Lucrări de consolidare în urma inundațiilor
Județul Covasna a primit aproape 14 milioane de lei pentru a repara pagubele făcute de ape
Lucrările urgente necesare ca urmare a inundațiilor din județul nostru vor putea fi demarate în scurt timp, după ce judeţul a primit 13,7 milioane de lei din fondul de urgenţă al Guvernului pentru reabilitarea pagubelor produse de inundaţii.
Astfel, în prima tranşă au fost alocate 10 milioane, iar în a doua tranşă 3,7 milioane pentru Administraţia Bazinală a Apelor Olt, bani care pot fi folosiți pentru lucrările din judeţul Covasna.
„Acum putem să demarăm lucrările urgente, avem promisiuni că vom putea continua lucrările necesare pentru apărarea împotriva inundaţiilor din fonduri guvernamentale. Este vorba de o sumă atât de mare, încât din bugetul propriu al judeţului nu am putea să le realizăm”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna (CJ), Tamás Sándor.
Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), Kovacs Odon, în total 13 locaţii din județ ar avea nevoie de intervenţie urgentă.
„Momentan se lucrează la decolmatarea albiei pârâurilor Debren şi Covasna, dar în această săptămână vom începe lucrările la toate cele 13 locaţii. Este vorba despre recalibrarea albiei în cazul pârâului Debren de la Sfântu-Gheorghe, dar şi la pârâurile Belin Mare, Casin, Lisnău, Saciova, Turia şi Cormoş. Vom consolida malul şi vom construi zidul de sprijin în centrul oraşului Covasna. Vom realiza etanşarea şi supraînălţarea digului de pe Cormoş şi Pârâul Negru. Vom repara 24 subtraversări din acele care sunt responsabilitatea noastră. Aceste lucrări trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2010”, a spus Kovács Ödön.
În judeţul Covasna lungimea totală a albiilor pârâurilor şi râurilor este de 1.391 km, iar lungimea digurilor se ridică la 300 km, acestea fiind întreţinute de Sistemul de Gospodărire a Apelor Covasna. Din digurile bazinului hidrografic al Oltului jumătate se află în judeţul Covasna.