ACTUALITATE 27 martie 2024

Lucia Șereș: Copiii ar trebuie să petreacă mult timp în natură, nu în fața ecranelor

de Daniela Luca | 857 vizualizări

Medicul de familie din Sfântu Gheorghe, Lucia Șereș, spune că în ultima vreme a crescut numărul cazurilor de viroze în rândul copiilor. Specialistul a subliniat, în acest sens, cât de importantă este abordarea preventivă care să includă mai mult timp petrecut în natură și mai puțin în fața ecranelor. De asemenea, medicul de familie subliniază importanța unei alimentații echilibrate, bogate în fructe și legume.

Potrivit medicului, în ultima vreme, mulți copii s-au confruntat cu dureri de cap, dureri abdominale și vărsături, semne ale unei viroze.  

„În această primăvară am avut foarte multe viroze, de toate felurile. În ultima săptămână pe copii îi durea capul, aveau dureri de burtă, au vomitat. Îți dai seama că e vorba de o viroză când al cincilea copil vine cu aceleași simptome sau când încep și adulții să ia de la copii”, ne-a spus medicul de familie Lucia Șereș.

Alimentația echilibrată, odihna corespunzătoare și activitățiile fizice regulate sunt răspunsul atunci când vine vorba de prevenție, spune specialistul. Ea recomandă părinților să încurajeze mișcarea în aer liber și să înlocuiască timpul petrecut în fața ecranelor cu joacă în natură.

„Trebuie multă mișcare. Copiii trebuie să iasă în aer liber și să se miște, să nu stea doar în fața ecranelor, pentru că asta e o mare problemă. Statul excesiv pe telefon, tabletă, îi face să întârzie în gândire, în vorbire, în scris, le strică ochii, copiii adaugă în greutate. Timpul pe care un copil trebuie să-l petreacă în fața ecranelor depinde de vârstă. Un copil de sub trei ani nici nu prea ar trebui să știe ce înseamnă asta. Apoi îi putem lăsa o jumătate de oră, o oră, iar la copiii mai mari, maximum două ore. Din păcate, unii stau cu orele, fără pauze, iar apoi spun că îi doare capul sau că sunt obosiți. Pe lângă că sunt suprasolicitați cu activități extrașcolare, au multe teme și la școală, iar telefonul și tableta le mai fură din energie”, a punctat medicul de familie.

„Mâncărurile trebuie să fie cât mai colorate”

În ceea ce privește administrarea vitaminelor, medicul subliniază că acestea ar trebui să provină în primul rând din alimentație.

„Eu sunt de părere că vitaminele ar trebui să și le ia din farfurie. Mâncărurile trebuie să fie cât mai colorate. Copiii care nu mănâncă deloc fructe și legume ar trebui să ia totuși ceva multivitamine, la recomandarea medicului, însă părinții ar trebui să le propună în continuare, să nu accepte refuzul, ci cu blândețe să le explice de ce e bine să consume fructe și legume. Exemplul personal e cel mai bun. Cu forța nu trebuie să-i punem să mănânce, sub nicio formă. Mai bine să fie ceva în joacă, pentru că astfel înțeleg mai bine”, a mai adăugat Lucia Șereș.

Părinții care au copii la creșă nu ar trebui să se îngrijoreze dacă cel mic este des bolnav. Când ajung la grădiniță, se vor îmbolnăvi din ce în ce mai puțin, iar când merg la școală, acești copii sunt tot mai puțin predispuși să ia virusuri.

Medicul de familie le-a transmis părinților care au copii mici și care se confruntă des cu viroze că, odată cu trecerea timpului și expunerea la mediul social, aceștia vor deveni mai rezistenți la infecții și vor fi mai puțin predispuși să se îmbolnăvească.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.