ACTUALITATE 9 aprilie 2021

Locuințele, învățământul și sănătatea, vedetele din bugetul pe 2021 al municipiului Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1537 vizualizări

Cum s-au împărțit cele peste 195 de milioane de lei 

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a adoptat joi, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, bugetul municipiului reședință de județ și planul de cheltuieli pentru anul în curs. Suma totală inițială de care dispune orașul este de peste 195 de milioane de lei, cu 31% mai mare decât cea adoptată la începutul anului trecut. Anul acesta, învățământul va primi cei mai mulți bani, peste 42,2 de milioane de lei, în creștere cu 36% față de 2020. Și la sănătate s-au alocat cu 47% mai mulți bani decât anul trecut, adică suma prevăzută este de peste 4,3 milioane de lei.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus că „8 aprilie este o zi importantă în viața orașului și a primăriei pentru că adoptăm bugetul”, punctând, din nou, și cu acest prilej, și că într-o țară normală acest demers ar fi avut loc în anul precedent. 

În ceea ce privește distribuirea sumelor pe domenii, edilul a explicat, atât în ședința de CL, cât și într-o conferință de presă, că cei mai mulți bani, peste 42,2 de milioane de lei, în creștere cu 36% față de 2020, vor fi direcționați către Învățământ. La Cultură, recreere și religie vor merge 30,1 milioane de lei (în scădere cu 2% față de 2020), pentru Asigurări şi asistenţă socială s-au alocat 28,6 milioane de lei (creștere de 39%), 30,6 milioane de lei vor merge către Bunuri și servicii (creștere de 9% față de anul precedent), către Locuinţe, servicii şi dezvoltare, 25 de milioane de lei (dublu față de anul trecut), alte 21,6 milioane de lei vor fi alocate la Transporturi (creștere de 33%), iar la Autorităţi publice şi acţiuni externe, 18,7 milioane (majorare de 14%). 

Mai sunt și alte domenii incluse în planul de buget aprobat, spre care au mers sume sub 10 milioane de lei. De exemplu: Servicii publice generale (9,7 milioane de lei), Cheltuieli cu asistență socială (7,7 milioane de lei), Protecția Mediului (5,6 milioane de lei), Ordine publică și siguranță națională (4,3 milioane de lei), Sănătate (4,3 milioane de lei), Acțiuni generale economice (3,6 milioane de lei), Agricultură, silvicultură (901.000 de lei), Combustibili și energie (430.000 de lei) și altele.  

Primarul a subliniat și că bugetul va mai suferi modificări până la finele anului și a punctat că speră că acestea vor fi pozitive, în sensul că vor fi categorii care vor primi bani, nu că se vor tăia de la altele. „Aceste cifre se mai schimbă pe parcursul anului. (...) Când construiesc bugetul îl construiesc pe o variantă realist-pesimistă și de fiecare dată, până la sfârșitul anului, bugetul a suferit modificări în sensul în care bugetul nu a scăzut, ci a crescut. Anul trecut când l-am adoptat, am calculat 142 de milioane de lei ca venituri și cheltuieli, iar în acest an în momentul în care adoptăm bugetul vorbim de 195 de milioane, o creștere de 31%”, a spus Antal Árpád. 

Bugetul pentru proiecte cu finanțare din fonduri nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 este de 46 de milioane de lei, după cum mai arată un tabel cu cheltuielile totale, unde se vede și că în 2020 aici suma a fost de 14 milioane de lei. 

Aceste sume sunt mici față de ce va urma de anul viitor. Eu cred că anul 2022 va fi anul în care vor fi atrase cele mai mari sume din istoria orașului, fonduri europene. Poate în 2023 mai reușim să plusăm. Depinde și de cum va funcționa Programul Național de Reziliență și de Redresare”, a mai spus primarul, care a explicat și că în prezent sunt multe contracte de finanțare semnate, în diferite faze ale licitațiilor, din domenii ca mobilitate, învățământ, transporturi. 

Fond de rezervă de 8,5 milioane de lei pentru proiecte și urgențe 

În plus, există prevăzut și un fond de rezervă de 8,5 milioane de lei, bani din care se vor realiza și câteva proiecte care au fost deja anunțate, dar care, din diverse motive nu se găsesc în lista de investiții planificate. 

Cred că este bugetul în care am pus foarte mare accent pe proiecte, programe, pe toate domeniile, de la educație, până la sănătate, la încurajarea sferei de afaceri, la Programul Rabla, educație, cultură și așa mai departe. Cred că va fi un an în care vom vedea care este reacția cetățenilor la aceste proiecte, programe și așa mai departe. (...) Este o sumă mare, de 8,5 milioane de lei în fondul de rezervă, asta deoarece sunt foarte multe proiecte și programe pe care le vom lansa după adoptarea bugetului. Prima dată trebuie să adoptăm hotărârea Consiliului Local pentru proiectele respective și numai după aceea pot fi bugetate. Deci e posibil să căutați anumite proiecte despre care am vorbit la conferințele de presă anterioare care în acest moment nu apar în buget. Ele sunt practic în fondul de rezervă și ele vor fi bugetate în momentul în care se aprobă concret proiectul de exemplu pentru predarea limbii române, limbii maghiare, proiectele sociale și de sănătate”, a explicat primarul joi, într-o conferință de presă. 

Anul trecut, parte din fondul de rezervă a fost cheltuit pentru necesități cauzate de pandemie, a mai spus edilul. 

Planuri de a construi și blocuri noi 

Printre multele planuri și obiective cuprinse în bugetul pe anul 2021, atrage atenția dublarea sumei la capitolul „Locuințe, servicii și dezvoltare”. Pe acest subiect, primarul a explicat că un argument vine din rezultatele studiului făcut printre tineri, de unde a reieșit că au nevoie de locuințe. 

„Pe domeniul de locuințe, vrem mai multe lucruri. După ce am făcut consultarea tinerilor la inițiativa doamnei viceprimar, practic am înțeles, deși m-a surprins, această necesitate de a construi blocuri. Eu nu sunt un mare fan al construirii de blocuri în oraș. Sfântu Gheorghe a fost un oraș cu case. Practic, tot ce înseamnă acum blocuri asociem oarecum cu perioada comunistă și eu mi-aș fi dorit să extindem orașul prin cartiere de case și nu prin cartiere de blocuri. Dar atâta timp cât avem această problemă de teren administrativ și foarte multe limite din cauza poligonului și așa mai departe, din păcate trebuie să ne gândim și la a construi blocuri și vom construi și blocuri”, a spus Antal Árpád. 

La acest capitol este inclusă și investiția Design Bank, pentru care s-au alocat 500.000 de lei, iluminat public, reparații capitale ale imobilelor municipiului, extinderea și dezvoltarea Parcului Industrial de la  Câmpu Frumos și altele. Din fonduri europene, la același capitol se arată că 6,3 milioane de lei vor merge spre „Reconversia și refuncționalizarea terenului din jurul lacului Cartierul Gării”. 

Dezbaterea publică – sugestii și întrebări de la cetățeni 

Proiectul de buget s-a aflat în dezbatere publică din 22 martie până în 6 aprilie. În această perioadă, cetățenii interesați au putut exprima în scris propuneri, sugestii sau opinii. Antal Árpád a spus că au fost cinci propuneri și că în general acestea au vizat probleme concrete, despre străzile Fabricii, Țigaretei, Fermei și altele. 

„Au fost câteva observații venite de la cetățeni, întrebări vizavi de strada Fabricii, strada Țigaretei, Fermei, zona străzilor de lângă strada Fermei, întrebări punctuale la care o să răspundem sau am și răspuns deja”, a spus primarul, în conferința de presă de joi. 

Totodată, miercuri, autoritățile locale au avut o întâlnire cu reprezentanții elevilor la nivel de județ tot pe tema bugetului. 

Am abordat în discuția noastră subiecte  legate de burse și ne-am asigurat că toate legile se respectă și că administrația locală din Sfântu Gheorghe înțelege adevărata importanță a acestora. Ni s-au explicat cu ușurință problemele legate de transportul elevilor, acesta fiind, în mare parte, asigurat. Am aflat că se investesc foarte mulți bani în școlile din Municipiul Sfântu Gheorghe și că primarul acordă o atenție mare asupra educației din Sfântu Gheorghe.

Reprezentanții Municipiului Sfântu Gheorghe s-au dovedit a fi oameni deschiși dialogului, care mereu au susținut dezvoltarea educației. Consideră că elevii sau părinții elevilor nu ar trebui să ofere niciun ban în plus pentru necesitațile desfășurării orelor”, ne-a declarat vicepreședinte CJE Covasna, Mihai Roșu. 

Din spusele primarului, se pare că discuția cu elevii a fost constructivă de ambele părți. 

Am fost căutat de Consiliul Județean al Elevilor. Ieri am avut și o întâlnire cu reprezentanții lor. Ei au ridicat trei probleme: bursele, transportul și infrastructura școlară. A fost o discuție foarte faină. M-am simțit bine. Cred că și ei. Vom colabora în continuare cu siguranță”, a spus Antal Árpád.

Planul de investiții pe anul 2021, respectiv planul de buget adoptate joi pot fi în continuare analizate accesând site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, https://www.sfantugheorgheinfo.ro/

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.