ACTUALITATE 7 decembrie 2018

Lemn fără acte, în valoare de peste 170.000 de lei, găsit la Schweighofer

de Iulia Drăghici - Taraș | 10888 vizualizări

Compania cu sediul în comuna Reci spune totuși că de vină sunt lacunele legislative și discrepanțele în metodele de măsurare

Peste 513 metri cubi de material lemnos, bușteni gater de esență rășinoase, fără proveniență legală au fost găsiți joi, 6 decembrie, în urma unui control al autorităților la sediul din Reci al companiei Holzindustrie Schweighofer. Valoarea estimativă a cantității de lemn găsită fără acte se ridică la peste 171.000 de lei. Oamenii legii spun că au dispus confiscarea valorică a cantității de lemn și au și amendat cu 10.000 de lei firma austriacă. Pe de altă parte, Schweighofer afirmă că este vorba despre lacune legislative, ce creează o „situație absurdă”, în condițiile în care „procesatorul măsoară materialele lemnoase recepționate cu mijloace mai precise decât ale furnizorului”.

Polițiștii au efectuat, la data de 6 decembrie a.c., un control la depozitul de material lemnos aparținând unei societăți comerciale, iar în urma verificărilor efectuate s-a constatat că societatea a recepționat și prelucrat cantitatea de 513,58 mc de material lemnos (bușteni gater de esență rășinoase), lemn pentru care nu exista proveniență legală.

Polițiștii au dispus sancționarea societății cu amendă în cuantum de 10.000 de lei și au dispus confiscarea valorică a cantității de lemn, valoarea acesteia fiind de 171.022,14 lei”, arată o informare de presă transmisă vineri de IPJ Covasna.

Holzindustrie Schweighofer: Problema, la metodele de măsurare

Compania Holzindustrie Schweighofer a confirmat că oamenii legii au efectuat joi un control la sediul firmei din comuna Reci,  însă punctează că neregulile găsite provin din „lacunele legislative care creează o situație absurdă în cazul în care procesatorul măsoară materialele lemnoase recepționate cu mijloace mai precise decât ale furnizorului”.

În urma solicitării adresate de Observatorul de Covasna, compania Holzindustrie Schweighofer confirmă că pe 6 decembrie 2018 a avut loc un control al Gărzii Forestiere la sediul companiei din Reci, județul Covasna.

În fabricile sale, Holzindustrie Schweighofer utilizează instrumente moderne de măsurare cu ajutorul laserului, care sunt aprobate de către Asociația de Standardizare din România și certificate de către Institutul Național de Metrologie. Aceste instrumente oferă rezultate mult mai precise legate de volume decât măsurătorile manuale făcute de furnizori în pădure. Acestea din urmă sunt imprecise (dar legale) și sunt consemnate în documentația de transport. Existența discrepanțelor de măsurare în utilizarea diferitelor metode și instrumente este normală și corectă, așa cum reiese din studiile științifice efectuate și din practica internațională. Holzindustrie Schweighofer, prin urmare, își menține opinia conform căreia mijloacele de măsurare aprobate de către Asociația de Standardizare din România și certificate metrologic  măsoară corect, iar abaterile nu pot fi sancționate.

Ca procedură standard, Holzindustrie Schweighofer separă volumul suplimentar de materiale lemnoase, rezultat după măsurarea electronică în fabrică, îl stochează deoparte și anunță autoritățile despre volumul ajuns la societate. Această activitate înseamnă pentru companie un efort financiar suplimentar şi irecuperabil: cheltuieli de manipulare, în afara procesului de producție, pentru bunuri care nu îi aparțin şi care nu au fost recepţionate. Mai mult, compania informează Garda Forestieră ori de câte ori identifică asemenea situații.

Buștenii comercializați pe piața de masă lemnoasă sunt măsurați la punctul de încărcare de către furnizor, cu clupa forestieră, și la destinația finală, cu echipament electronic. În urma acestor două măsurători, rezultă diferențe de volum, uneori  în afara limitelor de toleranță admise de reglementările în vigoare. Rezultă astfel cantități de lemn „în afara sistemului” care, chiar dacă sunt declarate autorităților, pun agentul economic în situația absurdă de a fi sancționat.

Holzindustrie Schweighofer sprijină autoritățile pentru găsirea unei soluții în vederea îmbunătățirii legislației și a coerenței sistemelor de măsurare a volumului materialelor lemnoase în tranzacțiile comerciale”, a transmis, pentru Observatorul de Covasna, firma austriacă, subliniind totodată că a implementat și un plan de măsuri pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România, prin monitorizare prin GPS, transparență în lanțul de aprovizionare, politica porților deschise pentru ONG-uri, controale stricte pentru zone cu risc și altele.

În același timp, polițiștii spun că continua să acționeze pentru protejarea fondului forestier, depistarea celor care comit fapte ilicite și dispunerea măsurilor legale față de aceștia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.