ACTUALITATE 5 februarie 2013

Lipsa banilor – mai presus de lege

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 465 vizualizări

Paginile de Internet ale instituţiilor publice sunt obligatorii, dar abandonate.

Lipsa banilor – mai presus de legePotrivit Legii 544 din 2001, instituțiile publice trebuie să asigure accesul la informațiile de interes public prin afișare la sediul autorității sau al institutiei publice ori prin publicare în Monitorul Oficial al României sau în mijloacele de informare în masă, în publicații proprii, precum și in pagina de Internet proprie. Unele dintre instituțiile covăsnene s-au conformat și au site-uri actualizate, însă am găsit și cazuri în care acestea lipsesc sau nu funcționează; în alte cazuri, site-urile sunt un fel de ghiveci, în care informaţiile proaspete se amestecă cu cele vechi, fără niciun avertisment însă asupra acestui lucru.

La Finanțe nu sunt bani

Direcția Generală a Finanțelor Publice Covasna are un site propriu... care nu funcționează. Explicația directorului instituției, Ambrus Attila, a fost aceea că nu au buget alocat pentru acest lucru, iar informațiile necesare populației se găsesc pe site-ul ANAF.

„Nu avem bani alocați pentru întreținerea unui site propriu. Cei de la ANAF ne-au propus să existe o trimitere către județe de pe site-ul lor, lucru pe care l-am acceptat” – ne-a declarat Ambrus.

În urma unor informaţii care arătau că în comunicatele de presă ale Finanţelor Publice Covasna este menţionată o adresă de e-mail la care însă nu răspunde nimeni niciodată, Ambrus Attila a arătat că aici poate fi vorba despre o adresă de la Centru, drept pentru care responsabilitatea nu mai cade asupra Direcţiei covăsnene; oricum ar fi, Ambrus a arătat că se va interesa asupra acestui aspect şi va încerca rezolvarea problemei.

Direcția Agricolă caută soluții

Nici Direcția Agricolă Covasna nu are site. Directorul Könczei Csaba spune că au avut un angajat care se ocupa de site, dar care a plecat de la instituție anul trecut. De atunci, Dumnezeu cu mila.

„Știm că ne obligă legea să avem un site, dar deocamdată nu avem bani pentru acest lucru. Cu bugetul pe care îl avem pentru acest scop, nu găsim o firmă specializată care ne-ar putea face site-ul și l-ar și întreține. O posibilă soluție ar fi ca cineva din interiorul instituției să se ocupe de această problemă, dar și așa avem puțini angajați, iar eu sunt adeptul principiului că dacă se face un lucru, acela să fie făcut ca lumea” – ne-a spus Könczei. Acesta  a mai spus că problema site-ului este pe cale să fie soluționată, iar termenul dat de director este de două luni. „Suntem pe cale să găsim o soluție în acest sens, cred că în maxim două luni Direcția Agricolă Covasna va avea din nou site” – a conchis Könczei.

Informații vechi

La Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor legile se fac de la București. Pe site-ul ANSV există o trimitere către județul Covasna, însă datele postate sunt vechi. Ultimul raport anual de activitate, de exemplu, este din 2009. Directorul DSVSA Covasna, Sikó-Barabási Sándor, ne-a explicat că deși instituția are angajat un informatician, în problemele cu site-ul acesta are practic mâinile legate.

„Angajatul nostru transmite datele către ANSV, iar cei de la centru postează informațiile. Angajatul poate posta și el unele date, dar pentru acest lucru este nevoie de aprobare, iar accesul nostru de postare este limitat” – ne-a declarat Sikó-Barabási Sándor.

Fără lăcaşe de cult şi obiective culturale în judeţ?!

Site-ul Direcţiei Judeţene pentru Cultură este de asemenea unul care are informaţii destul de vechi; de altfel, pe site se şi specifică faptul că ultima actualizare a fost realizată pe 9 iulie 2012, deci acum mai bine de jumătate de an. Nici înainte de acea dată site-ul nu era prea îngrijit însă, căci dacă ne uităm la secţiunile Evenimente şi Noutăţi, aici nu apare nimic în ultimii... opt-nouă ani! Site-ul nu oferă nicio informaţie nici la secţiunile Lăcaşe de cult sau Obiectivele culturale, astfel că oricine ar fi interesat de aşa ceva în judeţul nostru ar putea lesne să creadă că... nu avem. Explicaţia directorului Bartok Botond a fost aceea că actualizarea site-ului nu s-a mai făcut pentru că se aşteaptă clarificări de la Bucureşti în leegătură cu reorganizarea Ministerului Culturii.

Siteul Direcţiei Judeţene pentru Cultură nu oferă nicio informaţie la secţiunile Lăcaşe de cult sau Obiectivele culturale, astfel că oricine ar fi interesat de aşa ceva în judeţul nostru ar putea lesne să creadă că... nu avem.

Site-ul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna este în parte actualizat, una dintre informaţiile deficitare fiind pagina referitoare la farmaciile de gardă – aici actualizările se opresc la luna mai anul 2012. Directorul DSP, Ágoston László, nu a putut fi însă contactat pentru a da lămuriri.

AJOFM n-are timp de site

AJOFM Covasna are un site la care se ajunge prin redirecţionare de la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Pe site-ul Prefecturii Covasna, care conţine informaţii cu privire la toate serviciile deconcentrate, apare însă o altă adresă care e nefuncţională.

Directorul Kelemen Tibor a declarat că informaţiile cele mai importante sunt puse automat pe site de către cei de la Bucureşti, în urma datelor furnizate de toate Agenţiile. Adică AJOFM Covasna nu se ocupă separat de site. Întrebat de ce alte judeţe au site-uri mai îngrijite – cu toate că şi acestea sunt generate de site-ul ANOFM, Kelemen Tibor a declarat că nu a avut timp să observe aşa ceva, angajaţii AJOFM Covasna fiind ocupaţi să-şi facă treaba de zi cu zi.

Site-ul Prefecturii Covasna, analizat în instanţă

Site-ul Prefecturii Covasna este un alt exemplu de pagină de Internet neîngrijită – mai ales atunci când vine vorba de informaţii cu privire la serviciile deconcentrate, oferind adresele unor pagini de Internet şi numere de telefon inexistente. Reactualizarea site-ului nu s-a mai făcut de ceva vreme, însă pe partea de informare există comunicate prin care oamenii pot afla ultimele noutăţi ce ţin de Prefectură. De altfel, pagina de Internet a Prefecturii este subiect în instanţă, în urma unei plângeri făcute de un cetăţean care a considerat că aceasta ar trebui să cuprindă şi informaţii în limba maghiară. De la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimninării, site-ul a ajuns în instanţă, care urmează să clarifice ce informaţii trebuiau sau nu traduse în limba maghiară.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.