Lacul de la Gară, între proiecte despre natură și viziuni științifico-fantastice
11 dintre cele 13 proiecte din concursul „Reabilitarea completă a lacului din cartierul Gării” au fost prezentate joi într-o dezbatere publică
Zonă de agrement, cu terenuri de baschet, tenis, echipamente de fitness, locuri de alergat, zone de relaxare, unități de alimentație publică și comerț, dar și zonă pentru sporturi de apă și o poartă de intrare în oraș, amfiteatru pentru concerte, un Turn din Pisa ori Eiffel. Acestea sunt ideile în jurul cărora s-au raliat cele 13 proiecte înscrise în concursul de idei referitoare la amenajarea lacului din zona Gării, lansat de Primăria Sfântu Gheorghe luna trecută și prezentate joi, 26 aprilie, în cadrul dezbaterii publice de la Cinema Arta.
Sala Chaplin a Cinematografului Arta nu a fost luată cu asalt de cetățenii din Sfântu Gheorghe, invitați de mai multe ori de autorități să ia parte la acțiunea de dezbatere publică pentru a decide, prin vot, consultativ,e drept, asupra unei idei câștigătoare care să pună în valoare lacul din zona Gării, ajuns acum o epavă. Pe lângă cei înscriși în concurs, publicul votant a putut fi numărat pe degete.
Însă, în ciuda acestui lucru, multitudinea de idei prezentate de participanții la concurs cu privire la amenajarea zonei din jurul lacului pot, cu siguranță, să inspire autoritățile locale și cu siguranță o vor face.
Tinerilor le pasă de această „rană” a orașului
Au fost pe de o parte proiecte care mizau pe soluții naturale, prietenoase cu mediul și pe experiențe de umblat cu picioarele goale prin iarbă, proiecte relativ-ușor de implementat și care nu necesită costuri exorbitante. Pe de altă parte, nu au lipsit proiectele care au scos în evidență imaginația autorilor și care au condus la visare audiența.
S-a vorbit chiar despre transformarea zonei lacului din cartierul Gării într-un simbol turistic, care să pună Sfântu Gheorghe pe hartă alături de alte obiective ca Turnul Eiffel din Paris sau a turnul înclinat din Pisa.
De asemenea, și practicarea sporturilor extreme în zona lacului au completat peisajul ideilor expuse în cele două ore cât a durat prezentarea proiectelor, la care au fost prezenți 11 dintre cei 13 ofertanți de idei. Mai mult, au fost proiecte care au mizat pe secarea completă a lacului, iar altele pe folosirea acestui spațiu pentru sporturi pe apă.
Idei de proiecte au venit în majoritate de la tineri, mulți dintre ei specialiști în domeniu, din Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Brașov sau chiar Ungaria.
„Ne bucură faptul că s-au găsit atâția proiectanți sau ofertanți, cei mai mulți tineri, care sunt interesați de soarta orașului și că le pasă de această „rană” de pe fața orașului. Mă bucur că dânșii există. Sper că și la alte ocazii, în anii viitori, să colaborăm cu ei pe proiecte de arhitectură, urbanism sau construcții. Le pasă, se pricep, le trebuie puțin mai mult curaj. Se vede că sunt încă la începutul acestei perioade în care trebuie să își vândă marfa. Unii nu au fost la înălțimea proiectelor lor, dar în principiu mă bucur și sper că această operațiune să se repete și pentru alte amplasamente și pentru alte situații”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, după finalizarea dezbaterii, președintele comisiei care va analiza proiectele, administratorul public al orașului, Czimbalmos Csaba.
Urmează analiza proiectele și anunțarea câștigătorului
Următorul pas în acest proiect revine comisiei din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, care va analiza fiecare proiect. În 3 mai se va ajunge la soluția finală, iar în 4 mai vor fi făcute publice rezultatele finale.
„O să încercăm să găsim și varianta cel mai probabil de realizat, că degeaba ne gândim la niște utopii. Sunt niște idei care încă nu sunt la scara orașului nostru. Apoi vom lansa procedura aceasta a studiului de fezabilitate, care va avea la bază ideea câștigătoare”, ne-a mai spus Czimbalmos Csaba.
Acesta care a precizat de asemenea că s-ar putea întâmpla ca realizatorul proiectului, cel care a venit cu ideea, să nu fie neapărat cel care o va și pune în practică, dat fiind că procesul trebuie să includă, fără doar și poate, o licitație publică.
„Să sperăm că dacă ajungem în faza în care să anunțăm licitația pentru proiectare, chiar ofertantul să câștige. Din păcate, conform procedurilor actuale nu poate să însemne că cel care a venit cu ideea a și câștigat dreptul de a contracta proiectarea, dar să sperăm că se va ajunge acolo”, a explicat administratorul public al orașului.
După anunțarea câștigătorului concursului de idei, după realizarea studiului de fezabilitate și până la a avea un proiect tehnic ar putea trece mai bine de șase luni, a mai precizat Czimbalmos Csaba.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat pe data de 13 martie concursul de idei cu tema „Reabilitarea completă a lacului din cartierul Gării” la care au fost așteptate idei din partea locuitorilor cu privire la valorificarea lacului. Concursul se referea numai la idei, astfel că ofertanții trebuiau să depună o descriere de maxim 500 de cuvinte și un plan grafic în formatul unui afiș mărimea A1. Planul grafic putea să fie chiar și un desen realizat de mână, anunțau atunci coordonatorii proiectului, însă la fața locului au fost prezentate chiar și filme 3D și planuri realizate în mod profesionist.
În final, după discuțiile libere care au amintit chiar și de crearea unui „balaur” în zona lacului, de crima de sub pod sau de munții de deșeuri de pe malul Oltului, evenimentul s-a încheiat cu zâmbete și cu sloganul „Fie ca cel mai bun să câștige!”.