Liliana Popica a fost numită şefă la Prestaţii Sociale
Fosta şefă a Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Liliana Popica, cercetată pentru abuz în serviciu în formă calificată, a fost validată, ieri, ca director coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Covasna. Validarea Lilianei Popica în noua funcţie de conducere s-a făcut în urma participării, ca singur candidat, la evaluarea cunoştinţelor şi apitudinilor manageriale organizate de ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Fosta şefă de la ITM Covasna a fost demisă prin ordonaţa privind deconcentratele, la sfârşitul lunii trecute. Conducerea ITM a revenit PSD, la împărţirea deconcentratelor în plan local, care a susţinut o altă persoană. Popica este susţinută şi propusă la conducerea AJPS de PD-L, partid care o susţinuse şi la ITM. Contactată telefonic, Popica ne-a confirmat că a fost validată în noua funcţie, iar despre cercetarea penală ne-a spus doar că „merge foate bine“, după care ne-a închis telefonul.
Dosar „tergiversat“ de o expertiză
Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a început urmărirea penală împotriva Lilianei Popica în martie 2008, la plângerea Camerei de Conturi (CC) Covasna. Inspectorii CC au verificat legalitatea achiziţionării în 2007 a sediului ITM din Sfântu-Gheorghe şi au constatat că Popica a dispus atribuirea ilegală a unor lucrări de investiţie pe care le-a şi decontat fără să ceară şi să primească documente justificative. ITM a cumpărat o casă şi un teren de la o persoană fizică cu 2,2 milioane de lei, iar CC a reclamat că s-ar fi făcut plăţi „neacoperite” de 905.000 lei. În raportul CC se menţionează şi faptul că imobilul este impropriu unui sediu administrativ fiind format din casă de locuit de cărămidă, grajd, şură, curte, grădină, două garaje, atelier, hol, birou, grup sanitar, mansardă cu şase camere cu dependinţe în suprafaţă de 2.214 metri pătraţi şi teren arabil de 744 metri pătraţi. În plus clădirea, care de pe strada Constructorilor este într-o zonă de case iar strada este neasfaltată şi la periferia oraşului. La mai bine de un an de la începerea urmăriri penale, dosarul se află încă în lucru pentru că nu s-a efectuat încă o expertiză tehnică a imobilului. Pe lângă sesizarea penală, CC a acţionat-o în instanţă pe Popica pentru recuperarea prejudiciului.
Tribunalul Covasna a condamant-o pe fosta şefă de la ITM, în martie anul acesta, la plata unor despăgubiri civile de 404.548 de lei, însă instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Braşov, a admis, luna trecută, recursurile formulate de Popica şi de CC, a casat sentinţa Tribunalui Covasna şi a trimis cauza spre rejudecare tocmai pentru că prejudiciul nu a fost stabilit în urma unei expertize.
Adrian Moise