Laptele din automatele covăsnene nu mai este periculos pentru sănătate
Laptele din automatele care funcționează legal nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorilor, anunță Direcţia Sanitară Veterinară și Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna. Analizele efectuate la ferma de bovine unde în luna iulie a fost descoperită bacteria E.Coli arată că pericolul a fost eliminat. Autorităţile confirmă faptul că laptele crud din automatele din judeţ este de calitate şi respectă legislaţia în vigoare.
„Ca urmare a primirii buletinului de analiză de la laboratorul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București se confirmă faptul că laptele provenit de la ferma de bovine care în luna iulie a prezentat infecție cu E.coli verotoxigen este conform, deci consumabil fără niciun risc. În urma procedurilor privind analiza riscurilor, ferma a fost încadrată cu un nivel de risc potențial ceea ce înseamnă o frecvență mai mare de analize de laborator al laptelui crud provenită de la această unitate. În momentul de față calitatea laptelui crud comercializat prin automatele de lapte care sunt înregistrate la DSVSA și respectă legislația sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor este de bună calitate și nu periclitează sănătatea consumatorilor”, arată un comunicat al DSVSA.
Recomandarea specialiştilor de a fierbe laptele circa 10 minute înainte de consum rămâne valabilă. „Având în vedere temperaturile ridicate din timpul zilei, DSVSA Covasna recomandă consumatorilor care cumpără lapte crud din automate, ca înainte de consum aceasta să fie fiert cel puțin 5-10 minute”.
„Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produse alimentare de origine animal, dispusă de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor continua până la finele anului”, mai informează Direcţia Sanitară Veterinară și Pentru Siguranţa Alimentelor.