Locuitorii din Sfântu Gheorghe, notificaţi prin poştă cu privire la taxele şi impozitele din acest an
Cetăţenii municipiului Sfântu Gheorghe sunt notificaţi prin poştă, de către autorităţile locale, cu privire la taxele şi impozitele la bugetul local pe care trebuie să le plătească în acest an.
Conducerea Primăriei a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că toţi contribuabilii, deci atât cetăţenii, cât şi firmele, vor primi în perioada următoare scrisorile trimise de către Biroul de Impozite şi Taxe Locale, care a distribuit deja o parte din notificările fiscale pentru anul curent.
„Întreprinderile din oraş, precum şi o parte dintre persoanele fizice au primit deja scrisoarea de notificare a taxei. Luni, 20 februarie Biroul Impozite şi Taxe Locale a trimis toate notificările, aşadar în curând şi restul locuitorilor vor primi scrisoarea de înştiinţare”, se arată în comunicat.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a luat, la sfârşitul anului trecut, hotărârea de a aplica, începând din acest an, un nou sistem de impozitare, diferenţiat pe zone în funcţie de calitatea infrastructurii.
Practic, au fost delimitate patru „zone fiscale”, numerotate de la A la D în funcţie de calitatea infrastructurii şi utilităţi, iar fiecare stradă a fost inclusă în una dintre aceste zone pe baza anumitor criterii, cum ar fi distanţa faţă de centru şi faţă de zona industrială, reţele edilitare, canalizare menajeră şi pluvială, iluminat public, starea străzilor şi trotuarelor, siguranţă publică, etc, iar cetăţenii vor plăti impozit pe clădiri în funcţie de starea infrastructurii şi confortul zonei.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că acest lucru înseamnă că unii vor plăti un impozit puţin mai mare decât până acum, iar alţii puţin mai mic, stabilit pe baza acestui „sistem transparent şi predictibil pentru toată lumea”.
El a menţionat că municipiul Sfântu Gheorghe a beneficiat în ultimii 5-6 ani de investiţii masive în infrastructură, prin urmare nu mai există diferenţe semnificative între zonele din oraş în ce priveşte starea drumurilor, iluminatul sau alimentarea cu apă şi canalizare, în schimb există anumite diferenţe de la o stradă la alta în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii.
Consilierii locali au aprobat, de asemenea, acordarea de scutiri sau reduceri la plata impozitului pentru clădirile monument istoric, cele în care funcţionează muzee ori case memoriale, pentru pensionarii cu venituri foarte mici, pentru persoanele cu handicap grav, veterani şi văduve de război.
Impozitele pot fi plătite în două tranşe egale, până pe 31 martie, respectiv 30 septembrie, iar contribuabilii care achită impozitul integral pe întregul an până la sfârşitul lunii februarie beneficiază de o bonificaţie de 10% şi de 5% până la 31 martie, dacă nu au alte restanţe la bugetul local.