ACTUALITATE 6 octombrie 2017

Legea funerară, o necunoscută care bulversează

de Iulia Drăghici - Taraș | 4617 vizualizări

Publicat încă de anul trecut, actul normativ naște acum controverse, însă din motive greșite

Internetul a fost asaltat în ultimele zile cu știri despre noi norme legislative referitoare la Legea funerară, care ar prevede, printre altele, că înmormântarea trebuie făcută în maximum 36 de ore de la deces. Întrebați despre subiect, reprezentanții autorităților covăsnene spun că nu au fost informați pe cale oficială despre o astfel de prevedere. La o analiză amănunțită, se pare că deși ar putea părea o glumă proastă, prevederea este adevărată și inclusă într-un act normativ, însă ea se referă doar la anumite cazuri, deci nu se aplică în general.

Nu mai ai voie să îți plângi morții trei zile. Care sunt noile reguli ale înmormântării”; „Noua regulă: îngroparea mortului în 36 de ore de la deces, altfel amendă de 10.000 de lei”; „Noi reguli pentru înmormântare, de luna aceasta. Înhumare în 36 de ore de la deces”; „Morții retușați de specialiști, înmormântările în maxim 36 de ore de la deces. Acestea sunt câteva dintre titlurile articolelor care au luat cu asalt mediul online românesc în ultimele zile și care, pe bună dreptate, au cam speriat opinia publică.  

„Nu știu ce să zic despre asta. Nici nu știu dacă se poate. Ai timp să pregătești tot ce trebuie? Nici nu știu ce să spun”, ne-a spus o covăsneancă, în timp ce un alt locuitor al județului a precizat: „Pentru cine ar fi bine asta? Aduce un avantaj cuiva? Nu cred”.

„Parcă am văzut și eu la televizor de ceva modificări la legea funerară. Oficial, însă, nu am primit nimic, deci nu știu să se fi schimbat ceva”, ne-a spus și directorul Tega, firma care administrează Cimitirul Comun din Sfântu Gheorghe, Máthé László.

Legea care a băgat în sperieți și în ceață toată România este de fapt Hotărârea de Guvern nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice și sanitare ale serviciilor funerare, înhumării, transportului și deshumării cadavrelor umane, cimitirelor, crematoriilor umane, precum și a criteriilor profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare.

Așadar, este vorba despre o lege intrată în vigoare încă de la sfârșitul anului trecut, al cărei scop prezentat a fost stabilirea de „condiții decente pentru desfășurarea serviciilor funerare”.

Când e obligatorie înhumarea în maximum 36 de ore?

Fără doar și poate, proverbul „Nu iese foc fără fum” se aplică și în acest caz. E adevărat că legea prevede „înhumarea și/sau incinerarea într-un interval de maxim 36 de ore de la deces”, însă textul se referă la cazuri speciale.

„Mortul nu trebuie îngropat în maximum 36 de ore în toate cazurile: în hotărârea de mai sus scrie că numai în anumite cazuri e obligatorie înmormântarea în cel mult 36 de ore - în cazul persoanelor decedate în afara unităților sanitare, care prezintă risc infecțios și care nu pot fi îmbălsămate; așadar, vorbim de situații de excepție, românii nefiind nevoiți să-și schimbe acum tradițiile”, explică, pe scurt, autorii site-ului Avocat.net.

Directorul DSP face precizări privind firmele prestatoare de servicii funerare

Pe de altă parte, ca să nu dea șansa escrocilor din domeniul funerar să profite de cetățeni în momentele lor cele mai grele, Hotărârea de Guvern în discuție prevede și prezența pe site-urile DSP-ului a unei liste cu firmele prestatoare de servicii funerare autorizate.

În cazul județului Covasna, această listă a fost de negăsit. Potrivit explicației directorului DSP,  Ágoston László, motivele sunt multiple. Cel mai important aceste acela că legea amintită nu poate fi aplicată în totalitate, dat fiind faptul că lipsește un ordin al ministrului sănătății în acest sens, drept pentru care firmele covăsnene nu au putut fi autorizate.

„Prin HGR 741/2016 s-au adus unele modificări în ceea ce privește prestarea de servicii funerare şi activitățile conexe. Într-adevăr art.7 alin.(5) prevede obligativitatea DSP de a afișa pe site-ul propriu lista prestatorilor de servicii funerare autorizați, precum și lista documentelor necesare pentru eliberarea avizelor și autorizațiilor emise de acestea în conformitate cu prezentele norme. Însă în data de 10.11.2016 am primit o adresă din partea Ministerului Sănătăţii cu precizarea că: „Direcţiile de Sănătate Publică vor putea autoriza prestatorii de servicii funerare numai după aprobarea şi publicarea Ordinului ministrului sănătăţii prin care vor fi aprobate formularele standardizate, aşa cum este prevăzut la art. 46”, ne-a explicat Ágoston László, prezentând și lista completă a tuturor actelor precizate.  

Directorul DSP Covasna a continuat: „Aceste formulare însă nu au apărut până în prezent, şi ca atare firmele nu au putut fi autorizate. Trebuie ţinut cont şi de faptul că firmele din judeţul nostru au ca activitate principală comercializarea sicrielor şi a produselor similare, şi nu desfăşoară activităţi de îmbălsămare a cadavrelor”.  

Totuși, ar fi posibilă înmormântarea în maximum 36 de ore?

Atât oamenii legii, cât și cei ai Bisericii Ortodoxe din județ spun că dacă într-adevăr o astfel de prevedere, de a înmormânta sau incinera decedații în maximum 36 de ore, ar da prin gând aleșilor de la București, aceasta ar fi foarte greu de pus în practică.

„Cine ar propune o lege de acest gen, cred că nu știe cum e când moare cineva și cât durează până rezolvi cu hârtiile cu tot. Nici la morgă, la Medicina Legală, nu rezolvă așa repede, iar noi nu putem să facem o înmormântare fără acte”, ne-a spus directorul Tega, Máthé László.   

„36 de ore e prea puțin. Știți cum sunt la noi obiceiurile. Nu cred că este realizabil așa ceva. Eu cred că trebuie să rămânem la informațiile care apar oficial, pentru că pe internet, știți cum e, toată lumea scrie ce vrea. (...) Chiar și așa, și pe cale oficială apar destul de multe lucruri la care trebuie să avem grijă”, ne-a spus și directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, Ágoston László.

Și preotul paroh la Catedrala ortodoxă din Sfântu Gheorghe, Sebastian Pârvu, este de părere că timpul de 36 de ore este prea scurt pentru a pune la cale o înmormântare. Pe de alte parte însă, acesta este de părere că toate celelalte solicitări legislative, de asemenea prevăzute de Hotărârea de Guvern amintită, de a nu mai ține decedatul acasă pentru priveghi, ci în case mortuare special amenajate, sunt bune și de apreciat din motive de igienă și sănătate publică.  

„Eu de când sunt preot în oraș nu am avut niciun caz în care persoana decedată să fie ținută în casă. Persoanele fie au fost duse la capela din deal sau la cea de la cimitirul comun. (...) La oraș nu există această practică de a ține decedatul acasă. În ceea ce privește mediul rural, știu că fiecare primărie a avut un program de construire a capelelor mortuare. (...) În ceea ce privește timpul, rânduiala noastră zice că înmormântarea se oficiază după trei zile de la deces. E clar că vom sări din termen, în ideea unei înmormântări în 36 de ore. (...) Noi, ca Biserică, categoric nu suntem împotriva legilor. Înțelegem noțiunile legate de siguranță, de protejare a sănătății populației. Niciodată nu ne-am împotrivit progresului și civilizației, ci din contră, Biserica de foarte multe ori a intervenit în educarea credincioșilor. (...) Totuși, nu cred că va fi posibil să se schimbe orânduiala. De multe ori am observat în practică faptul că nici măcar cele trei zile nu sunt suficiente. Sunt foarte multe familii care au membri plecați în străinătate și atunci se așteaptă să vină rudele. Nu am avut niciodată caz să mi se spună să facem înmormântarea mai repede, dar ca să îmi zică să amânăm am avut. (...) Noi rămânem consecvenți tradițiilor noastre și încercăm să ne adaptăm modificărilor care sunt cu adevărat benefice”, ne-a spus preotul Pârvu.

Așadar, „furtuna din pahar” rămâne acolo, în „pahar”, respectiv pe site-urile care nu se obosesc să verifice informațiile pe care le publică. Pe de altă parte, nu e ca și cum toate problemele țării au fost rezolvate și ultima care mai are nevoie de revizuiri este legea funerară. Poate că ordinea priorităților ar trebuie să fie alta: întâi să trăim, apoi să murim.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.