ACTUALITATE 2 martie 2017

Liceul „Mircea Eliade”, gazdă pentru elevi şi profesori din cinci şcoli din Europa

de Iulia Drăghici - Taraș | 3014 vizualizări

Liceul teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului va fi la începutul lunii aprilie gazdă pentru 22 de elevi şi 10 profesori de la şcoli din Turcia, Bulgaria, Slovacia, Polonia şi Spania. Acţiunea este parte a proiectului de schimb de experiență „BESTeachers, BESTudents”, din cadrul programului Erasmus+, al cărei scop principal este reducerea abandonului școlar.

„Planul este făcut. Am găsit cazare şi am stabilit agenda împreună cu echipa de proiect”, ne-a spus coordonatorul local al proiectului, Doina Pătrunjel.

În cadrul programului de activităţi derulate în săptămâna 3–7 aprilie se găsesc atât ateliere desfăşurate în incinta liceului, dar şi excursii culturale, atât în judeţul Braşov, în special în zona Bran, cât şi în judeţul Covasna. Profesorii implicaţi în proiect, atât gazdele, cât şi musafirii vor avea o zi programată pentru a se întâlni cu autorităţile locale, respectiv liderii Primăriei şi cu Consiliul Local.

„Având în vedere că e prima mea experienţă în calitate de director, am emoţii, dar suntem extrem de încântaţi că avem posibilitatea să primim oaspeţi din cinci ţări europene, cadre didactice şi elevi din alte şcoli. Noi am început să ne pregătim pentru acest eveniment de la debutul anului şcolar şi nu este săptămână în care să nu facem lucruri pentru acest proiect. Mai mult decât atât, tot mai multe cadre didactice, dar şi elevi de la noi, comparativ cu primele proiecte internaţionale în care am fost implicaţi, doresc să ia parte în astfel de activităţi”, ne-a spus directoarea liceului teoretic „Mircea Eliade”, Maria Bularca.

Fiecare elev venit din străinătate va fi cazat acasă la un elev de la „Mircea Eliade” implicat în proiect. Părinţii acestuia vor trebui să se asigure că musafirul este tratat ca unul de-al casei şi că şederea este una plăcută, potrivit coordonatorului local de proiect, Doina Pătrunjel. La rândul lor, bună parte din cei care au cazat, au posibilitatea ca la rândul lor să fie cazaţi în străinătate atunci când vor întoarce vizita în cadrul proiectului.

Produsul final al proiectului, un ghid de bune practici în educaţie

Liceul Mircea Eliade martie 2017 (2)Proiectul, a cărei valoarea totală eligibilă este de 22.995 euro, finanțare oferită de Comisia Europeană, se va derula pe parcursul a 24 de luni. Acesta a început în septembrie 2016 şi se va încheia în august 2018. Şcolile partenere liceului „Mircea Eliade” sunt: „Gazi Sosyal Bilimler Lisesi” din Isparta, Turcia (țara coordonatoare), „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria, „Stredna odborna skola polnohospodarstva a sluzieb na vidieku” din Kosice, Slovacia, „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 3 w Katowice” din Polonia şi „Centre Educatiu Balaguer, L’Hospitalet” din Spania.

Vizita în România este a treia activitate transnaţională din cadrul proiectului „BESTeachers, BESTudents”. Anul trecut, o parte din profesori, inclusiv cei întorsureni, au fost într-un schimb de experienţă în Turcia, iar în ianuarie, şcoala gazdă a fost cea din Polonia.

Produsul final al programului „BESTeachers, BESTudents” va fi un ghid de bune practici, în care fiecare domeniu important din educaţie va avea dedicat câte un capitol. Ghidul va fi public şi va fi atât încărcat online pe platforma site-ului de proiect, dar va fi disponibil şi în biblioteca fiecărei şcoli participante.

„La fiecare întâlnire vom analiza impactul schimbării metodelor de predare asupra elevilor. Spre exemplu, la engleză s-au dat teste iniţiale tuturor elevilor din şcoală, în fiecare şcoală participantă. Am cules datele, am făcut un raport, cu o statistică şi informaţii de la elevi. Acum încercăm să aplicăm lucrurile pe care le-au cerut elevii şi să măsurăm din nou la sfârşitul anului şcolar dacă interesul elevilor pentru studiul limbii engleze a crescut”, ne-a explicat coordonatorul local, care a subliniat că identificarea metodelor care să menţină interesul elevilor legat de anumite materii ridicat va duce implicit la reducerea abandonului şcolar şi a absenteismului.

Prima acţiune de diseminare a avut loc săptămâna trecută

Săptămâna trecută, reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi elevi şi profesori ai liceului au luat parte la prima acţiune de diseminare a proiectului în cadrul comunităţii. Elevii şi profesorii implicaţi în activităţile de până acum au prezentat în faţa celor prezenţi impresiile şi acţiunile pe care le-au desfăşurat.

„Din 2014 toate programele internaţionale pentru tineri ale Uniunii Europene sunt reunite sub egida Erasmus+. Elevii îşi doresc să experimenteze diverse activităţi, să acumuleze cunoştinţe şi abilităţi şi să viziteze anumite locuri, iar programul Erasmus oferă toate aceste lucruri. Cei implicaţi în astfel de programe au ocazia să afle cum se studiază în alte ţări, cum sunt ceilalţi elevi sau să experimenteze un alt mod de viaţă. Un alt avantaj este vorbitul într-o limbă străină. (...) Elevii care sunt implicaţi în acest proiect au parte de recunoaştere internaţională, deci pot să fie mai uşor admişi la facultăţi internaţionale, dar şi la locuri de muncă din străinătate sau din ţară”, ne-a mai spus directoarea Maria Bularca.

Următoarea activitate de diseminare va avea loc peste trei luni şi atunci vor lua parte profesori şi directori ai şcolilor din zona Buzaielor. „Suntem şi noi dispuşi să mergem în zone şi comunităţi care ar vrea să ştie mai multe despre proiectele Erasmus+”, a transmis coordonatorul local al proiectului internaţional, Doina Pătrunjel.

Liceul teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a mai participat la o serie de proiecte de schimb de experienţă la nivel internaţional, dar prin intermediul Academiei Şcolilor Central Europene (ACES), având ca parteneri şcoli din Republica Moldova sau Bulgaria.

„Să fie implementat cu grijă”

Pe de altă parte, primarul din Întorsura Buzăului, fost director al liceului „Mircea Eliade”, este de părere că dacă aceste proiecte nu sunt tratate cu seriozitate, ar putea face mai mult rău decât bine, perturbând activitatea şcolară. „Sunt de acord cu acest proiect, dar să fie implementat cu grijă. Nu trebuie să facem nimic împotriva atmosferei serioase dintr-o şcoală. Putem adăuga la ea, dar nu să o destructurăm. De aceea eu am spus întotdeauna că aş vrea ca ora să fie sacră”, a spus primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Acesta a mai precizat că şi-ar dori ca elevi întorsureni să sprijine autorităţile locale într-o acţiune de curăţenie în oraş, mai ales în perspectiva vizitei care urmează să aibă loc în aprilie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.