ia jumătate de an, să relicitez proiectul și să relicitez totul. Ar însemna să împingem cu doi ani lucrările”, a explicat edilul. 

Internatul de compromis 

Între timp, Sfântu Gheorghe a intrat în scenariul verde și elevii s-au întors la școală, inclusiv cei care învățau la internat. Soluția de compromis pe care au găsit-o autoritățile este fostul hotel Consic. 

Unii elevi, pe care i-am întâlnit în zona clădirii unde au fost cazați de când a început școala în format fizic, pentru că fostul internat este în renovare, spun că pe de o parte le place în noul „internat”, care este în spatele Căminului de Bătrâni „Zathureczky Berta”, pentru că au mai multă libertate decât în internatul clasic, dar că nu sunt condiții tocmai potrivite. De pildă, în camere nu ar fi mese pentru scris temele, iar unii elevii preferă să le facă la cantină din acest motiv. Unele camere nu au băile funcționale sau au parchetul stricat. Pentru fiecare elev se plătește cam 450 de lei pe lună pentru cazare și masă. Mutarea la „Internatul Consic” s-a făcut în urmă cu aproape trei săptămâni.

Doar 33 dintre cei 70 de elevi care în trecut foloseau internatul s-au întors la școală în aceste condiții. 

Primarul ne-a spus totuși că nu știe că noile condiții de cazare au creat nemulțumiri. 

„Obligația mea este să rezolv problemele. Eu am încercat să rezolv, am avut o discuție cu conducerea liceului, am găsit această soluție. Puteam să spunem să rămână în online cei care până acum erau în internat. Noi am încercat să găsim soluții. Atât am putut găsi. Cei de la conducerea liceului au spus că sunt condiții mai bune decât erau în internat înainte de a intra internatul în renovare. Nu știu, că eu nu am stat nici în internat, nici aici. E prima dată când aud asta, că ar fi nemulțumiri în ceea ce privește locația. Nu am primit acest semnal nici de la conducerea instituției”, ne-a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, primarul. 

Temerea că lucrările nu se încheie în toamnă 

Este de spus și că nu mai este mult și se termină anul școlar, vine vacanța, iar elevii nu vor mai avea nevoie de internat. Dar rămâne temerea privitoare la ce se întâmplă din toamnă, dacă lucrările la clădirea internatului nu se vor finaliza. 

Suntem bucuroși că într-adevăr a început să se lucreze la internat. Adevărul este că au avut la dispoziție un an de zile fără copii. Temerea mea cea mare este că nu se va termina până în septembrie. Asta este cea mai mare temere”, spune directoarea CNMV, Luminița Costea, precizând și că acest lucru ar putea influența numeric populația școlară, pentru că elevii care voiau să vină aici din alte zone se vor gândi mai mult înainte dacă merită. 

Ba și chiar dacă se vor realiza în timp lucrările la internat, elevii nu vor putea fi cazați de îndată acolo, pentru că ar mai fi necesare lucrări de detaliu: finisări, parchet, curățenie, cumpărat și montat mobilier și alte dotări, spune directoarea Luminița Costea. Primăria a oferit finanțare pentru aceste dotări, dar există încă o nesiguranță din partea reprezentanților școlii că dacă banii nu vor putea fi cheltuiți până la finele anului, suma nu cumva să fie retrasă sau să se scumpească așa de tare produsele, încât să nu mai ajungă. 

Finalizarea lucrărilor trebuia să fie făcută undeva cel târziu în iunie, ca un întreg internat să poată fi parchetat într-o vară și să poată fi adus mobilierul. Am recondiționat paturile, am cumpărat saltele noi. Deci paturi și saltele avem. Dar mai mult de atât nu avem unde să depozităm”, a mai spus Luminița Costea, care a precizat că deși ar vrea și ar avea fonduri, nu poate încă să cumpere dotările necesare. 

Lucrări suplimentare estimate la aproape 290.000 de lei 

Între timp, pentru că s-a constatat nevoia de lucrări suplimentare, din cauza fisurilor descoperite în pereți sau a infiltrațiilor din subsolul sălii de festivități, după o expertiză, primăria a lansat o nouă licitație publică. În 14 iunie a fost ultima zi în care s-au putut depune oferte. 

Conform dispozițiilor de şantier aprobate, se propun următoarele: Privind crăpăturile zidurilor se propune curățarea crăpăturilor/fisurilor de-a lungul lor până la zidărie, apoi injectarea fisurilor cu mortar de ciment sau lapte de ciment și adaos de plastifiant cu produs de tip sika sau alte produse similare de etanșare. După injecția mortarului de ciment, acesta se protejează pe toată lungimea crăpăturii cu ajutorul unor benzi/fâșii din fibră de carbon sau plasă din fibra de sticlă. În final peretele va fi retencuit și finisat la forma lui inițială. Privind măsurile compensatorii de securitate la incendiu se propun montarea corpurilor de iluminat de siguranţă pentru evacuare deasupra fiecărei uși. Privind implementarea sistemului de ventilație cu recuperare de căldură descentralizat se propun străpungeri ale pereților de zidărie de diam. 200 mm, prin procedeu de carotare mecanică. Echipamentele propuse vor respecta specificațiile tehnice în vigoare. Grilajele de aspirație și de evacuare aer aferente sistemului de ventilație descentralizat se vor integra în arhitectura fațadei”, se arată anunțul publicat pe SEAP. 

Valoarea inițială estimată totală fără TVA a investiției este de 285.052,29 lei, din care valoarea pentru investiția de bază este de 164.480,29 lei, valoarea utilajelor, echipamentelor tehnologice este de 120.572 lei, se arată pe SEAP. 

Este de spus și că dificultăți în realizarea lucrărilor sunt și la alte școli din oraș, după cum a subliniat însuși primarul, săptămâna trecută: „Am aceeași problemă la Mikó, am aceeași problemă la grădinița de pe strada Oltului, unde lucrările sunt sistate. Deci peste tot am probleme cu constructorii. Nu numai eu. Toți avem. Vedeți și la autostrăzi ce se întâmplă”, a afirmat Antal Árpád.

Pe de altă parte, constructorul, care este din Cluj, spune și că se simte prins la mijloc într-o dispută interetnică. „Există multe instituții unde există conflictul ăsta interinstituțional între români și unguri. Îmi pare rău că trebuie să spun chestia asta. Noi am căzut la mijloc”, a spus Ionuț Lar. 

Reamintim și că în bugetul inițial aprobat anul acesta de Primăria Sfântu Gheorghe, la capitolul învățământ, proiectul „Creșterea calității arhitectural-ambientale și reabilitare termică - Colegiul Național Mihai Viteazul, Internat și sala festivități” figura cu 6.377.000 de lei, fonduri externe nerambursabile. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.